Pek çok kadın doğum sancısını hayatında yaşadığı en şiddetli ağrı olarak tarif etmektedir. Yine de normal doğum; uygun anne adaylarında, en iyi doğum yöntemidir. Doğum sırasındaki sancılar nedeniyle normal doğum yapmak istemeyen hastalar bile olabilir.

Oysa günümüzde bunun oldukça etkili bir çözümü vardır: Epidural anestezi.

Prenses doğum olarak da bilinen epidural anestezi; ince bir kateter ile belinizde uygun bir bölgeden epidural aralığa kateter yerleştirilerek, anestezik madde verilmek suretiyle uygulanır.

Genel anesteziden farklı olarak, epidural anestezide kişinin bilinci yerindedir, tamamen uyumaz, etrafında olup bitenleri görür, doğum sürecini rahatça yaşar. Hatta bazı durumlarda doğumu beklerken yürüyebilir. Omurgada sinir kılıflarında özel bir bölge olan epidural boşluğa anestezik madde verildiğinde, kişi rahim kasılmalarına hisseder fakat ağrı ve sancı ya hiç hissetmez ya da çok az hisseder. Epidural aralığa yapılan anestezik maddenin etkisi belirli bir süre devam eder, etki geçmeye başladığında aynı kateterden yeni doz yapılır ve ağrı hafifletilir.

Epidural Anestezi Nasıl Yapılır?

Bel bölgesine epidural kateter yerleştirilmeden önce ağrı duyulmaması için bölge önce temizlenir, sonra uyuşturulur. Bu sayede epidural kateter yerleştirilmesi işlemi de ağrısız olmaktadır. Anestezi doktoru bu işlemi genelde doğumhanede ya da ameliyathanede yapar. İşlem öncesi hasta bilgilendirilir.

Genelde işlem esnasında oturur pozisyonda ve öne eğilmiş durumda, sırt kamburu belirginleştirilmiş şekilde pozisyon alınır. Doğumdan sonra uygun görüldüğünde kateter çıkarılır. Kateter çıkarılması esnasında ağrı oluşmaz.

Epidural Anestezinin Faydaları Nelerdir?

Epidural anestezi yöntemi ağrıları hafifletmekte hatta tamamen geçirmede oldukça etkili bir yöntemdir. Epidural anestezi sizi sersemletmez. Epidural anestezi sayesinde rahat bir doğum geçireceğiniz için doğum sonrasına gücünüzü daha iyi saklarsınız.

Ayrıca normal doğum planlanan bir kişide, herhangi bir sebeple sezeryan gerektiğinde, epidural kateterden verilen anestezik madde sezeryan için yeterli olabilmektedir.

Epidural Anestezi Ne Zaman Yapılır?

Epidural kateter normal doğum planlanan hastalarda güvenle kullanılır. Fakat epidural kateter takmak için rahim kasılmalarının düzenli bir hale gelmesi beklenir. Ayrıca genel yaklaşım olarak rahim ağzında en az iki üç santimlik bir açıklık olduğunda epidural kateter uygulanır. Daha erken dönemde epidural kateter takılırsa, doğumun bir miktar uzamasına neden olabilmektedir.

Epidural Anestezi Riskleri Nelerdir?

Risklerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir

  • Epidural anestezi sonrası geçici bir tansiyon düşüklüğü olabilir
  • İşlem başarısız olabilir
  • Bir miktar baş ağrısı olabilir
  • Bazen idrar yapmakta zorluk olabilir
  • Kateter takılan bölgede enfeksiyon olabilir
  • Ciddi komplikasyon oranı son derece azdır. Epidural anestezi sırasında verilen ilaçlar bebeğe zarar vermez. Bel fıtığı olan hastalara bile epidural anestezi yapılabilir.

Epidural Anestezi Kimlere Uygun Değildir?

  • Eğer anne adayında aktif kanama, ciddi sıvı kaybı veya ciddi tansiyon düşüklüğü varsa
  • Kullanılacak olan anestezik maddeye karşı alerjisi varsa
  • Kateter takılacak bölgede enfeksiyon varsa
  • Beyin tümörü gibi kafa içi basıncını artıran bir hastalık varsa
  • Trombosit dediğimiz pıhtılaşma hücrelerini sayısı ciddi anlamda düşükse
  • Ya da epidural anestezi istemeyen anne adaylarına epidural anestezi yapılmaz.

Özet olarak; epidural anestezi, komplikasyon oranı oldukça düşük olan, anneye sağladığı fayda bakımından oldukça etkili ve yararlı bir girişimdir.
Anestezi doktorları tarafından gerçekleştirilir
Bir mahsuru yoksa, her anne adayına teklif edilmelidir
Anne adayları konu hakkında bilgilendirilmelidir, son karar anneye aittir.

 

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Opt. Dr. İhsan Atabay

İnstagram: drihsanatabay

www.ihsanatabay.com

Daha Fazla Doğum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir