Vücudu hamileliğe hazırlamak kolay bir süreç değil. Hamile kalmak isteyenlerin yaşı, yumurta sayısı ve kalitesi ya da yaşam tarzı gibi faktörleri hamile kalma denemelerinin hız kazanmasına veya yavaşlamasına ortam hazırlıyor. Yaş ve yumurta koşulunuz elinizde olmayan faktörler arasında yer alırken, yaşam tarzınızı iyileştirip hamileliğe uygun koşulları yaratmak ise tamamen sizin kararınıza kalmış durumda.

Peki, hamile kalmak isteyenler nasıl beslenmeli? Hangi yiyecekler doğurganlığı olumsuz yönde etkiler? Hamile kalmak isteyenlerin uzak durması gereken yiyecekleri sizler için listeledik!

Fast Food

Yumurtlama döneminde karşılaştığın sorunların birçoğu yüksek oranda trans yağ, hayvansal protein ve karbonhidrat içeren gıdalar tüketmenle alakalı! Bu gıdaları sık tüketen kadınların yumurtlama sorunlarıyla daha sık karşılaştıklarını gösteren araştırmalar var. Bu sebeple hamile kalmak için trans yağ, hayvansal protein ve karbonhidrat taşıyan ağır yiyecekleri tüketmemeni öneririz. Bunların en ünlüleri ise hamburger ve patates kızartması ikilisi!

Yalnız patatesi kızartma, cips gibi aşırı yağlı ya da fırında yüksek ısı ile pişirmediğin sürece tüketmen yararlı olabilir. Çünkü patatesin hem hamile kalma hem de hamilelik ve emzirme dönemlerine sağlıklı etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz.

Paketli Gıdalar

Sıklıkla tüketilen bir başka şey ise paketli gıdalar Uzun zaman boyunca dayanabilen, tok tutsa dahi besleyici olmayan ve katkı maddeleri içeren paketli gıdalar hamile kalma şansını düşürüyor. Bu yüzden uzak durman iyi olur.

Civa İçeren Balıklar

Civa, sinir sistemine zarar vererek fetüsün gelişmesi için uygun ortam koşullarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kılıç balığı ve ton balığı bol civa içeren balık seçeneklerinden hamileliğe hazırlanma evresinde olabildiğince uzak durulması gerekmektedir. Çünkü hamile kalınsa bile, civa vücutta uzun süre varlık göstererek yalnızca annenin değil, gelişmekte olan bebeğin sinir sistemine de zararlı etkilerde bulunabilir.

Soda

Yapılan bazı araştırmalar, sodanın doğurganlık oranını azalttığını ortaya koymaktadır. Enflamasyonun ve metabolik değişkenliklerin yapay tatlandırıcılar nedeniyle ortaya çıktığını düşünen Diyetisyen Kendra Tolbert, hamile kalmak isteyenlerin tatlandırılmış ve yapay içerikle zenginleştirilmiş her türlü içecekten uzak durması gerektiğini vurguluyor.

Trans Yağlar

Cips, patlamış mısır, mikrodalgada kısa sürede hazırlanabilen yiyecek veya abur cubur seçenekleri enflamasyonu arttırır ve insülin direncine neden olur. Tobert, bu iki sonucun bile doğurganlığın azalmasında önemli rol oynadığını belirtirken trans yağların aynı zamanda sperm sayısının ve kalitesinin azalmasında da önemli rol oynadığının altını çiziyor.

Glisemik İndeksi Yüksek Yiyecekler

Kan şekerinizi ve enerjinizi birden arttıran, daha sonra aynı hızla düşüş yaşamanızı sağlayan glisemik indeksi yüksek yiyecekler de doğurganlığın azalmasına neden olan yiyecekler arasında. Fast food ürünleri ve paketli gıdalar glisemik indeksi yüksek yiyeceklere verilecek en iyi örneklerden birkaçı.

Bu yiyecekler yine; yavaş sindirilen ve enerjiye dönüştürülen karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, protein, lif ve vitamin içerek yiyecekler tercih edildiğinde kişinin hem genel sağlık düzeyi hem de doğurganlık oranı artış gösteriyor.

Az Yağlı Süt Ürünleri

Az yağlı süt, yoğurt ve diğer süt ürünleri androjen yani erkeklik hormonu bakımından zengin olduklarından hamile kalmak isteyen kadınlarda hormon dengesizliğine neden olabiliyor. Bu nedenle menstrual döngüyü bozmamak adına hamile kalma sürecinde az yağlı süt ve süt ürünlerinden olabildiğince uzak durmak gerekiyor.

Alkol

Alkol, aynı civada olduğu gibi vücudun doğurganlık kapasitesini ciddi ölçüde etkileyen faktörler arasında. Hamile kalmak isteyen kadınların alkolü hayatlarından çıkarması tavsiye ediliyor. Tolbert, biraz daha realistik bir rakam vermeyi düşünerek haftada maksimum 7 hafif alkollü içecekle fetüs ortamını korumaya almanın yeterli olacağını belirtiyor. Ayrıca alkol, vücuttaki B vitamininin tükenmesine ortam hazırlayarak bebeğin gelişimi için sağlıksız koşullar sunuyor.

İşlenmiş Et

Sucuk, salam, sosis gibi pişmeden tüketilebilen hayvansal ürünler pişmemiş ette olduğu gibi toksoplazmaya yakalanma riskini arttırır. Eğer tüketme konusunda ısrarcıysan, pişirerek tüketmen gerekir.

Ayrıca hayvansal ürünlerden alacağın protein miktarının belli bir kısmını bitkisel ürünlerden de alabileceğini söyleyelim. Örneğin kuru baklagiller ve kuru yemiş gibi bitkisel protein kaynaklarını, sucuk gibi gıdalardan alacağın protein miktarının yerine ikame edebilirsin.

Çiğ Hayvansal Ürünler

Sushi gibi çiğ ürünler vücutta toksin ihtimalini arttırarak fetüsün enfeksiyon kapma riskini pekiştiriyor. Hamile kalmak isteyen veya hamilelik evresinde olan kadınların tüketecekleri her türlü eti iyice pişirerek tüketmeleri doktor ve diyetisyenlerin tavsiyeleri arasında.

 

Daha Fazla Bebek İsteyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir