Bebek sahibi olamayan pek çok çift günümüzde modern tanı ve tedavi uygulamaları ile hayallerine kavuşabiliyor.  Bu yöntemler arasında ” ilaçlı rahim filmi” yani HSG ile gebeliğe engel sorunları öğrenmek önemli avantajlar sağlıyor. Aslında tanı yöntemi olarak kullanılan HSG, aynı zamanda rahim içindeki küçük yapışıklıkları açabildiği için bazı kadınlarda gebe kalma ihtimalini de arttırabiliyor.

Hamilelik öncesi olumsuz bir durum varsa tespit etmek ve hamilelik şansını arttırmak için rahim filmi çektirmenin büyük oranda faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Rahim filmi, rahim içine ilaç verilmesini takiben alt karın bölgesinin radyolojik olarak görüntülenerek rahim ve tüpler hakkında bilgi almamızı sağlayan yöntemdir. Histerosalpingografi kısaca HSG, histero: rahim, salpingo: tüpler, grafi: görüntüleme kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

Rahim Filmi Ne İçin İstenir?

Rahim filmi, infertilite(kısırlık) araştırmasında istenilen bir tetkiktir. Rahim içinde perde, myom ve ya polip olup olmadığı, rahimin yapısı, rahim içi yapışıklık olup olmadığı, tüplerin açık olup olmadığı anlaşılabilir.

Bazen verilen kontrast madde tüplerden geçişi esnasında, tüplerdeki hafif tıkanıklıklar açılabilir, böylece HSG çekiminden sonraki 6 ayda gebelik oranları bir miktar artmaktadır.

Rahim Filmi Ne Zaman Çekilir?

Adet kanamasının bitiminden 3-4 gün içinde çekilmelidir. Bu dönemde rahim içi dokusu ince ve gebelik ihtimali düşüktür. Böylece hem filimlerin kalitesi artar hem de olası gebeliğe verilecek zararlar engellenmiş olur.

İlaçlı Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

İşlem esnasında kadın röntgen masasına uzanır ve bacaklarını kendine doğru toplar. Doktor jinekolojik muayene esnasında kullanılan spekulum adı verilen aleti vajinaya yerleştirir. Vajina ve rahim ağzı bir solüsyon ile temizlendikten sonra rahim ağzı bir alet yardımı ile tutulur ve rahimi düz bir pozisyona getirmek için çekilir. Rahim ağzına ince bir katater yerleştirilir. Bu katater vasıtası ile sradyoopak madde(kontrast madde) enjekte edilir. İlacın rahim ve tüplerden geçişi skopi altında gözlenir ve filmleri çekilir. Daha sonra yerleştirilen cihazlar sırası ile geri alınır ve işlem sonlandırılır. Tüm işlem 5-10 dakika kadar sürer.

Rahim Filmi Çekimi Ağrılı Bir İşlem Midir?

HSG çekilmesi kısmen ağrılı bir işlemdir. Ancak bu ağrı kısa süreli bir ağrıdır ve dayanılamayacak düzeylerde değildir. Ağrının şiddeti kişiye göre farklılık gösterir. Özellikle ilaç verilirken rahimde bu yabancı maddeye karşı reaksiyon ve kasılmalar olur. HSG (ilaçlı rahim filmi) çekmeden yarım saat önce oluşabilecek kramp tarzı ağrıları engellemek için bir ağrı kesici alınması tavsiye edilir.

İlaçlı Rahim Filminde Tüpler Kapalı ise Ne Yapmak Gerek?

Tüplerin tıkalı olduğu yargısı kesin olarak laparoskopi verilebilmektedir. Her iki tüpün de tıkalı olduğu net bir şekilde anlaşıldığında tüplerin ameliyatla açılması sağlanabilir.

Kadın 35 yaşın altında ise tüp bebek tedavisi denenmeden önce ameliyatla tüplerin açılması seçeneğinin değerlendirilmesi daha faydalı olacaktır. Zira tüpler ameliyatla açıldığında kadın, % 50 ihtimalle doğal yolla gebe kalabilecektir. Tüpler açıldığında sadece bir tane değil belli aralıklarla birkaç kez gebe kalmak ve bebek sahibi olmak da mümkün olacaktır. Ameliyatla tüpler açıldığında yeniden kapanabilme ihtimali olduğundan gebelik şansı % 50’dir. Bu sebeple de yaşı ileri olan kadınlarda ameliyatla zaman kaybetmek yerine direkt olarak tüp bebek tedavisi uygulanır.

İlaçlı Rahim Filmi Kimlere Çekilmez?

Rahim ağzında darlık olan kişilerde filmi çekmek çok zor hatta imkansız olabilmektedir.
Rahim ağzında ve ya içinde  kanser şüphesi olanlarda, hastalığın yayılımını kolaylaştırabileceği için uygun değildir.

 

 

Daha Fazla Bebek İsteyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir