Polikistik over sendromu, cinsel hormonlardaki bozukluğu dışarı yansıtan bir sendrom veya semptomdur. Diğer şeylerin yanı sıra, bu hastalık hamile kalma zorluğu, yumurtalık kistleri, adet döngüsünde değişiklikler ve başka sorunlara da neden olur. Stein-Leventhal sendromu olarak da bilinen bu durum, kadınların üreme çağlarında en sık karşılaştıkları hastalıklardan birisi sayılıyor. Belirtileri ve nedenleri farklı ve karmaşık olsa da, çoğu zaman genetik ile bağdaştırılmaktadır.
PCOS’lu kadınların hamile kalma ihtimali var mıdır?
PCOS’lu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. PCOS’lu kadınlarda hamile kalmayı zorlaştıran başlıca neden ovulasyon(yumurtlama) olmaması ya da düzensiz yumurtlamadır. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalabiliyorlar. PCOS kısırlık sebebidir diyemeyiz, kendiliğinden hamile kalan kadınların da yine sayısı fazladır.
Polikistik over sendromu olan hastalar genellikle obez hastalardır. Bu yüzden tedaviye başlanmadan önce hastaların fazla kilolarını vermesi gerekmektedir. Bu durum hem yumurtlamayı düzenler hem de gebelik şansını önemli ölçüde arttırır. Polikistik over sendromuna sahip hastaların yumurtlamasını sağlamak için öncelikle insülin direncinin düşürülmesi gerekiyor. Bazı kadınlarda bu direnç haplarla düşürülerek yumurtlama elde edilebiliyor. İlaç tedavisi yaklaşık olarak altı ay kadar sürmektedir. Ancak bir kısım hasta için ilaç tedavisi de yeterli olmamaktadır. Bu durumda iğne ile tedavi yöntemi denenmektedir. 3 ile 6 ay arasında yapılan iğne tedavisi de etkili olmadığı durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi, polikistik over sendromu bulunan hastalarda olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.