Daha başlığı okur okumaz “aman doğumun da eğitimi mi olurmuş, iyice şımardınız, yeni yeni icatlar çıkarmayın “ dediğinizi duyar gibiyim.

Sakin olun…

Öncelikle neden önemli, buna değinelim.

Etraftan duyulan olumsuz doğum hikayeleri, doğumun sadece ağrı kısmının ballandıra ballandıra anlatılması vb negatif duyumlar bilinçaltına yerleşiyor. Ve maalesef doğumla ilgili güzel hayaller kurulmuyor. Bilinçaltı, olumsuz hikayelerle dolu olduğundan; doğuma zihnen ve bedenen hazır olunamıyor. Bu da zor doğumu beraberinde getiriyor. Hatta korkulardan dolayı normal doğumun adını anmaksızın sezaryen doğum tercih ediliyor.

Neden doğumların en güzel yanları anlatılmıyor?

Neden bebekle ilk karşılaşma anının muhteşemliği dillendirilmiyor?

Neden ağrı olayı çok aşırı abartılıyor?

Şahsen normal doğum için “kabir azabı gibi bişeydi” denildiğine bile şahit oldum. Bunun yanında “ölsek de kalsak da bu doğum gerçekleşecek” “Korkunun ecele faydası yok, doktor bebeği söke söke alacak ne de olsa” gibi söylemler de maalesef ki çok fazla.

Durumun vehameti böyleyken, bu gidişata ‘dur’ deyip doğumları güzelleştirmek adına ülkemizde “doğuma hazırlık eğitimi” kursları hızla yaygınlaşıyor. Peki nedir bu doğuma hazırlık eğitiminde öğrenilenler;

-Bedenin fiziksel yapısı,

-Doğumun fizyolojik ilerleyişi,

-Doğumu kolaylaştıran nefes egzersizleri,

-Fiziksel egzersizler,

-Gevşetici egzersizler,

-Doğumda karşılaşılabilecek müdahaleler,

-Doğumda sahip çıkılması gereken ayrıntılar,

-Ağrı ile baş etme yöntemleri,

Gibi maddeler halinde sıralayabileceğimiz birçok önemli bilgiler içermektedir.

Ülkemizde sezaryen oranlarının hızla artmasına karşın böyle önemli bir eğitimin yaygınlaşması anneler adına mükemmel bir deneyim olmaktadır.

Bilgi, korkunun panzehiridir. 

Fizyolojik özelliklerimizi – bedenimizin doğuma uygun yaratılması gibi vücudumuzun mucizevi işleyişini öğrenip, doğum öncesi-sırası ve sonrasındaki basit egzersizlerle doğumları çok daha kolay hale getirebilir, iç dünyamızda travma yaşatan o olumsuz doğum hikayelerini güzelleştirebiliriz.

Her şey bizim elimizde.

Sevgiler…

Sümeyye Gündoğdu

Daha Fazla Blogger Anneler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir