Gebeliğin özellikle ilk ve son üç ayında oruç tutmak doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Bebeğin iç organları ilk üç ayda oluştuğundan dolayı oruç tutmak bebeği olumsuz yönde etkileyebilir. Anne adaylarının sıvı almaması erken doğuma neden olabilmektedir. Annelerde kan şekerindeki düşmeye bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Yeterli sıvını tüketilmemesi idrar yolu enfeksiyo riskini arttıracaktır. Hamileliğinde şeker hastalığı ortaya çıkmış veya tansiyon problemi olan gebelerin oruç tutmaları sakıncalıdır.

Hamilelik ve emzirme döneminde oruç tutan kadınlar mutlaka doktorların ve diyetisyenlerin denetiminde oruç tutmalıdırlar. Bu dönemde beslenme menüsü anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi biçimde karşılayacak şekilde oluşturulmalıdır. Sahura kalkmayı ertelememeli ve dengeli beslenmediler.  Yumurta, et, balık, baklagil gibi besinlilerle protein ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar. Aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmalıdırlar. Özel bir alerjileri yoksa süt ve süt ürünleri tüketilmeye dikkat edilmelidir.

Dinen Hamilelik ve Oruç

Diyanet İşleri Başkanlığının Din İşleri Yüksek Kurulu’nun konu hakkındaki fetvası:

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).

 

Daha Fazla Anne Sağlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir