Kürtaj operasyonu tam teşekküllü yetkili klinik ve alanında uzman doktorlar tarafından yapıldığında, kürtaj başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olur. Dolayısıyla kürtajdan yaklaşık 3 ay sonra, her şey yolunda gidiyorsa tekrar hamile kalmanın doktorlar tarafından bir sakıncası bulunmamaktadır. Fakat kürtajdan hemen sonra, ilk 15 gün içinde ilişki sırasında korunmak oldukça önemlidir. 15 günden sonra ilişkide korunmaya gerek vardır. Yumurtlama dönemi de, kürtaj işleminden yaklaşık 20 gün sonra tekrar başlayacaktır. Bu yüzden yeniden gebe kalınma ihtimali de yüksek olacaktır.

Kadınlarda kürtaj sonrası düzenli bir adet dönemi yaklaşık 45 günde yoluna girer. Bu yüzden şayet kürtajdan 45 gün sonra adet olunmuyorsa gebelik ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun haricinde kürtaj sonrasında, bazı kadınlarda kanamalar görülmektedir ve bu oldukça normaldir. Fakat kanama oldukça yoğun ve parça parça geliyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kürtaj Sonrasında Gebe Kalmak Riskli midir?

Kadınların kürtaj sonrasında endişe ettiği tek konu, işlemden hemen sonra hamile kalmanın bir riskinin olup olmayacağıdır. Doktorların bu konudaki görüşü oldukça açıktır. Genel olarak kürtajdan 3 ay sonra gebe kalınması hem kadının genel sağlığı hem de psikolojik sağlığı açısından daha doğru olacaktır. Fakat yine de kürtajdan yaklaşık 45 gün sonra, adet olmayan ve gebe kalan kadınların herhangi bir riski olmayacaktır. Şayet kürtaj işlemi alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmiş ise, gebelikte de herhangi bir sorun olması beklenmez.

Kürtaj Sonrası Gebe Kalınmazsa Ne Yapmalı?

Sağlıklı her kadın, kürtaj işleminden 20 gün sonra yumurtlama dönemine girer ve sonucunda tekrar adet olmaya başlar. İşlemden yaklaşık 3 ay sonra gebe kalınması, doktorlar tarafından uygun görülür. Bu süre geçildikten sonra şayet bir gebelik isteniyorsa, korumasız olarak cinsel ilişkiye girerek hamile kalabilirler. 35 yaşından küçük kadınların, hamile kalmaları için 1 yıl düzenli ve korumasız şekilde cinsel ilişkiye girerek hamile kalmaları beklenir. Sağlıklı her kadın, her adet döngüsünde %25 oranda gebe kalabilmektedir. Fakat 35 yaşından büyük kadınlar, düzenli ve korumasız bir şekilde 6 ay boyunca cinsel ilişkiye girmelidir. Bu 6 ay içerisinde gebe kalma durumu gerçekleşmez ise, mutlaka bir doktora başvurulmalı ve sorunun nedeni araştırılmalıdır.

Kürtaj İşlemi Psikolojik Açından Gebe Kalmayı Engeller mi?

Elbette her kadın, kürtaj sonrasında psikolojik açıdan kendini kötü hissedecek ve bunu atlatabilmek için zamana ihtiyaç duyacaktır. Fakat bazı kadınlarda bu süreç oldukça uzar. Kürtajın tekrar gebe kalmasını engelleyeceğini düşünmek ya da hamile kalamama korkusu yaşamak gebe kalmayı da zorlaştıracaktır. Beyinde bulunan hipofiz bezinde üreme ve stres hormonları çok yakındır. Şayet yaşanan stres fazlaysa, bu durumdan doğal olarak üreme hormonları etkilenecektir. Dolayısıyla yumurtlama döneminde de aksaklık yaşanmaya başlayacaktır. Dolayısıyla kürtaj sonrasında, psikolojik açıdan sağlıklı olabilmek ileride gebe kalmak için de oldukça önemlidir.

Daha Fazla Bebek İsteyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir