Rahim hastalıkları kadın sağlığı ve doğurganlığı üzerinde en fazla etkisi olan hastalık gruplarından bir tanesidir. Oldukça yaygın görülmeleri nedeniyle birçok kadının hayatının bir döneminde rahim hastalıklarına yakalanması olasıdır.

Bu hastalıklardan bir kısmının tedavisi ilaçlarla yapılırken, bir kısmının tedavisi için ise cerrahi müdahale gerekir.

Rahim hastalıklarından bir tanesi olan rahim perdesi, kadınlarda nedeni açıklanamayan kısırlığın önemli nedenlerindendir. Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye karşın henüz gebelik elde edememiş olan kadınlarda, yapılan muayeneler sonucunda farklı bir sağlık sorununun tespit edilememesi halinde rahim perdesi sorununun varlığına ilişkin olasılık mutlaka düşünülmelidir.

Rahim Perdesi Nedir?
Uterus olarak adlandırılan rahim perdesi, armut şeklini andıran ve iki yan tarafından fallop tüplerine doğru uzanan, güçlü bir kas yapısına sahip bir kadın üreme sistemi organıdır. Bu yapının yukarıdan aşağıya doğru inen bir perde veya zar ile ortadan ikiye bölünmesi veya daralması durumu rahim perdesi yani tıbbi adıyla septat uterus olarak tanımlanır. Çatal rahim, uterin septum ve rahim içi perde gibi terimler de bu tip uteruslarda kullanılan terimlerdir. Uterusu iki parçaya böler gibi ayıran bu zar, derinliğine göre farklı türlere ayrılabilir.

• Parsiyel (Hafif dereceli, çok derin olmayan zar yapısı.)
• Derin (Rahmin boyutunu etkileyen daha derin perde varlığı.)
• Komplet (Servikse kadar uzayan perde.)
• Vajinayı içine alan (Rahim ağzını geçerek vajinaya kadar ulaşan perde.)

Oluşan duvarın boyutu, rahmin alt kısmına ne kadar indiğine göre değişir.

Rahim Perdesi Neden Olur?
Uterin septumadı verilen bu durum, sonradan oluşan değil doğumsal bir anomalidir. Yani doğuştan gelen genetik bir durumdur. Bebek anne karnındayken yani henüz embriyo iken uterus ve vajina sağda ve solda iki ayrı parça olarak bulunurlar. Gebeliğin 9. ve 11. haftaları arasında bu iki yapı birleşerek kaynamaya başlar.

Birleşme aşağıdan yukarıya doğru gerçekleşir ve iki yapının arasındaki zar tam bir birleşme sağlanması durumunda zamanla kaybolur. Fakat bu yapıların birleşmesi sırasında bazen anatomik bir bozukluk meydana gelerek birleşmenin tam olmamasına yol açar. Bu durumda iki rahim, iki vajina veya rahim perdesi gibi anomaliler oluşabilir.

Uzmanlar, rahimde perde oluşmasının bilinen kesin bir sebebinin olmadığını belirtmektedir. Tek sebep, bir nedenden ötürü birleşmenin tam sağlanmaması ve tek bir organa dönüşememeleridir.

Rahim Perdesi Nelere Yol Açar?
Rahimdeki duvarın fark edebileceğiniz bir bulgusu yoktur. Çoğu kadın, rahminde duvar bulunduğunu bilmeden hayatına devam edebilir, bunu öğrenmesini gerektirecek bir durumla karşılaşmayabilir. Ancak aşağıdaki durumlarda ve bunların tekrarlaması halinde uterin septumdan şüphe edilebilir.

Rahim perdesi şu durumlara yol açabilir;
Gebelik Oluşmamasına: Rahimdeki perde uterusu kaplayacak boyutlara vardığında rahmin normal boyutunun daralmasına sebep olur. Dar bir rahimde bir embriyonun gelişebileceği ve tutunabileceği yeterli bir alan olmayacağından dolayı gebelik oluşması daha zor bir hale dönüşür.

Erken Doğuma: Parçalı uterus, büyüyen bir bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilecek güce sahip olamayabilir. Bebeğin ağırlığının artması ve duvarın yer kaplaması, bebeğin artık uterustan ayrılma vakti geldiğine işaret ederek erken doğumu başlatabilir.

Düşüğe: Birleşme sorunu, embriyonun tutunmasını zorlaştırıp düşüğe sebep olabilir. Düşük ve tekrarlayan düşük vakası riskini artırır.

Zorunlu Sezaryene: Perdeli yapı, anne adaylarında vajinal doğumu mümkün kılmayabilir ve doğum, mecburi sezaryen ile sonuçlanabilir.

Makat Doğuma: Uterusun yapısı nedeniyle bebek, anne karnında farklı pozisyonlarda bulunabilir. Makat geliş olasılığı yüksektir.
Doğum Sonrası Vajinal Kanamalara: İkiye bölen zar yapısı, doğum sonrası kanamalarda bazı komplikasyonların oluşmasına neden olabilir.

Rahim İçi Perde Gebeliği Engeller mi?
Bu anomali genetik bir durumdur ve kendiliğinden fark edilmez, peki rahim perde gebeliği engeller mi?

Uzun süre gebe kalamayan kadınlar, detaylı bir muayene olduklarında rahim perdesi sorunu ile karşı karşıya gelebilmektedir. Çünkü uterusun bir perde ile ikiye ayrılması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasını engelleyebilmektedir.

Ayrıca bu bölgede yeterli kan damarı oluşumu gerçekleşemediği için hamilelik meydana gelme olasılığı da düşer. Septum uterus, tam anlamıyla bir kısırlık sebebi değildir, doğurganlık yeteneğini etkilemez, hafif semptomlarda gebelik oluşabilir ve doğumla neticelenebilir. Fakat gebe kalma şansını düşürdüğü de bir gerçektir.

Rahim Perdesi Nasıl Tedavi Edilir?
Uterus perdesinin tedavi yöntemi oldukça basittir. Tedavide amaç, uterusu bölen zarımsı duvarın kesilmesidir. Histeroskopi yöntemi ile serviksten içeri ışıklı bir alet sokulur ve başka bir kesici alet ile kesme işlemi gerçekleştirilir.
Kesme işlemi;
Elektrik enerjisi,
Makas veya
Lazer ile gerçekleştirilir.

En sık tercih edilen yöntem, elektrik enerjisi ile kesme yöntemidir. İşlem ortalama olarak 20-30 dakika kadar sürer ve aynı gün taburcu olunur.

Daha Fazla Bebek İsteyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir