back to top

Hamilelikte Nişan Gelmesi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey!

‘Nişan’ kavramı, hamile kalmadan önce kadınların hakkında hiçbir fikirleri olmadığı konulardan bir tanesidir.

Tüm anne adayları, ya doktorlarından ya da çevrelerinden mutlaka nişan gelmesi adında bir olayın varlığını duymuşlardır.

Bizler de Happy Mom Ailesi olarak bu yazımızda, sizlerin nişan hakkında aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidermeyi hedefliyoruz!

Nişan Nedir?

Hamileliğin esnasında bazı salgıların birleşmesiyle meydana gelen küçük ve kalın bir mukus tabakası, rahim ağzını kapatır. Bu mukus tıkacın amacı, rahime doğru girmeye çalışan bakterilerin ve enfeksiyonların yolunu kapatarak bebeğe ulaşmasını engellemektir. Doğum yaklaştığında rahim buna hazırlanmak için esner, yumuşar, incelir, kısalır.

Bu hazırlıklar esnasında da nişan, bulunduğu yerden düşer. Yani hamilelikte nişan gelmesi, ilk doğum belirtilerinden biridir. Anne adayı bu tıkacı iç çamaşırında ya da tuvalete gittiğinde fark edebilir.
Genellikle anne adayı, nişanın yanında bir miktar akıntı da fark eder. Bu akıntının rengi genellikle pembe ya da kahverengi tonlarındadır. Nişan her anne adayında, aynı dönemde gelmez.

Nişan Ne Zaman Gelir?

Bazı anne adaylarında hamileliğin 36. haftasında gelirken, bazılarında gebeliğin son zamanlarında gelir. Hatta nadiren doğum öncesinde gelir ve bu durumda çoğu anne adayı nişanının gelmediğini zanneder.

Bunun yanında bazı anne adaylarında nişan gelmesi, zaman yayılarak yaşanan bir olay olduğu için, nişanın geldiği fark edilemeyebilir. Tıkaç, hamilelik süresince oluşan akıntılar arasında da gelebilir ve yine fark edilemeyebilir.

Dolayısıyla da akıntı ile nişanı birbirinden ayırt etmek gerekir. Bunu yapmak için de rengine ve miktarına dikkat etmek gerekir.

Nişan Nasıl Gelir?

Hamilelik sırasında, küçük miktarda kalın servikal mukus servikste toplanır ve servikal kanalı kapatır. Bu mukus tıpası, uterusa doğru yol bulmaya çalışan bakterilerin girişini bloke eden bir tıkaç oluşturur.

İstenmeyen bakteri ve rahim arasında bir bariyer olmakla birlikte, rahime daha fazla koruma sağlamak için çeşitli antimikrobiyal ajanlar da barındırır. Bu maddelerin çoğu, immunglobinler ve burun mukusunda sıklıkla bulunan diğer maddelerdir.

Gebelik sona erdiğinde ve bir kadın doğum yaparsa, serviksi yavaş yavaş açılmaya başlar ve servikal mukus da yavaş yavaş sızmaya ya da bir kütle halinde düşmeye başlamış olabilir. Doğum başladıktan sonra, mukus annenin vajinasından otomatik olarak hızlı ve acısız bir şekilde geçer ve gider.

Acısız bir olay olduğu için çoğu kadın, tuvalete gitmeden nişanı geldiğini fark etmeyebilir.

Nişan Neye Benzer?

Nişan en genel tabiriyle, bir araya toplanmış jöle benzeri eski mukus yığınına benzer. Genellikle görünüşte hoş bir his uyandırmaz ve burun mukusuna esas itibarıyla benzer olduğu için nişan sümüğe çok benzer sayılır.

Kalın ve yumuşak olabilir, uzun veya ince olabilir. Mukustaki kalınlık ve kıvam, genellikle vajinadan ne kadar sürede salındığına bağlıdır. Yapışkan ve sicim gibi mukuslar belli bir süre zarfında yok olurken kalın mukuslar genellikle büyük bir yığın halinde kayar.

Genellikle berrak olmasına rağmen, nişan genellikle kırmızı veya kahverengimsi-kırmızı kan içerebilir. Mukusta bazen kan görülmesi, nişan gelmesinin yaygın olarak ‘kan gelmesi’ olarak bilinmesine neden olmuştur. Mukus içerisindeki kan miktarı, genellikle doğum sırasındaki komplikasyonların bir göstergesi olabilir.

Doğumdaki kadınların, taze kan akışında ani bir sıkıntı olup olmadığına bakmak için akıntı rengini kontrol etmeleri önerilir.

Nişan Sonrası Doğum Ne Zaman Başlar?

Nişan gelmesi doğumun bir göstergesi olduğu halde, doğumun hemen başlamak üzere olduğu anlamına gelmediğini hatırlamak önemlidir. İlk kez doğum yapan kadınlar için, mukus tıpası genellikle doğumdan günler önce atılır ve genellikle erken doğum eyleminin bir işareti olabilir.

Genellikle, nişanın erken veya geç şekilde serbest bırakılmasına bakılarak, endişelenmek için hiçbir neden yoktur. Ancak 36 haftalık gebelik haftasından önce kanlı mukusu gören kadınların, diğer komplikasyonların bir göstergesi olabileceği için derhal tıbbi yardım istemeleri önerilir.

Nişan Gelmesi Ne Zaman Tehlikelidir?

Nişan doğumdan günler önce gelebilir. Doktorunuzu hamileliğin her aşamasında bilgilendirmek önemlidir. Dolayısıyla, doğumdan günler öncesinde gelirse, derhal doktorunuzu aramaya gerek yoktur. Bunun yerine, diğer belirtilere dikkat etmek için biraz vakit geçirmeniz önerilir.

Nişan kanlı mukus olarak ortaya çıkarsa, son haftalardaki rutin randevular sırasında doktora haber vermek en iyisidir. Böylece herhangi bir komplikasyon olmadığını garanti altına alabilirsiniz.

Mukusta kan dolaşımının ani veya yoğun görünmesi, genellikle plasenta previa veya plasenta abruptionunun bir işaretidir.

Bununla birlikte, sık sık ve düzenli kasılmalar kanlı mukustan hemen sonra başlıyorsa, doktora başvurma ve doğum eylemi için hazırlık yapma zamanı gelmiştir. Düzenli kasılmalar genellikle vücudun doğuma başladığının en iyi göstergesidir. Pek çok kadın erken doğum yapma eğilimindedir.

İlk kez anne olacak kadınlar için, aslında doğum ve erken doğum arasındaki ayrımı yapmanın bir yolu olmadığı için doktorunuzu çağırmak iyi bir fikirdir. Her iki durumda da nişan gelmesi ve sonraki kasılmaları doktorunuza haber verilmesi önem taşır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Bebeğinin Hassas Cildi İçin Kullanacağın Islak Bebek Mendili Nasıl Olmalı?

Hamilelik serüveninden itibaren araştırmasına başladığınız ve uzun seneler kullanacağınız...

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz...  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği...

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir...

Hamilelikte Göğüslerden Sızıntı Gelmesi!

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının her organ sisteminde çok...

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımı!

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut...

Hamilelikte Egzersiz&Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sanılanın aksine hamilelik boyunca egzersiz yapmaktan uzak durup dinlenmek...

Hamilelik Döneminde Saçlar Boyatılabilir mi?

Hamilelik döneminde her kadının aklına en az bir kez,...

Hamilelik ve Ruh Değişimleri

Hamilelik döneminde vücudumuzda meydana gelen hormonal değişiklikler yüzünden ruh...

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen, hamile bir anne adayının karın cildi, karın duvarı...

Banyonun Bebek Sağlığına Etkisi

Suyun rahatlatıcı etkisini hepimiz biliriz. Keyfimiz olmadığında bunalmış hissettiğimizde...