Kadın üreme sistemi belli bir döngü içerisinde ilerler. Her ay üreme sisteminde meydana gelen değişiklikler, kadında gebelik oluşabilmesi için vücudu hazırlar.

Bebek sahibi olmayı planlayan eşler, bu süreç içerisinde yumurtlama dönemi ile ilgili birçok şey duyarlar.

Hem kadın sağlığının korunması hem de hamileliğin oluşması için bu dönemin önemi çok büyüktür.

Çünkü döllenmenin gerçekleşebileceği zaman aralığı oldukça kısadır ve bu aralığın yakalanamadığı durumlarda bir sonraki ayın beklenmesi gerekebilir. Bu sebeple hamile olmak isteyen kişilerin yumurtlama hakkında daha fazla bilgiye sahip olması gerekir.

Yumurtlama Dönemi Nedir?

Yumurtlamanın diğer adı ovulasyondur. Kadın üreme sistemi organlarından biri olan yumurtalıklardan her ay olgunlaşmış en az bir yumurta hücresinin atılması olayına denir. Bu olayın gerçekleştiği zaman aralığı ise yumurtlama dönemidir.

Yumurtalıklar, pelvis bölgesinde her iki yan tarafta bulunan, yassı bir küre yapısına sahip ve ceviz boyutlarında bir organdır. Beyindeki hipotalamusun hipofiz bezini uyarması ile LH (Luteinize edici hormon) ve FSH (Folikül uyarıcı hormon) adı verilen iki hormon salgılanır. Bu hormonlar her ay bir yumurtalığı uyararak yumurta hücresinin olgunlaşmasını ve tüplerden salınmasını sağlar.

Eğer olgunlaşmış hücre fallop tüplerinde sperm hücresi ile karşılaşır ve döllenme gerçekleşirse, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması ile gebelik gerçekleşmiş olur.

Ancak olgunlaşan hücrenin yumurtalıklardan atıldıktan sonra canlı kalma süresi 24 saat kadardır. Bu nedenle, yumurtlama olayının meydana geldiği zaman aralığı hamilelik için çok büyük önem taşır.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Ovulasyon iki regl kanaması arasında yaşanır. Düzenli adet gören kadınlarda, 28 günde bir regl kanaması meydana gelir.
Genellikle 28 günlük bu döngünün tam ortasına denk gelen sürede yumurtlama gerçekleşir. Yani adet olduğunuz ilk günden başlanarak 14 gün sayıldığında bir sonraki yumurtlama zamanı belirlenmiş olur.

30 günde bir regl oluyorsanız, yaklaşık 16.gün gibi yumurtlama olacağı varsayılacaktır. Kısacası, regl döngü sürenizden 14 çıkararak verimli gününüzü tespit edebilirsiniz.

Hamilelik şansını arttırabilmek için yumurtlama zamanının iyi takip edilmesi gerekir. Bir kadının ne zaman yumurtlayacağını tahmin etmesi, vücudunu iyi gözlemleyerek bazı bulguları doğru yorumlayabilmesi ile mümkün olabilir.

Bu belirtiler yardımı ile ovulasyon tarihinizi belirleyemediğiniz takirde başvurabileceğiniz farklı yöntemler de bulunur ki, yumurtlama tarihini belirlemeye yardımcı testler, bu yöntemlerin ilk sırasında yer alır.

Kısacası yumurtlama zamanının tespit edilmesi; ovulasyon testi, ovulasyon belirtileri ve ultrasonografi yöntemi ile yapılabilir.

Ovulasyon Döneminin Belirtileri Nelerdir?

Rahim Ağzında Yaşanan Değişimler: Ovulasyon öncesinde kuru, sert yapılı ve alçak konumda bulunan rahim ağzı, bu dönem yaklaştıkça yumuşak, kaygan yapılı ve yüksek bir konumdadır.
Göğüslerde Hassasiyet: Progesteron hormonunun yükselmesi, göğüslerde şişlik ve hassasiyet oluşumuna neden olabilir ve belirtilerden biridir.
Vücut Isısında Artış: Yumurtlama meydana geldikten sonraki 2-3 gün boyunca vücut ısısında 0.5-1.0 derece gibi bir artış gözlemlenmektedir.
Karın Ağrısı ve Kramplar: Yumurta hücresinin olgunlaşması ve tüplerden atılması sırasında hafif sancılar meydana gelebilir. Bu durum, yumurtlamanın başladığını anlamanıza yardımcı olabilir.
Vajinal Akıntı: Regl sonrasında tekrar ortaya çıkan akıntı berrak, mukuslu ve kaygan bir yapıda ise ovulasyona işaret ediyor olabilir.

Hamileliğin Olması İçin Ovulasyon Süresinin Önemi Nedir?

Döllenmenin gerçekleşmesi, şans faktörüyle orantılı bir durumdur. Çünkü yumurta hücresinin canlıyken sperm ile karşılaşma ihtimali sadece bir gündür.Bu nedenle, belli bir süre hamilelik sağlayamamış çiftler, bebek sahibi olabilmek için ovulasyon takviminden yararlanabilirler.

Ovulasyon zamanının hesaplanarak döllenme şansının en yüksek olduğu günlerin belirlenmesi ile her ay bir takvim tutulabilir. Bu dönemin başlama ve bitiş zamanları, bir önceki adet döngüsü tarihi veya testler ile belirlenerek doğurganlığın en yüksek olduğu günler tespit edilebilir.

Kadın üreme hücresinin olgunlaşarak tüplerden atılması, regl döngüsünün ortalama 14. ve 16. günleri arasında başlar.

Ovulasyonun gerçekleşme süresi ise folikül atıldıktan sonraki 24 saattir. Ancak spermin kadın vücudunda canlı kalma süresi göz önünde bulundurulduğunda bu dönemden ortalama 2-3 gün öncesi ve 1-2 gün sonrası gebe kalma şansının yüksek olduğu zaman dilimidir.

Daha Fazla Bebek İsteyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir