Merhaba Hanımlar;

Belki artık Happymom ailesi aracılığıyla daha fazla bu köşede sizinle buluşacağız. Bu yüzden sizlere biraz kendimden bahsetmek isterim.27 yaşında Tekirdağ’da yaşayan 2 yıllık evli 46 günlük taze bir anneyim. Ev hayatı ve bebekli bir hayatın getirdiği bir sürü yeni tecrübe ediniyor insan. İşte ben de elim erdiğince, kalemim yettiğince sizlerle bunları paylaşmak isterim.

İlk olarak çalışan bir kadının hamilelik sürecinden bahsetmek istiyorum. Bir çamaşır firmasının üretim faaliyetlerini gösteren fabrikasın da İK elemanı olarak çalışıyorum. 2017 temmuz ayında müjdeli haberi aldım, 5 haftalık hamile idim ve artık hayatımı değişmeye mecburdu. Vücudum ve psikolojim hepsi bu yönde değişmeye başlamıştı bile. Hamileliğimin ilk 12 haftasında beni en çok zorlayan şey uyku idi. Uzun saatler çalışan biri olarak gece ne kadar erken de yatsam sabah erken kalkmak ve hormonlarımın getirdiği yorgunluk sonucu gün içinde devamlı uykum geliyordu. Bazen oturduğum yerde anlık içim geçiyordu ve acaba bir gören oldu mu diye etrafa çekinerek bakıyordum. Öğle molalarımı yemek ve uykuya ayırarak geçiriyordum. Aslında kanuni olarak uzun süre hamile personeli çalıştırmak yasak ancak her işyeri aynı hassasiyeti göstermiyor maalesef. Çalışan her kadın için farklı zorlukları olan bir süreç bu ben fazla yaşamadım ancak koca bir gün bulantılarla çalışmak oldukça zor olmalı. Ben sadece sabah bulantısı yaşadım kısa bir süre, onu da çubuk krakerlerle atlattım çok şükür. Sık sık gelen tuvalet ihtiyacı ise benim için zorlayıcı oldu. Bir ara bilgisayarı da alıp mı gitsem diye düşünmüyor değildim… Tabi ki bu işin esprisi…Tuvalete kimi insanlar daha fazla gidiyor ancak üretimde çalışan arkadaşlar bu kadar rahat gidip gelemiyor ne yazık ki çünkü çalışan sayısı fazla olunca sıra ile gidip geliniyor ve bu da sıkıntılı durumlar doğuruyor.

Mevsim sonbahara döndükçe ve grip salgını yayıldıkça ne iş yaparsanız yapın hayat zorlaşıyor çünkü size emanet bir can var bedeninizde ve onu korumak zorundasınız. Eee o zaman gelsin meyveler gitsin bitki çayları, C vitaminleri ver elini kuşburnu sev beni nane limon şeklinde geçiyor günler. Şaka bir yana maalesef kendinizi olduğundan daha fazla korumak zorunda kalıyorsunuz. Bizim çalıştığımız ofis fazla soğuk oluyor özellikle geçen kış soğuktan sabah geldiğimizde mouselar masaya yapışık oluyordu. Bu sene müdür beyi yıldırma politikamız sonucunda ayak ucumuza birer ısıtıcı aldırabildik gerçi bu sene o kadar soğuk olmadı ama sabah 7’de yine de hava bayağı üşütücü olabiliyordu.

Çok şükür zor bir hamilelik sürecim olmadı ancak hamileliğimin 2.trimester’ında doktor kontrolümde doktorum 5 günlük bir istirahat verdi. Düşük riskim vardı ve yatıp dinlenmem gerekiyordu. Tabii bu haber iş yerimi de hiç memnun etmedi rapor kısmı yüzünden. Raporum bittiğinde iş yerime döndüğümde müdürüm benimle konuşmuyordu. Niye rapor almışım, zaten masa başında çalışıyormuşuz sanki taş mı taşıyor muşuz… 3 gün benimle mecbur kalmadığı sürece konuşmadı. Fiziki koşulları es geçelim, yaşadığımız psikolojik baskılar da çalışan anne adayının bir diğer sınavı maalesef. Bunlar tabii ki küçük ve basit örnekler emimim yazıyı okuyan arkadaşlardan gel sen bir de beni gör diyenler mutlaka vardır. Allah herkese kolaylık versin.

Neyse ki ben doğumumu yaptım ve o zorlu süreç geride kaldı. Bir de doğum izinlerimiz hakkında kabaca bilgi vermek istiyorum belki birilerine yardımımız dokunur.

:,

Kanunen her hamile kadının ayda 1 defa (kadın doğum doktoruna gittiğini kanıtlamak suretiyle) ücretli izin hakkı mevcuttur. Hamileliğinizin 32. Haftasında doğum öncesi ücretli izne ayrılabilirsiniz. Doktorunuzun çalışamaz raporu vermesi ile 8 haftalık doğum öncesi izne çıkarsınız ve doğum yaptığınız gün bu rapor otomatik olarak biter. İş yeriniz doğum öncesi raporunuzu onayladığında SGK tarafından size rapor parası yatırılır. Ha benim sıkıntım yok ya da ben izinlerimi doğum sonrasında kullanacağım derseniz 32.haftada çalışabilir raporunuzu alıp 37.haftaya kadar çalışabilirsiniz. Kullanmadığınız haftaları doğum sonrası 8 haftalık süreye ekleyebilirsiniz. Rapor parası olarak alacağınız ödeme SGK tarafından sizin adınıza yatırılır. Aldığınız maaşın brütü üzerinden çeşitli hesaplamalar yapılarak bulunur. Raporunuzun başladığını doğum yaptığınızı iş yerinize bildirmek zorundasınız ve 32.haftanızda ya çalışır ya da çalışamaz raporu almazsanız daha sonra doğum hakkı olan izinlerinizden yararlanamazsınız. Ayrıca doğum sonrası ücretli izniniz bittikten sonra da eğer iş yeriniz verirse 180 günlük ücretsiz izin kullanma hakkınız olduğunu da unutmayalım. İşe başladığınız andan bebeğiniz 1 yaşına girene kadar günde 1,5 saat süt izniniz olduğunu da belirtmek isterim.

Arkadaşlar bu seferlik yazacaklarım bu kadar umarım yine burada buluşuruz sağlıkla kalın.

Gamze Toztekin

Daha Fazla Blogger Anneler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir