Normalde gebelik üzerine, yani o gebelik sonlanmadan yeni bir gebelik oluşmaz. Sebebi ise kadınların her ay bir yumurta gelişimine uygun anatomide olmalarıdır. Gebelik oluştuktan sonra yumurtalıklar aktivasyonu duraklatır, bu nedenle gebelik oluşumu da doğum sonrasına dek mümkün değildir. Ancak literatürde çok nadir olarak bu tür gebelikler bildirilmektedir.

Dünyada 12. kişi ve Türkiye tarihinde bir ilk olarak yaşanan bu olayın kahramanı Türkiye’de ilk defa yaşanan hamileyken hamile kalma olayının aktörü süper anne lakaplı Sevinç hanım. Sevinç Hanım hamile kaldıktan 4 hafta sonar bir kez daha hamile kalıyor. Bir kadının hamileyken yeniden hamile kalma durumuna tıpta “Superfoetation” adı veriliyor. Bu durum tıpta iki şekilde açıklanır: Birincisi çok nadiren aynı ay iki yumurtanın gelişmesi ve bir tanesinin daha sonra döllenmesi (süperfekondasyon), ikincisi ise kadın gebe kaldıktan sonraki aylarda başka bir yumurta ile döllenme olmasıdır. (süperfetasyon). Yani tıp, normal şartlarda bunun imkansız olduğunu söylerken milyonda bir ihtimalle gerçekleşmiş gebelik üstü gebelikler vardır.

Süperfetasyonda, hamile kadın farklı evredeki iki fetüsü aynı anda taşıyabiliyor. Lakin bu duruma hayvanlarda sık rastlanırken insanlarda çok ender rastlanıyor. Hatta bu durum bir kaza olarak adlandırılabiliyor. Çünkü, aslında kadın hamile kaldığı anda vücudu doğumdan önce gerçekleşebilecek ikinci bir gebeliği aktif olarak engelliyor. Normalde, bir kadın hamile kaldığında yumurtaların bırakılması kesilir ve gebeliğin hormonsal ve fiziksel değişiklikleri başka bir gebeliği önlemek için birlikte hareket eder. Bu sistemde yaşanan bir aksaklık, hamile bir kadının yeniden hamile kalmasını mümkün hale getiriyor.

İkiz bebeğe gebe kalma durumundan farklı olarak, süperfetasyon, bir kadının mevcut gebelikten daha genç bir ek cenine hamile kalmasına yol açıyor. Süperfetasyonun neden meydana geldiği ve olasılığını artırabilecek herhangi bir risk faktörü olup olmadığı henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak, süperfetasyon raporları, doğurganlık tedavisi gören kadınlarda bu duruma daha sık rastladığını gösteriyor. Süperfetasyondaki en büyük risk ise yaş farkına rağmen bebekler aynı anda doğacak olması.

Daha Fazla Anne Sağlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir