back to top

Bebeğinizin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsiniz?

Gebelik döneminde ortaya çıkan her gelişme anne baba adaylarına heyecan verir. Bu süreçte en heyecanlı bekleyişler arasında bebeğin kalp atışları var. Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur sorusu bile anne baba adayları için heyecan verici bir süreçtir. Bebeğin ilk kalp atışının duyulmaya başlaması ile birlikte düzenli kalp atışı izlenmeye başlar. Gebelik dönemi içinde normal şartlar bebeklerin kalp atışı 1.5 ay gibi bir süre içinde ortaya çıkar ve duyulmaya başlar.

Çiftler gebelik dönemini sağlıklı bebeğe kavuşacak olmanın heyecanı içinde geçirir. Bu süreçte anne adayları için stresli ve mutlu günler yaşanır. Özellikle ilkler her zaman çok önem arz eder. Anne baba adayları için gebelik testi pozitif çıktığı andan itibaren heyecan artar. Bebekte kesenin görülmesi ile birlikte bir heyecan başlasa da ilk kalp atışının duyulması çok farklı bir duygudur. Anne adayları bebeğin kalp atışını bir an önce duymak ve bebeğinin iyi olduğunu bilmek isterler

Kalp Atışlarını Ne Zaman Duyabilirsiniz?

Embriyolar, döllenmeden en fazla 5 gün sonra annenin bedeninde yaşamaya başlar. Ama tabii ki tıbbi olarak bu durumu kesinleştirmek için zamana ihtiyaç duyulur. Ortalama 10 gün sonra yapılan kan testiyle hamile olduğunu öğrenirsin. “CRL’’ olarak adlandırılan baş popo mesafesi ölçümü 3 mm’ye ulaştığında, bebeğinin kalbi ilk kez atmış olur.

Bebek kalp atışı fetüsün ana rahmine düştükten sonraki 21. veya 22. günde, yani bebeğin yaklaşık 5-6 haftalıkken meydana gelir. Bu dönemde bebeğin kalp atışı dakikada 100 vuruş olmalı.

Bebek kalp atışı, sağlıklı bir gebelikte 7. haftaya kadar kesin olarak duyulur. Eğer geç döllenme söz konusuysa, yani bebeğin 7. haftasında olarak değerlendirilmesine rağmen ultrasona göre daha küçük ölçülerde bir fetüs ise bir süre daha beklenir.

Fetüs 5 mm boyuna geldiğinde hala gebelikte kalp atışı duyulmadıysa sağlıklı bir fetüs olmadığına kararı verilir ve gebeliği sonlandırmak gerekir. 7 hafta civarında bebeğinin kalp atış hızı dakikada 130-160 vuruş arasında olmalı.

Bebeğinizin Kalp Atışı Nasıl Olmalı?

Bebeğinin kalp atışını, ultrason kontrollerin sırasında doktorunun sana bebeğinin kalp sesini dinletmesiyle duyabilirsin. Bebeklerde kalp atış hızı, bebeğinin gelişimi için de oldukça önemli olmaktadır. Bebeğinin büyümesi sırasında meydana gelebilecek herhangi bir sorun, direkt olarak bebeğinin kalp atışında kendini gösterir.

Bebeğinin nabzı dakikada 85 vuruştan az, 200 vuruştan fazlaysa bu durum bir problemin habercisi olabilir. 11. ya da 12. haftadan itibaren doğuma kadar bebek kalp atış hızının ortalama 140-160 vurgu arasında olması gerekmektedir.

Bebeğin Kalp Atışını Nasıl Dinlersiniz?

Bebeklerin gebelik muayenesi sırasında kalp atışlar doppler ultrason ile sorunsuz olarak dinlenebilir. Ultrason anne karnına tutulduğunda bebeğin kalp atışları duyulur. Normal durumda bebeğin kalp atışları 6 haftalık muayenede duyulabilir. Bebeğin kalp atışlarını duymak için kullanılan doppler ultrason yüksek frekanslı ses dalgasından dolayı etki alanını ısıtır.Isının muhtemel olumsuz etkilerinden dolayı 12 haftadan önce kalp atışlarını görmenin yeterli olduğu  konusunda anne-baba adaylarını uyarmak isterim. Zira bebeğin kalp atışlarını görmüş olmak sağlıklı olduğuna dair yeterli bilgiyi bize verir.Ancak pek çok anne-baba duymanın heyacanına yenik düşüp  olası yan etkileri görmezden gelebilmekte. Tavsiyem bebeğin kalp atışlarını duymak için 12. haftadan önce ısrarcı olmayınız. Kalp atışlarını görmek son derece yeterlidir.

Gebelik döneminde beş-altıncı haftadan itibaren transvajinal ultrason ile erken dönemde bebeğin kalp atışları duyulabilir. Bu yöntem riskli gebelik yani düşük riski olan ve kanaması bulunan anne adayları için önerilmektedir. Çubuk gibi bir cihaz vajinaya sokulur ve buradan gerekli muayene yapılır. Ses dalgaları sayesinde bebeğin kalp atışı ekrandan görülebilir doppler ile  duyulabilir.

Gebelik döneminde bebeğin kalp atışı ve kalp atış ritmi dönemsel şekilde değerlendirilir.  Bu değerlendirme için gebelikte 20 hafta kadar geçmesi beklenir. Bu süreçten itibaren kalp atışları yapısal ve ritmik açıdan değerlendirilir.

Bebeğin Kalp Atış Hızı Ne Olmalı?

Bebeklerde kalp atış hızı belirli bir ritim halinde ilerlemelidir. Anne adayının karnında dünyaya hazırlandığının ve bebeğin sağlıklı geliştiğinin en önemli göstergesi kalp atışları ve bebeğin hareketleri oluyor. Bebeğin kalp atışı duyulmazsa ve hareketleri hissedilmezse anne adayı tedirgin olabilir. Anne adayı ilk haftalarda bebeğinin hareketlerini  hissetmez. 20. haftadan sonra anne bebeğin hareketlerini net olarak hissedilebilir.

Bebeğin kalp atışları 7 haftalık olduğunda bir dakikalık süreçte 120-160 arasında olmalıdır. Bebeğin kalp atışları 200 üzerinde olursa ya da dakikada 85’ten az olursa farklı değerlendirmeler yapılması gerekebilir.

Bebeklerde kalp atışının yolunda gidip gitmediğini anne adayının anlaması mümkün değildir. Kalp atışları ancak rutin ve ani kontroller sırasında ultrason incelemesi ile ölçümlenebilir. Bu süreçte aksi giden bir durum varsa hemen gerekli önlemlerin alınması gerekir. Kadın doğum uzmanı zaten bu konuda anne baba adaylarını yönlendirecektir.

Bebeğinizin Kalp Atışını Neden Duyamazsınız?

Gebelikte kalp atışı ne zaman duyulur, senin için anlattık. Ama eğer zamanı gelmesine rağmen bebeğinin kalp atışını duyamıyorsan bunun çeşitli nedenleri olabilir.

Bebeklerde kalp atımının gelişmemesinin en önemli nedenleri arasında;

  • Annede veya babada kromozom anomalileri olması,
  • Rahimdeki yapısal bozukluklar,
  • Rahmin içinde enfeksiyon olması,
  • Hamilelik döneminde doktor kontrolünde alınmayan ilaçların yan etkileri,
  • Hipertansiyon, diyabet, pıhtılaşma fazlalıkları ve bazı kronik hastalıklar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Bebeğinin Hassas Cildi İçin Kullanacağın Islak Bebek Mendili Nasıl Olmalı?

Hamilelik serüveninden itibaren araştırmasına başladığınız ve uzun seneler kullanacağınız...

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz...  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği...

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir...

Hamilelikte Göğüslerden Sızıntı Gelmesi!

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının her organ sisteminde çok...

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımı!

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut...

Hamilelikte Egzersiz&Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sanılanın aksine hamilelik boyunca egzersiz yapmaktan uzak durup dinlenmek...

Hamilelik Döneminde Saçlar Boyatılabilir mi?

Hamilelik döneminde her kadının aklına en az bir kez,...

Hamilelik ve Ruh Değişimleri

Hamilelik döneminde vücudumuzda meydana gelen hormonal değişiklikler yüzünden ruh...

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen, hamile bir anne adayının karın cildi, karın duvarı...

Banyonun Bebek Sağlığına Etkisi

Suyun rahatlatıcı etkisini hepimiz biliriz. Keyfimiz olmadığında bunalmış hissettiğimizde...