Tek Yumurta İkizleri

Bütün gebeliklerin yaklaşık yüzde biri ikiz gebelikken ikiz gebeliklerin üçte biri de tek yumurta ikizidir. Tek yumurta ikizleri tekiz gebeliklerde olduğu gibi anneden gelen bir yumurta ve babadan gelen bir sperm ile oluşurlar. Sperm ve yumurta birleşirler ve döllenme meydana gelmesiyle bir tane döllenmiş yumurta (zigot) oluşur. Döllenmeden belli bir süre sonra döllenmiş yumurta ikiye ayrılır ve ayrı iki embriyo gelişmesi başlar ve bu bölünme ikiz gebeliğe neden olur.

Tek yumurta ikizleri tek bir yumurtanın ikiye bölünmesi ile oluştuğundan dolayı bütün genetik yapıları her şeyiyle aynıdır. Bu nedenle görüntüleri ve cinsiyetleri her zaman tıpa tıp aynı olur. Ancak çevresel faktörlerden dolayı farklı bölgelerde yaşayan tek yumurta ikizlerinin bazı özellikleri farklı gelişir. Farklı çevresel özellikler, farklı beslenme alışkanlıkları farklı genlerin aktivasyonuna neden olur. Tek yumurta ikizi oranı ırklar ve toplumlar arasında farklılık göstermez. Ailede ikiz gebeliklerin bulunması faktöründen etkilenmez.

Zigot bölünmesinin zamanına göre keselerde ortaklık görünebilir. Bölünme 9-13 günler arasında olursa her iki bebek aynı kese içerisinde ve ortak plasenta olacak şekilde gelişir. Döllenme durumu 13. Günden sonra gerçekleşirse yapışık ikiz durumu meydana gelir.

Çift Yumurta İkizleri

Bütün gebeliklerin yaklaşık yüzde biri ikiz gebeliktir ve ikiz gebeliklerin yaklaşık üçte ikisi çift yumurta ikizidir. İki tane zigotun iki ayrı bebeği oluşturacak şekilde ayrı ayrı gelişmesi ile çift yumurta ikizleri oluşur. Bu ikizlerin genetik yapıları farklıdır ve farklı yıllarda doğan iki kardeş gibidirler. Sadece aynı anda aynı rahimde bulunmaktadırlar.

Çift Yumurta İkizleri Ve Cinsiyetleri

Çift yumurta ikizlerinin cinsiyetleri aynı veya farklı olabilir. İkizlerden teki kız iken diğerinin erkek olma olasılığı daha yaygın olarak görülmektedir.

.

Çift Yumurta İkizi Şansını Arttıran Faktörler

Irklar arasında farklılık gösterebilir, siyah ırkta daha fazladır.
Çok doğum yapan kadınlarda daha sık görülür.
Anne yaşı ileri ise çift yumurta ikizi şansı artar.
Daha önce çift yumurta ikizi doğurmuş olmak bu şansı arttırabilir
Annenin ailesinde çift yumurta ikizleri doğuranlar olması olasılığı arttırmaktadır
Kısırlık tedavisi için verilen ilaçlar, tüp bebek tedavisi çift yumurta ikizi oluşumunu tetikler

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir