Hamile kaldığınız andan itibaren başınıza neler geleceğini bilmediğiniz için, hamilelikte her söylenene inanmamız daha kolay oluyor. Özellikle de ilk gebeliğiniz ise.. Bu hataları düzeltmek ve birazda içinize su serpmek amacıyla doğru bilinen yanlışları ele aldık;

Hamilelikte Cinsellik Bebeği Olumsuz Yönde Etkileyebilir

Yanlış! Eğer riskli bir durum yoksa, hamilelikte cinselliğin olumlu yönde etkileri bile var. Cinsel ilişki sırasında salgılanan sevgi ve mutluluk hormonları, hamilelerin ve bebeğin ihtiyacı olan hormonlardır.

Göbek Şekline Bak Cinsiyeti Anla…

Yanlış! En çok yapılan yanlışlardan biri de hamilenin göbek şekline bakarak cinsiyet tahmininde bulunmak. Eğer karın büyükse bebeğin kız, küçükse erkek olduğu söylenir. Ya da sivri karnın erkeği, yayvan karnınsa kızı işaret ettiğine inanılır… Fakat uzmanlar bunun bilimsel bir gerçeğe dayanmadığını belirtiyor. Çünkü göbeğin şekli anne adayının kas yapısına, vücut şekline ve karın bölgesindeki yağ miktarına göre değişim gösteriyor.

Mide Yanması Bebeğin Saçı Çıktığı İçin Olur

Yanlış! Hamilelik dönemindeki mide yanması bebeğin saçının çıkmasıyla ilişkilendiriliyor. Mide bulantısı, hamilelik sürecinde mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasından kaynaklanıyor. Hamilelikte bütün kaslarda yaşanan gevşeme, sindirim sistemindeki kaslarda da gerçekleşiyor. Yemek borusu ile mide arasında çalışan ve aşağı doğru açılan kapak, hamilelikte gevşediği için, mideden yemek
borusuna doğru kaçak olmasına yol açıyor. Rahimdeki saçla, mide arasında hiçbir bağlantı yok.

Ye Ekşiyi Getir Ayşe’yi!

Yanlış! ‘Ye ekşiyi getir Ayşe’yi, ye tatlıyı getir Hakkı’yı’ cümlesini duymayan hamile yoktur. Bu cümleden yola çıkarak halk arasında yanlış bilinen inanışlardan biri de anne adayının yediklerinin bebeğin cinsiyetini belirlediğidir. Oysa yapılan araştırmalar hamilelik döneminde yenilenlerin bebeğin cinsiyetiyle hiçbir ilişkisi olmadığını gösteriyor. Cinsiyeti belirleyen X ve Y kromozomlarıdır. X kromozomu taşıyan spermler, yani yumurtayı dölleyecek olan sperm, kız çocuğuna sebep olacaksa daha dayanıklıdır. Y kromozomu taşıyacak olan spermler ise daha hızlıdır. Daha çabuk yumurtaya ulaşıp yumurtayı dölledikleri takdirde bebeğin cinsiyeti erkek olur.

Aile Şişmansa Bebek de Şişman Olur

Yanlış! Aslında bu da doğru değil. Annenin hamilelik boyunca beslenmesine dikkat etmesi bebeğin kilosundaki en önemli etkendir.

Gebelikte Birkaç Tane Sigaranın Zararı Olmayabilir!

Yanlış! Gebelikte içilen sigara bebeğe zararlıdır. Günlük içilen sigara sayısı arttıkça sigaraya bağlı, düşük doğum gibi normal dışı durumların ortaya çıkma riski artar. Bu yüzden hamile kalmayı planladığınız andan itibaren ya da en geç gebe kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren sigarayı bırakınız.

Gebelikte Tuz Kısıtlaması Gereklidir!

Yanlış! Gebelikte vücutta sıvı tutulması gebeliğin normal seyrinin bir parçasıdır. Gebeliğin genellikle 20. Haftasından sonar ortaya çıkan ve yüksek tansiyon ve ödemle kendini belli eden an kilo alımı ve sıvı tutulması tuz alımıyla ilgili değildir. Gebelerin yemeklerine normal sınırlarda tuz katmalarında bir sakınca yoktur.

Gebelikte Araba Kullanmak Sakıncalıdır!

Yanlış! Gebeliğin son haftalarına kadar dikkatli bir şekilde, emniyet kemeri mutlaka takılarak araba kullanılabilir ancak gebeliğe bağlı olarak reflekslerde zayıflama olabileceğinin göz önünde tutulması gerekmektedir.

Hamileyken Uçağa Binmek Düşüğe Neden Olabilir

Yanlış! Erken doğum ya da düşük riski olmadığı sürece anne adayı 36. haftaya kadar uçağa binebilir. Arabayla ya da otobüsle uzun yol gitmektense, uçakla seyahat etmek daha sağlıklıdır.

Hamilelik Süresince Sık Sık Ultrason Takibi Yaptırmak İyidir

Yanlış! Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bebeğin genetik taramaları ve anatomisinin değerlendirilmesi ile son haftalarda sıvı miktarının ölçülmesi dışında sürekli ultrason takibine gerek yoktur. Her ne kadar sağlık açısından bir risk içermese de, ses dalgalarının bebeği huzursuz ettiğine dair araştırmalar bulunmaktadır.

Gebelikte Diş Tedavisi Yapılmaz!

Yanlış! Hamilelikte, rutin kontroller için diş hekimine devam etmenizde hiçbir sakınca yok. Sorunların tedavisi amacıyla hamileliğe uygun ilaç da başlanabiliyor, diş çekimi de yapılabiliyor. Kontrollerden birinde, eğer diş hekiminin bir müdahale yapması gerekiyorsa, bu müdahalenin ilk 3 aylık dönem geçtikten sonra yapılması tercih ediliyor. Ancak abse tedavisi gibi bir durum söz konusuysa, bu acil bir durum oluyor ve mutlaka hızlıca tedavi edilmesi gerekiyor.

Anne Adayı 2 Kişilik Yemeli!

Yanlış! Anne adayınınhamile kaldıktan sonra 2 kişilik yemek yemeye başlaması, hatalı bir beslenme davranışıdır. Bu alışkanlık hamilelik döneminde gereksiz kilo alımına ve beraberinde şeker mekanizmasında bozulmalara, artan kiloya bağlı hareketsizlik ve pıhtı atması riskine, tansiyonda oynamalar gibi bir takım hastalıklara neden olabiliyor. Anne adayı hamilelik süresince sadece 9-16 kilo almalı. Ayrıca gıda kalitesi ve yeme düzeni de çok önemli. Dengeli beslenmeli ve aynı zamanda da hareket etmeli ki çok kilo almasın.

Hamilelikte İlaç Kullanılmaz!

Yanlış! Günümüzde, hamilelik döneminde gelişen bulantı-kusma, üst solunum ve idrar yolları enfeksiyonu ile mide şikayetleri gibi bazı sorunlarda, bebek üzerine olumsuz etkisi olmadığı saptanmış birçok ilaç güvenle kullanılabiliyor. Ancak özellikle ilk 3 ay bebeğin organlarının geliştiği ve son 4 hafta da bebeğin doğumuna yakın dönem olduğu için bu süreçlerde ilaç kullanımında dikkatli olmak gerekiyor. Hamilelik sürecinde tüm ilaçların doktorun tavsiyesi üzerine alınması anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor.

Hamilelikte Spor Yapılmaz!

Yanlış! Hamilelikte hareketsiz kalmak kasları tembelleştireceği için doğum zorlaşıyor. Bu nedenle düzenli spor yapan anne adayları doğum sürecini çok daha kolay atlatabiliyorlar. Hamilelik sürecinde ağır ve zorlu sporlar yapılmamalı, ancak düzenli yüzme, hafif egzersizler, özellikle de yürüyüş ihmal edilmemeli.

Şeker Yüklemesi Testi Sakıncalıdır!

Yanlış! Şeker yükleme testinin ne anne adayına ne de bebeğe zararı vardır. Şeker yükleme testiyle vücuda alınan şekerin daha fazlası hamileler tarafından gün içinde atıştırmalıklarla tüketiliyor. Esasen tanı konulmamış diyabet hastalığı zararlıdır. Tanı koyamadığımız için kontrol altına alınamayan diyabet bebeğin kalbinde ciddi anomalilerden anne karnında ani ölümlere kadar pek çok olumsuz tabloya yol açabiliyor. Bu nedenle doktorun bireysel olarak çıkaracağı risk skalasına göre, anne adayı için belirlenen hamileliğin erken haftalarında, ek risk faktörleri yoksa hamileliğin 24-28. haftaları arasında mutlaka şeker taraması yapılması gerekiyor.

Hamileysen Kedi ve Köpek Beslememelisin!

Yanlış! Kedilerin, özellikle de sokağa çıkarılan kedilerin en büyük tehlikesi, bazılarının dışkılarında toksoplazma adı verilen ve doğmamış bebekte enfeksiyon yarattığında ciddi durumlara yol açabilen bir parazitin olması. Ev kedilerinde bu parazit nadir görülmekle beraber, parazit kedinin dışkısıyla bulaştığı için önlem olarak kedinizin dışkı kabını başka birinin değiştirmesini sağlayabilirsiniz.

Kediyi sevmenizde, ona dokunmanızda ise bir sakınca yok. Köpeklerin en büyük tehlikesi ise “köpek kisti” adı verilen, yine bir parazit tarafından oluşturulan ve sıklıkla karaciğer yerleşimli kistlere neden olabilmeleri. Hamilelikte bu enfeksiyon geçirildiğinde enfeksiyonun bebek üzerinde olumsuz bir etki yaratması beklenmemekle birlikte, yine de köpeğinizin bakımını başka birinin üstlenmesinde fayda var.

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir