İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olan ve yağlı tohumlar olarak da bilinen kuruyemişler doktorlar tarafından anne adaylarına da sıklıkla önerilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus bilinçli ve kararında kuruyemişleri tüketerek bebeğin gelişimine katkıda bulunabilmektir.

Yağlı tohumların, hassas bir dönem olan hamilelikte günde ortalama 1 avuç kadar tüketilmesi gerektiği önerilmektedir.

Uzmanlara göre yaklaşık 25 grama denk gelen bir avuç kuruyemiş, çeşidine göre sindirim sisteminden, kemik ve zihin gelişimine kadar pek çok hususta fayda sağlamaktadır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise sürekli aynı yemişleri tüketmek yerine bu yemişleri çeşitlendirerek farklı vitaminlerden alabilmektir.

Hamilelikte sıkça tüketilmesi gereken kuruyemişlerin başında ceviz, antep fıstığı, fındık, kaju, kabak çekirdeği, badem ve yer fıstığı gibi besin değeri yüksek yemişler gelmektedir.

Fındık!

Ülkemizde de yoğun olarak üretilen fındık; B ve E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. Bitkisel posa içeriği yüksektir bu nedenle hamilelikte kabızlık sorununun ortaya çıkmasını engeller.

Ayrıca kalsiyum potasyum ve magnezyum mineralleri içerdiğinden ötürü kan basıncını azaltıcı etki de gösterir. Eğer hamilelik döneminizde tansiyonunuz yüksek ise düzenli olarak fındık tüketmeniz size yarar sağlayacaktır.

İçerdiği Omega 3 yağ asitleri ile bebeğin beyin gelişimine yardımcı olur. Yüksek tansiyonlu hamilelerin kavrulmuş fındık tüketmesi önerilmez.

Sağlıklı hamileler günde 10–15 adet fındık tüketebilirler.

Badem!

Manganez potasyum ve magnezyumdan zengin olan badem hamilelikte artan enerji üretiminizin sağlıklı ve düzenli olmasına yardımcı olur. Ayrıca kalp sağlığınızın korumasına ve “tüketim miktarlarına dikkat ettiğinizde” hamilelik döneminizde aşırı kilo almanıza engel olabilir.

Badem de aynı fındık gibi E vitamini ve Omega 3 bakımından zengindir.

Triptofan adı verilen aminoasit içeriği sayesinde hamilelik döneminde mutluluk hormonu salgılar. Eğer hamileliğinizde herhangi bir sorun yoksa günde 10–15 adet badem tüketebilirsiniz.

Ceviz!

Özellikle hamilelik sürecinizde balık tüketemeyecekseniz cevizi yemenizde fayda bulunur. Bebeğinizin beyin gelişiminin yeterli olmasına yardımcı olmak için günde 3 tam ceviz tüketmeniz mantıklı bir seçim olacaktır. Melatonin içeriği ile de gece uyumanıza yardımcı olur.

Yapılan son bilimsel çalışmalarda yüksek yağ içeren bir öğünden sonra ceviz tüketmenin arterlerin korunmasında önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Besin değerleri bakımından incelendiğinde A, K, E ve C vitaminlerini içerisinde barındıran ceviz, bazı B Vitamini türlerini de içermektedir.

Magnezyum, manganez, fosfor, fosfat ve demir bakımından zengindir. Normalde de sıklıkla tüketilmesi gereken yemişlerden olan ceviz, hamilelik döneminde bebeğin beyin gelişimine olan katkısından dolayı günde ortalama 3 adet tüketilmelidir.

Yer Fıstığı!

Kalorisi ve yağ içeriği ilk üç kuru yemişe göre daha fazladır. Ayrıca Omega–3 içeriği yoktur. Geç yaşta anne adayı olanların hatırlama fonksiyonlarının gerilememesi için tercih edilebilecek bir kuru yemiştir.

Diğer anne adaylarının daha az sıklıkta tercih etmesi ve tükettiklerinde 1 avuçtan fazla tüketmemeleri önerilir. Ayrıca herhangi bir küflenme ihtimaline karşı kabuklarını soyarak tüketmelisiniz.

Kaju!

Bakır mineralinden zengindir. 40 gram kaju günlük bakır ihtiyacınızın %35’ini karşılar. Özellikleri itibari ile yer fıstığından çok farklı olmamakla birlikte yüksek kalori içeriği ile tüketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir.

Hamileliğinizin ilk aylarındaysanız ve bulantı yaşıyorsanız sizin için ideal bir atıştırmalık olabilir.

İçerisinde yüksek vitaminler barındıran kajuyu özellikle hamileliğin ilk 5 ayında tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bebeğin fiziksel, beyin ve kemik gelişiminde oldukça yararlıdır. Aynı zamanda anne adaylarının da kemik ve diş ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Özellikle çiğ kaju hamilelik döneminde bebeğin beyim gelişimi için son derece yararlıdır.

Antep Fıstığı!

En sevilen kuru yemişlerden biridir. İçerik olarak yer fıstığına benzer. Yer fıstığı yüksek kalorili kuru yemişler grubuna girdiğinden ötürü tüketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir. Taze

Antep fıstığının üzerinde yer alan taze kabuk küflenmeye oldukça duyarlıdır.

Küflendiğinde aflotoksin adı verilen zararlı madde üretir. Bu maddenin hamileler tarafından alımıfetüsün gelişimini tehlikeye atabilir. Bu nedenle hamilelik döneminizde taze Antep fıstığı tüketiminden kaçınmalısınız.

Uzmanlar, anne adaylarına günde 10 adet antep fıstığı tüketmelerini tavsiye ediyor. Böylelikle vücut için gerekli yağ miktarı karşılanacaktır.

Kabak Çekirdeği!

Hamilelik esnasında demir eksikliği sıklıkla görülen bir sonuçtur. Kabak çekirdeği içeriğinde bulunan demir sayesinde vücuda kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkı sağlamaktadır.

Vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağı olarak sağlık üzerinde etkileri ve yararları tıp bilimince de kabul edilmektedir.

İçerdiği potasyum da kan basıncını düzenler ve hamilelik zehirlenmesine karşı korur. Ayrıca mide bulantılarını azaltır, hatta tamamen önleyebilir.

Kabak çekirdeği: protein, yağ ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin olan kabak çekirdeği, hem anne hem de bebek için oldukça faydalıdır.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir