Gebelikte anne adaylarının hoşuna gidecek en önemli anlardan biri bebek hareketlerini hissetmektir.

İlk kez anne olacak kadınlar bebeklerinin ilk hareketlerini tam olarak söyleyemez. Anne adayı kadınlar genellikle ilk bebek hareketlerinin, kanat çırpma,guruldama,kıvranma ,seğirme,çarpma,dirsek atma şekillerinden biri olarak tanımlarlar.

Anne karnında bebek hareketleri ne zaman başlar, hissedilir?

Anne karnında bebek 8-9. haftalarda hareket etmeye başlasa da. Henüz çok küçük 2 cm civarında olduğu için anne adayının bunu duyması imkânsızdır. Bebek hareketleri ancak ultrason ile izlenebilir.

Bu dönemde bazen hamile kadınlar bebek hareketlerini hissettiklerini sanarlar fakat bu hissettikleri bebek hareketleri değil aslında barsak hareketleridir. Anne adayı bebek hareketlerini genellikle 16 ile 22. haftalar arası hissederler.

►Daha önce bebek sahibi olmuş anneler genellikle bebeğin hareketlerini daha önce hissederler. Çünkü nasıl bir hareket bekleyeceğini biliyorlardır.

►Zayıf kadınlar şişman kadınlara göre bebeğin hareketlerini daha erken fark ederler.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım

Yirmi ikinci haftaya kadar bebek hareketlerinin hissedilmemesi beklenen bir durum olmadığından, doktorunuzun ultrasonla bebeğinizin durumunu değerlendirmesi gerekir. Eğer bebeğinizin kalp atımı güçlü ve her şey yolunda gidiyor gibi görünüyorsa, hekiminiz test yaptırmaya gerek duymayacaktır.

►Bazen son tahmini doğum tarihi yanlış hesaplandığından, bebek hareketleri geç hissedilmiş olabilir.

Soru: Geçen hafta her gün hafif hareketler hissettim, fakat hiçbiri gün boyunca sürmedi. Sizce sorun nedir.

İlk bebek hareketleriyle ilgili kaygılar, daha sonra yerini hareketlerin yeterince sık olmaması ya da bir süre fark edilmemesinden kaynaklanan kaygılara bırakır. Bununla birlikte gebeliğin bu döneminde bu kaygılar gereksizdir. Fark edilebilir hareketlerin sıklığı büyük değişkenlik gösterir. Hareketlerin özelliği değişken olmasıdır. Bebek sürekli hareketli olduğu halde bunların yalnızca bir bölümü duyulabilir ölçüde kuvvetlidir. Öteki hareketler bebeğin rahim içindeki duruşundan ( örneğin dışa değil iç tarafa dönük tekmelemesinden ) dolayı, ya da sizin faaliyetinize bağlı olarak duyulmayabilir ( siz yürürken uyuyabilir ya da uyanık olabilir veya meşgulseniz küçük hareketleri fark etmeyebilirsiniz.)Ayrıca siz tam da bebeğinizin en hareketli olduğu dönemde uyuyor olabilirsiniz.( Bir çok bebeğin en hareketli olduğu zaman gece yarısıdır.)

Gün boyu hiç bebek hareketi duymamışsanız, durumu aydınlatmanın en iyi yolu akşamleyin tercihen bir bardak süt ya da başka bir içecek içtikten sonra bir ya da iki saat uzanmanızdır. Sizin hareketsizliğiniz ve içtiğiniz şeyin vereceği enerji bebeğinizi harekete geçirecektir. Yine olmazsa bu kez birkaç saat uzanın, ama bu kez de olmamışsa kaygılanmayın. Birçok anne 20. Haftadan önce bir dönem bir yada iki gün, hatta bazen üç-dört gün boyunca hiçbir hareket hissetmeyebilirler.20. haftadan sonra telaşa kapılacak bir durum olmada ( kuşkusuz tahmin edersiniz ki bebeğinizin hareketleri başlamışsa ,) 24 saat boyunca bebek hareketi duymazsanız hekiminizi aramanız iyi bir düşüncedir.

28. haftadan sonra bebek hareketleri daha düzenli ve kararlı olmaya başlar. Araştırmalar, annelerin her gün bebeklerinin hareketlerini kontrol etme alışkanlığını edinmelerinin iyi bir uygulama olduğunu göstermiştir.

Soru: Bazı günler bebek sürekli tekmeliyor, bazı günlerse oldukça sakin. Bu normal mi?

Bebeklerde insandır. Onlarında bizim gibi topuklarıyla, diz veya dirsekleriyle tekmeledikleri ‘ hareketli’ ya da uzanıp kaldıkları ‘ sakin’ zamanları vardır. Çoğunlukla onun hareketliliği sizin ne yaptığınıza bağlıdır. Rahmin dışında bebekler gibi, rahim içindeki bebekler sallandıklarında uyurlar.Bu nedenle gün boyu hareketli olduğunuz zamanlarda bebeğiniz gündelik ritminizle hareketsizleşir.Böylece kısmen bebek yavaşlamış olduğundan , kısmen de siz meşgul olduğunuzdan tekmeleri pek fark etmezsiniz.Siz yavaşlar yavaşlamaz bebeğiniz hareketlenmeye başlar Bu yüzden birçok gebe kadın bebek hareketlerini geceleyin veya sabahleyin yatakta hisseder.Ayrıca anne öğünde yada öğün arasında bir şeyler yiyince , beklide kanındaki şeker miktarının artışına tepki olarak , bebeğin hareketliliği artabilir.Bazı geceler kendileri sıkıntılı ya da sinirli olduklarında da bebeğin hareketlerinin arttığını bildirmişlerdir.Bu durumda bebek annenin adrenaliyle uyarılmış olabilir.

Bebekler 24. ve 28. Haftalar arasında en hareketli dönemlerini yaşarlar, ancak bu dönemdeki hareketler düzensiz ve genellikle kısadır ve ultrasonda görülebilirse de meşgul olan annenin hissedemeyeceği niteliktedir.28. ve 32. Haftalar arasında bebek hareketleri, dinlenme ve hareketlilik olarak tanımlanan dönemlerle daha düzenli ve sürekli hale gelir.

Başka gebe kadınları bebekleriyle kendi bebeğinizin hareketlerini karşılaştırmayın.Her yeni doğan gibi ana karnındaki bebek de hareketlilik ve gelişme yönünden kendine özgüdür.Bazıları her zaman hareketlidir.Bazılarıysa çoğunlukla sakin.Bazılarının tekmeleri düzenli bazılarının hareket düzenleri anlaşılmaz..

Hareketliliğin kesin yavaşlaması ya da kesilmesi olmadığı sürece pek çok durum normaldir.

Son araştırmalar 28. Haftadan itibaren bebeğin hareketlerini annenin günde iki kez, bir kez annenin hareketsiz olduğu sabah saatlerinde ve bir kez da daha hareketli olduğu akşam saatlerinde kontrol etmesinin yerinde olacağını gösteriyor.

Gebelikte doktorunuz başka bir test önermediyse aşağıdaki testi uygulayabilirsiniz.

Saymaya başladığınızda saate bakın. Her türden hareketi ( tekme, çalkalanma, dönme) sayın. 10’a ulaştığında saymayı kesin ve saate bakın. Genellikle 10 dakika içinde on kadar hareket saymış olursunuz. Bazen biraz daha fazla olabilir.

Bir saat sonunda hala on hareket saymadıysanız, süt için veya hafif bir şeyler atıştırın; sonra sırtüstü uzanın, gevşeyin ve saymayı sürdürün. İki saat içinde on hareket saymadıysanız doktorunuza başvurun.

Hareketin olmayışı mutlaka bir sorun olduğu anlamına gelmese de, zaman zaman bebekte sıkıntı işareti olabilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanızda fayda var. Doğumunuz yaklaştıkça bebek hareketlerini düzenli olarak kontrol etmek de giderek daha fazla önem kazanır.

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir