Canımınız annemiz🥰

Egzersize hayatımızın her anında yer vermemiz gerektiğini zaten biliyoruz. Hamilelik döneminde ise egzersiz yapmak bazen es geçilse de aslında egzersiz yapmak hem bebeğiniz için hem de sizin oldukça faydalı.

Sağlıklı bir hamileliğin önemli bir parçası da egzersiz yapmak. Aşırıya kaçmadan yapılan egzersizler daha rahat bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Birliği, haftanın 3-4 gününde en az 20 ila 30 dakika boyunca orta yoğunlukta egzersiz yapılmasını öneriyor. Tabii eğer egzersiz yapmamanızı gerektirecek bir tıbbı kısıtınız yoksa…

İşte hamilelik döneminde yapılan egzersizlerin faydaları:

Kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar

Hamileliğiniz boyunca enerji durumunuzda oldukça değişiklikler görebilirsiniz. Bu dönemde yaptığınız düzenli egzersizler, günlük görevlerinizi üstlenmenizde ya da zorlu bir programla daha kolay başa çıkmanızda size yardımcı olur. Egzersiz yapmak kardiyovasküler sisteminizi güçlendirir ve bu sayede hemen yorulmamaya, stresli zamanlarla daha kolay başa çıkmaya başlayabilirsiniz. Bununla birlikte bir egzersiz programına başlamadan önce, güvenliğiniz için dikkat etmeniz gerek noktaları bildiğinizden emin olun. Çünkü Mutlu Annelerimiz ❤️ biz.

Daha kaliteli uykuya giden yol!

Hamileyken uyku gerçek bir zorluğa dönüşebiliyor, özellikle doğuma az zaman kala. Daha iyi ve kaliteli bir uyku için size ilk önerimiz hamile yastıkları olacaktır. Hamile yastıklarını kullanarak kendinizi ve göbüşünüzü destekleyecek bir pozisyon bularak daha iyi uyuyabilirsiniz. Bununla birlikte yapılan egzersizler daha iyi uyumanızı sağlayacaktır. Özellikle yoga gibi daha sakin sporlar, uyku kalitenizi arttıracaktır. Kilo artışı, kilo artışına bağlı olarak gelişebilen bel ve omurga ağrıları ve şişen uzuvların verdiği konforsuzlukla baş etmenin en iyi yolu olan hamile yogası, tüm bu sıkıntıların hafiflemesine yardımcı olması ve anne adayının rahat bir doğum gerçekleştirmesini sağlaması sayesinde en popüler hamile egzersizleri arasında yer alıyor.

Hamile olmanın yan etkilerini azaltır

Düzenli egzersiz kaslarınızı güçlendirir, bu da vücudunuzun ağrılar ile daha iyi başa çıkmasına yardımcı olur. Esneme hareketleri yoga veya pilates yapmak, sırt ağrısını hafifletir; yürüyüş, kan dolaşımınızı artırır ve yüzme, karın kaslarınızı güçlendirir. Kan dolaşımınızın dengede olması düzenli sıvı alımıyla birlikte vücutta ödem oluşumlarını azaltır.

Stresle başa çıkmanızı kolaylaştırır

Fiziksel aktivite, psikolojik stresle başa çıkmada, endişe ve hafif depresyon semptomlarında azalmada önemli rol oynar ve bu nedenle fiziksel strese karşı direnmenize yardımcı olur. İhtiyaçlarınızı karşılamak için sayısız seçenekler var. Evde yapabileceğiniz yoga, pilates ve genel egzersizler… Günde 30 dakika boyunca düzenli olarak gerçekleştirilen bu etkinlikler, genel stres düzeylerinizi rahatlatmaya ve azaltmanıza yardımcı olur.

Dengeli kilo almak her hamilenin hayali değil mi?

Hamilelik sürecinde kilo almak doğaldır ancak aşırı kilo alımı uzmanların tavsiye ettiği bir şey değildir. Aktif kalmak, kilonuz konusunda daha iyi hissetmenize yardımcı olduğu gibi sağlıklı kilo alma olasılığınızı da artırır. Gebeliğiniz boyunca kas gücünüzü korumanız doğumu kolaylaştırdığı gibi, doğumunuzdan sonra alınan kiloların hızla geri verilmesini de sağlayacaktır.

Egzersiz yaparken bunlara dikkat etmelisin!

Hamilelikte egzersiz yapmak sağlıklı bir gebelik ve doğum için faydalı olabilir. Ancak, hamilelikte egzersiz yaparken bazı önlemler almak önemlidir. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Doktorunuzla konuşun: Hamilelik sürecinde egzersiz yapmadan önce, doktorunuzla konuşarak hangi egzersizleri yapabileceğinizi öğrenin. Bazı durumlarda, hamilelik sürecinde egzersiz yapmak tavsiye edilmez.
  2. Yavaş başlayın: Hamilelik sürecinde egzersize yeni başlıyorsanız, yavaş başlamalısınız ve zamanla egzersiz süresini ve yoğunluğunu artırmalısınız. Ayrıca, egzersiz yaparken vücudunuzu dinleyin ve aşırı yorgunluk, nefes darlığı veya rahatsızlık hissettiğinizde hemen durun.
  3. Dengeleyici egzersizler yapın: Hamilelik sürecinde düşmek daha kolaydır, bu nedenle dengeleyici egzersizler yaparak denge yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Yoga ve Pilates gibi egzersizler, denge yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
  4. Sıcak ortamlardan kaçının: Hamilelik sürecinde, sıcak havalarda egzersiz yapmak tehlikeli olabilir. Bu nedenle, sıcak ortamlardan kaçınmalısınız ve egzersiz yaparken bol miktarda su içmelisiniz.
  5. Uygun kıyafetler giyin: Hamilelik sürecinde rahat ve esnek kıyafetler giymek önemlidir. Ayrıca, doğru spor ayakkabılarını seçerek ayağınızı desteklemelisiniz.
  6. Aşırı egzersizden kaçının: Hamilelik sürecinde aşırı egzersiz yapmak, doğum komplikasyonlarına neden olabilir. Bu nedenle, egzersiz yaparken vücudunuzun sınırlarını aşmamalısınız.
  7. Mide üstü egzersizlerden kaçının: Hamilelik sürecinde mide üstü egzersizler yapmak, karın kaslarınıza zarar verebilir. Bu nedenle, hamilelik sürecinde mide üstü egzersizlerden kaçınmalısınız.
  8. Egzersiz sonrası dinlenin: Egzersiz yaparken vücudunuzu dinleyin ve egzersiz sonrası yeterli dinlenmeyi alın. Ayrıca, egzersiz sonrası vücudunuzu esnetmek, kasları rahatlatmak ve yaralanmaları önlemek için önemlidir.

 

 

.

  • Gebelik ve Egzersiz

    Son yıllarda sağlıklı yaşam bilincinin artması ve estetik kaygılarla kadınların çeşitli eg…
  • Hamilelik ve Yoga

    Hamilelik 40 haftayı bulan zorlu bir maratondur. Bu süreç boyunca anne adayı ne kadar heye…
  • Hamilelikte Spor!

    Bir anne adayı olarak büyük ihtimalle hamilelik ve spor konusunda ilk aklına gelen soru, e…
Daha Fazla Spor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir