back to top

Hamilelik ve Yoga

Hamilelik 40 haftayı bulan zorlu bir maratondur. Bu süreç boyunca anne adayı ne kadar heyecanlı ve mutlu olsa da aynı zamanda fiziksel ve psikolojik zorlukların üstesinden gelmeye çalışacaktır. Bu stresli ancak mutlu süreci en rahat şekilde atlatmanız için yoga size oldukça yardımcı olacaktır. Yoga sayesinde ruhsal olarak rahatlayabilirsiniz ve iç huzurunuzu sağlayabilirsiniz.

Hamilelik döneminde hem vücutta hem de anne psikolojisinde meydana gelen değişiklikler göz önüne alındığında bu durumdan en rahat şekilde uzak durmanız için yoga yapmanız size oldukça yardımcı olacaktır. Peki hamilelikte yoga ne işe yarar ve nelere dikkat edilmelidir?

Hamilelikte Yoganın Faydaları

Hamilelik  döneminde anne adayının vücudunda oluşan hormonal değişiklikler, fiziksel değişiklikler ve psikolojik değişiklikler ile baş etmek için yoga oldukça yararlı olacaktır. Öncelikle ayrı bir döneme girdiğinizi ve bu değişimlerin doğal bir gelişim olduğunu kabul etmeniz gerekmektedir. Eğer sakin bir gebelik dönemi geçirirseniz hamilelik sendromu denilen bunalımlı evrelerden uzak durmuş olacaksınızdır. Özellikle hamilelik sendromu geçiren ya da aşırı baskı ve stres hisseden anne adayları yoga ile gevşeyebilir ve kendisini çok daha rahat ve huzurlu hissedebilir. Anne adayının psikolojisinde oluşan bu değişimlerin anne adayına ve bebeğine olumlu yansıyabilmesi için yoga yapmak yardımcı olacaktır.

Gebelik sürecin boyunca vücudunuzda hormonal, fiziksel ve psikolojik değişimler meydana gelmektedir. Bebeğinizin rahminizde büyümeye başlamasıyla rahiminiz de büyür ve ağırlığı artar. Buna bağlı olarak vücut ağırlık merkeziniz değişir. Bu durum omurganızın doğal yapısını bozarak bel, sırt ve boyun omurlarında ve bacaklarda ağrılara neden olabilmektedir.

Aynı şekilde vücudunuzda meydana gelene hormonal değişiklikler göğüslerde ve birçok eklemde daha önce hissetmediğiniz bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Fiziksel aktivitelerdeki kısıtlanmalarınız ve değişen hormon yapınız psikolojik dengeniz üzerinde de değişimlere neden olmaktadır. Yoga yaparak tüm bu ağrıların üstesinden gelebilirsiniz. Yoga ile nefes kontrolü ve duygu kontrolü yapmayı öğrenmeniz mümkündür. Doğru nefes egzersizleri de doğum yaparken de işinize oldukça yarayacaktır.

İşte Faydaları!

  • Hamilelikten kaynaklanan eklem ve duruş bozuklukları önlenir
  • Nefes ve solunum sisteminin düzenlenmesi ile buna bağlı dolaşım sistemi de düzeni girer.
  • Hamilelikten kaynaklı bulantı ve kusmalar azalır.
  • Anne adayının fiziksel ve psikolojik kondisyonu artar.
  • Yoga, kasları güçlendirerek vücutta masaj etkisi yaratır.
  • İştahınızı kontrol altında tutar
  • Vücutta özellikle hamileliğin son aylarında meydana gelen şişlik ve ödemlerin yok olmasına yardımcı olur.
  • Karın bölgesindeki krampları ve ayaklardaki krampları azaltmaya yardımcı olur.
  • Vücuttan öfke, stres ve siniri arındırarak, huzur ve hoşgörüyü arttırır.
  • Yoga sırasında öğrenilen nefes teknikleri sayesinde oksijenin doğru kullanılarak daha rahat bir doğum gerçekleşmesine yardımcı olur
  • Yoga öncesi hassaslık, alınganlık, özgüven eksikliği gibi tüm olumsuzluklardan arındırılır ve y dingin ve özgüvenli bir anne adayı pozisyonuna ulaşılır.

Yoga ve Enerji

Yoganın enerjimiz üzerindeki olumlu etkilerini ve enerjimizi açığa çıkardığını mutlaka duymuşsunuzdur. Yoga ve enerji ilişkisini anlamak için öncelikle belli yoga terimlerini inceleyelim;

Asanalar (temel duruş biçimleri)
Pranayama (doğru nefes alma teknikleri, nefes kontrolü)
Mudra (beyindeki bazı merkezleri uyaran el hareketleri)
Mantra (biliçte değişiklik yapmak üzere tekrarlanarak çıkartılan sesler)
İmgeleme (kendi içimizde yarattığımız imajlarla çıkılan kısa yolculuklarda ,bedenimiz ve ruhumuzda biriken negatif etkilerden arınıp tamamen pozitif etkilerle yenilenerek güçlenmek)

Hamileler için özel olarak hazırlanmış asanalar sağlık açısından risksiz olması ile beraber daha çok annenin kendisini tanıması üzerine içe dönüş teknikleri ile birleştirilmiştir. Bu temel duruş biçimleri gebeyi anne olmaya ve huzurlu bir doğum yapmaya hazırlamayı amaçlamıştır.

Pranayama ile anne adayı doğru nefes almayı öğrenir. Pranayamalar akciğer kapasitesinin arttırılması dolayısıyla da daha çok oksijenlenmeyi sağlamaktadır. Bu da anne adayına doğum esnasında çok yararlıdırYogayı en basit şekliyle yapmış olsak bile, sadece vücudumuzu fiziksel olarak güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda çakra sistemimizi de uyarır ve dengeleriz. Çakra ” çark” kelimesinin Sanskrit dilindeki karşılığıdır. Çakralar, vücudun her yerinde bulunan, her biri sağlık, mutluluk ve iyi hissetmek için önemli olan ve belirli bir enerjiyi yayan bölgelerdir.

Asanalar uygulanırken çakraların açılması ile bu enerjiler açığa çıkar ve bir iyilik hali oluşmaya başlar.  Asanalar sayesinde aynı zamanda bedenin dışında bizi saran bir enerji olan Aura da kuvvetlenmeye ve kalınlaşmaya başlar. Bu enerji sarılımı bizi dışarıdan gelen ruhsal travmalara karşı korumaya başlar. Bu şekilde kişiler artık eskisi gibi her şeye alınan, çabuk kırılan ve pes eden duygularından kurtularak ruhen daha güçlü hale gelir ve zaman içindeki psikolojik travmalardan da korunmuş olunur.

Yoga Ne Kadar Süre İle Yapılır

Yoga yapmanın belli bir kısıtlama süresi olmamaktadır. Kişi kendini rahat hissettiği sürece yoga yapılabilir. Yogaya zaman içinde devam etmek güç ve odaklaşmayı arttırdığı için bu süreç istediğiniz kadar uzatılabilir.

Bu şekilde dingin, neşeli ve sağlıklı bir ortam oluşturursunuz ve bu ortam bebeğinizin için de en uygun atmosferdir.  Anne karnındaki bebek annenin adeta bir uzantısı gibidir; anne mutlu ve rahat ise bebek de mutlu, mutsuz veya sıkıntılı ise bebek de mutsuz olacaktır. Yoga yalnızca bir egzersiz olarak görülmemelidir. Yoga, kendini ve içinde bulunulan yeni durumu kabul etmektir. Hayatı iyi bir anne olmaya hazırlamak için, hissedilen tüm gerginlikleri gevşetmek ve ruhu güçlendirmek gereklidir.

Doğum Sonrasında Yoga

  • Doğum sonrası annenin zinde ve sağlıklı olmasını sağlar
  • Doğum yapmış ve yorgun olan vücudunun eski haline çabuk dönmesini sağlar
  • Karın kasları çabuk toparlanır.
  • Öğrenilen doğru nefes teknikleri ile daha sabırlı olmayı başarırlar.
  • Dayanıklı ve huzurlu olmayı sağlar.
  • Gece emzirmeleri ile uykusuz geçecek olan gecelerde daha dayanıklı olmayı sağlar.
  • Bebeği ile daha uyumlu bir yakınlaşma kurar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Bebeğinin Hassas Cildi İçin Kullanacağın Islak Bebek Mendili Nasıl Olmalı?

Hamilelik serüveninden itibaren araştırmasına başladığınız ve uzun seneler kullanacağınız...

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz...  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği...

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir...

Hamilelikte Göğüslerden Sızıntı Gelmesi!

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının her organ sisteminde çok...

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımı!

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut...

Hamilelikte Egzersiz&Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sanılanın aksine hamilelik boyunca egzersiz yapmaktan uzak durup dinlenmek...

Hamilelik Döneminde Saçlar Boyatılabilir mi?

Hamilelik döneminde her kadının aklına en az bir kez,...

Hamilelik ve Ruh Değişimleri

Hamilelik döneminde vücudumuzda meydana gelen hormonal değişiklikler yüzünden ruh...

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen, hamile bir anne adayının karın cildi, karın duvarı...

Banyonun Bebek Sağlığına Etkisi

Suyun rahatlatıcı etkisini hepimiz biliriz. Keyfimiz olmadığında bunalmış hissettiğimizde...