Anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir gelişim göstermesi ve sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi, anne adayının hamileliği boyunca doğru ve yeterli beslenmesiyle doğrudan ilgilidir. Hamile kadınlar gebelik süreçleri içerisinde ne kadar bilinçli olursa ve sağlıklı besinler tüketirse, bebeğinin gelişimine o kadar fazla katkı sağlarlar.

Hamilelik döneminde tüketilmesi gereken birçok faydalı besin vardır. Bu besinlerden biri de avokadodur. Avokado, bebeğin sağlıklı gelişimi için iyi bir folik asit kaynağıdır. Ayrıca vitamin ve mineraller bakımından zengin olması da avokadoyu hamile kadınlar için vazgeçilmez bir besin haline getirir.

Avokado 20 farklı vitamin, mineral ve Omega 3 yağları ile besin değeri açısından oldukça kıymetli bir meyvedir. 100 gram avokado, pek çok vitamin ve mineralin günlük tavsiye edilen miktarını tek başına dahi önemli oranda karşılayabilir.

  • Avokado günlük K Vitamini ihtiyacınızın %26’sını karşılar.
  • Avokado günlük Folik Asit ihtiyacınızın %20’sini karşılar.
  • Avokado günlük C Vitamini ihtiyacınızın %17’sini karşılar.
  • Avokado günlük Potasyum ihtiyacınızın %14’ünü karşılar.
  • Avokado günlük Vitamin B5 ihtiyacınızın %14’ünü karşılar.
  • Avokado günlük Vitamin B6 ihtiyacınızın %13’ünü karşılar.
  • Avokado günlük E Vitamini ihtiyacınızın %10’unu karşılar.

Avokado bunlara ek olarak; Magnezyum, Manganez, Bakır, Demir, Çinko, Fosfor, A Vitamini, B1, B2 ve B3 içerir.
Bir porsiyon avokado; ortalama 160 kalori, 2 gram protein, 15 gram yağ ve 9 gram karbonhidrat içerir. İçerdiği karbonhidratın 7 gramı ise liftir. Bu sebeple düşük karbonhidrat diyetleri içinde iyi bir alternatiftir.

Avokadonun Faydaları

  • Gebelik dönemi boyunca yeterli oranda folik asit alımı, bebekte nöral tüp defekti olma ihtimalini ve kemik deformasyonları riskini %40 oranında azaltmaktadır. Bu nedenle uzmanlar, planlı gebeliklerde gebe kalmadan en az 3 ay önce folik asit takviyesine başlanması gerektiğini belirtirler. Folik asit vücutta depolanamayan bir vitamin olduğundan, her gün yeterli miktarda ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Folik asiti doğal yollardan alabileceğiniz en iyi gıdalardan biri ise kesinlikle avokadodur. Folik asitin, besinlerde doğal olarak bulunan haline folat denir. Yarım su bardağı dilimlenmiş avokado, yaklaşık 59 mcg folat içermektedir. Yeşil yapraklı sebzeler tüketerek de folik asit ihtiyacınızın bir kısmını karşılayabilirsiniz.
  • Hamilelik döneminde vücudun genel anlamda kalsiyuma olan ihtiyacı artar. Bu nedenle kalsiyum açısından zengin olan besinleri öğünlerinizden eksik etmemelisiniz. Eğer süt, yoğurt veya peynir tüketmiyorsanız, avokadonun da iyi bir kalsiyum kaynağı olduğunu hatırlatmak isteriz.
  • Rahat bir gebelik dönemi ve sağlıklı bir bebek için ihtiyacınız olan A,C,K,B6 ve B9 gibi vitaminler açısından zengin olan avokado, bağışıklık sisteminizin de güçlenmesine yardımcı olur.
  • Hamileliğin ilk aylarında pek çok kadın mide bulantılarından muzdarip olur. Eğer lifli gıdalar tüketirseniz, bulantılarınızı bir nebze de olsa azaltabilirsiniz. Avokado da lifli yapısı sayesinde mide bulantınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
  • Hamilelikte en sık karşılaşılan problemlerden biri de kabızlıktır. Hatta doğumdan sonra bir müddet daha kabızlığın devam etmesi mümkündür. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi avokado, lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminizi düzenler, kabızlığa iyi gelir, bağırsak hareketlerini düzene sokar.
  • Gebelik döneminde çoğu kadının şikâyetçi olduğu konulardan biri de bacak kramplarıdır. Özellikle geceleri giren ve uyumanıza engel olan o can sıkıcı krampları, potasyum açısından zengin olan avokado tüketerek azaltabilirsiniz.
  • Sadece vitamin değil, fosfor, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengin olan avokado, ayrıca Omega 3 ihtiyacınızı da karşılamaya yardımcı olur.
  • Hamilelik döneminiz boyunca vitamin ve mineral bakımından zengin olan avokado, hem cilt hem de saç sağlığınız için mükemmel bir besindir. Cildin parlak görünmesine, saçların ışıltılı olmasına yardımcı olan bu mucizevi meyve, kurumuş cilde de çok iyi gelir.
  • Avokadonun içerdiği doymamış tekil yağlar vücut için son derece faydalı olmanın yanı sıra uzun süre tok tutarak daha az kalori tüketmenize yardımcı olur. Özellikle oleik asit içeriği, beyninizde tokluk sinyali oluşturan merkezi aktifleştirir.

Yapılan sekiz farklı araştırma sonuçlarına göre, avokado yiyen deney grubunun kan değerleri, yemeyen yani kontrol grubunda olan kişilerle kıyaslanmış ve aralarında etkileyici farklar saptanmıştır.

Buna göre avokado yiyenlerin:

  • Toplam kolesterol seviyesi düşmüştür.
  • Trigliserit seviyesi %20 azalmıştır.
  • Kötü LDL kolesterol seviyesi %22 azalmıştır.
  • İyi HDL kolesterol seviyesi %11 artmıştır.

Peynirli Avokado Salatası Tarifi

Malzemeler: 1 adet avokado, 2 adet küçük boy salatalık, 20 adet cherry domates, 100 gram beyaz peynir, 1 adet küçük boy soğan ve 5-6 dal maydanoz.
Sosu için: 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı iri çekilmiş karabiber, yarım çay kaşığı tuz.
Yapılışı: Avokadonun çekirdeğini çıkarın. Salatalık ve avokadoyu minik küpler halinde doğrayın. Domatesleri dört parçaya bölün. Soğan ve maydanozu ince ince kıyın. Doğradığınız sebzeleri karıştırın. Beyaz peyniri küp küp doğrayarak sebzelere ekleyin. Sos malzemelerini küçük bir kapta çalkalayarak iyice karıştırın ve tüm salatanın üzerine gezdirdikten sonra afiyetle tüketin.

Daha Fazla Beslenme

1 Yorum

  1. DeryaÖnür

    28 Aralık 2022 at 22:00

    harika bir yazı olmuş teşekkürler 🤗

    Cevap Ver

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir