Hamilelik Yaz Tatilinizi Engellemesin

Hamilelik dönemi vücutta ve hormonlarda meydana gelen değişimler dolayısıyla anne adayları için ne kadar özel bir dönem olsa da aynı zamanda zor bir dönemdir de. Yaz aylarının gelmesi ile kafamızı boşaltıp kendimizi serin sulara bırakmak istememiz oldukça doğaldır. Bazı küçük önlemler alarak siz de iç rahatlığı ile tatile çıkabilirsiniz. Unutmayın dinlenmek ve bu tatilin tadını çıkarmak sizin en büyük hakkınız.
Hamilelik Döneminde Tatile Çıkmak Sakıncalı Mıdır
Hamileliği normal ve sorunsuz sürdüren anne adaylarının tatile çıkmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Özellikle doğum sonrasında anne adayını yorucu bir süreç beklediğinden dolayı hamilelik sırasında tatile çıkmak dinlenmeniz ve kendinizi hazırlamanız açısından oldukça iyi bir fırsattır. Ancak hamileliğin özellikle ilk trimesterında bulunan düşük tehlikesine karşı dikkatli olmanız gerekmektedir. Tatil için kendinizi yoracak veya bedenlerinizi zorlayacak aktivitelerden kaçınarak ağırlıklı olarak dinlenme üzerine planlanan bir tatil geçirmeniz sizin için daha uygun olacaktır. Hamileliğinin son döneminde özellikle son iki ayında bulunan anne adayları ise uzun süreli ve yorucu yolculukları tercih etmemelidir. Tatile çıkmadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşüp tatile çıkmanızda bir sakınca olmadığına onay almanız gerekmektedir.
Nerelerde Tatil Tercih Edilmelidir
Hamileler için tatil mekanın seçimi oldukça önemlidir. Hamileliğin hangi döneminde olursa olsun aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgeler anne adayı ve bebeğin sağlığı için uygun bölgeler olmadığından dolayı bu tür tatil belgelerinden kaçınmalısınız. Eğer yurt dışında tatil yapmak istiyorsanız az gelişmiş ülkeleri tercih etmemelerinizde yarar var. Az gelişmiş ülkelerde tıbbi imkanlar yetersiz olduğu gibi bu ülkelerde sizin ve bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek mikrobik hastalıkların riski oldukça fazladır. Eğer yurtdışında tatil yapmak istiyorsanız mutlaka doktorunuza uçağa binmenin sizin için uygun olup olmadığı konusunda danışmalısınız. Uçak yolculuğu için çok uzak mesafe tercih etmemeniz sizin için yararlı olacaktır.
Tatilde Karşılaşabileceğiniz Olası Sorunlar Nelerdir
Genellikle anne adaylarının tatilde en çok karşılaştıkları sorunlardan biri mikrobik ishaldir. Dışarıda beslenmenin artması bunun en önemli etkenlerindendir. Aşırı sıvı kaybına neden olan ishal hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir. İshal olan anne adayının kesinlikle doktor kontrolü dışında ilaç veya antibiyotik kullanmaması gerekmektedir. İshale yakalanmanız durumda hemen bir doktora başvurup, doktorun uygun gördüğü önlemlerin alınması gerekmektedir. İshalde uzak durmak için dışarıda tükettiğiniz besinlere dikkat etmeli ve canınız ne kadar aşerse de her zaman en risksiz olanlarını tüketmelisiniz. Hamilelik sırasında bağışıklığınız azalacağından dolayı mikrop kapabileceğiniz alanlardan uzak durmalısınız.
Tatilde Hastalığın Önüne Nasıl Geçilebilir
 Özellikle tükettiğiniz yiyecek ve içeceklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Açıkta satılan gıdalardan ve içeceklerden uzak durmalısınız. Özellikle içme suyu konusunda kapalı ambalajlarda satılan suları tercih etmelisiniz, aksi taktirde ishal olmanız ya da parazit kapma riskiniz oldukça fazladır. Suyun içerisine katılan buzun genellikle şebeke suyundan hazırlaması nedeniyle suyu ve diğer içecekleri buzsuz tüketmenizde yarar vardır. Dışarıdan içecek istediğiniz zaman buzsuz istediğinizi mutlaka belirtmelisiniz. Salata gibi bol suda yıkanması gereken gıdaları dışarıda yememeye özen göstermelisiniz. Ayrıca az pişmiş et ve mayonez gibi içerisinde çiğ yumurta bulunan gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle yaz aylarında bu gıdalar tehlikeli olmaktadır.  İshal sorununun yanında tatilde hamilelerin sıkça yaşadıkları sorunlardan biri de kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için anne adaylarına lifli gıdalar tüketmek önerilir. Posalı meyveler ve yulaf türü besinler lifli gıdalar örnektir.
Tatile çıkmadan önce alınması gereken önlemler arasında tatil mekanının tıbbi olanaklarının önceden araştırılması gerekmektedir. Herhangi bir sorun karşısında veya acil bir durumda hangi sağlık kuruluşuna başvurabileceğinizi önceden belirlemeniz sizin için oldukça yararlı olacaktır. Bunun dışında acil durumlar için kan grubunuzu gösteren bir belge, sürekli kullandığınız ilaçlarınızın bir listesi, alerjiniz varsa alerjiniz ile ilgili bilgiler, hamilelik ile ilgili tıbbi kayıtlar ve doktorunuzun irtibat numaralarının bulunduğu belgeleri yanınızda bulundurmanız çok önemlidir.
Araba ve Tren Yolculuğu Yapacak Anne Adayları Nelere Dikkat Etmelidir
Araba ve tren gibi ulaşım araçlarında en önemli sorun uzun süre oturmanın sonucunda oluşabilecek dolaşım problemleridir. Araba ile seyahat edecek anne adayları özellikle rahat edebilecekleri bir koltuk seçiminde bulunmalıdır. Anne adaylarının sırt ve boyun bölgelerini küçük bir yastıkla destekleyip emniyet kemerlerini karınlarını sıkmayacak şekilde takmaları gerekmektedir. Yolculuk sırasında yanınızda atıştırabileceğiniz gıdalar ve bolca sıvı bulunmalısınız. Atıştırmalıklarınızın güneş ve sıcaklıktan etkilenmemeleri gerekmektedir. Seyahat esnasında sık sık mola verip tuvalet ihtiyacınızı gidermelisiniz. Tuvalet ihtiyacını ertelemek idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilmektedir ve oldukça zararlıdır. Ayrıca molalar esnasında kan dolaşımınızın dengelenmesi için yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisiniz. Araba yolculuğu esnasında kendinizi ve bebeğinizi korumak için mutlaka emniyet kemerinizi takmalısınız. Kemer sizi bunaltabilir ancak unutmayın ki kemer takmadan yolculuk yapmanız çok tehlikelidir.
Tren ile seyahat eden anne adaylarının yine aynı şekilde sıkça yürüyüp dolaşımlarını düzenlemelerinde yarar var. Trende yolculuk esnasında tuvalet ihtiyacınızı rahatça giderebilmek için tuvalete yakın yerlerde oturmayı tercih edebilirsiniz.
Uçak Yolculuğunuzda Nelere Dikkat Etmelisiniz
Hamileliğinin ilk iki trimester’ında uçak yolculuğunun anne adayları açısından zararı bulunmamaktadır. Ancak yolculuktan önce mutlaka doktor kontrolünden geçip onay almanız gerekmektedir. Hamileliğin son döneminde uçak yolculuğu yapmak isteyen anne adayları, uçak şirketinin hamile yolcular için geçerli tüm uygulamaları hakkında bilgi edinmelidir. Hamileliğin 28. – 36. haftaları arasında uçakta yolculuk yapabilmeniz için doktorunuzdan izin belgesi almanız gerekmektedir. 36. haftadan itibaren genellikle anne adaylarının uçmasına doğum riski nedeni ile izin verilmemektedir. Basınç değişiklikleri su kesesinin erken patlamasına neden olabileceğinden dolayı hamileler için küçük uçaklar ile yolculuk uygun değildir. Yolculuk esnasında vücudun susuz kalmaması için bol bol sıvı tüketmeye çalışın. Uçuş süresince kemerinizin bağlı olmasında yarar vardır.
Hamilelik Kimler İçin Tehlikelidir
  • Düşük öyküsü bulunan anne adayları
  • Rahim ağzı yetmezliği bulunan anne adayları
  • Dış gebelik öyküsü bulunan anne adayları,
  • Erken doğum öyküsü bulunan anne adayları,
  • Vajinal kanama durumu,
  • Düşük riski bulunan anne adayları
  • Çoğul gebelik
  • Hipertansiyon
  • Diyabet,
  • Kalp hastalığı,

Hangi Durumlarda Doktor Önlemi Almalısınız

  • Vajinal kanama,
  •  Şiddetli karın ağrısı,
  •  Aşırı kusma,
  •  Vücutta şişlik meydana gelmesi,
  •  Şiddetli baş ağrısı,
  •  İshal,
  •  Ateş,
  •  Bebeğin hareketlerinde azalma durumları

Daha Rahat Bir Yolculuk İçin,

  • Bol kıyafetler ve rahat ayakkabılar tercih edin
  • Sık sık dinlenme ve tuvalet molaları verin
  • Yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun
  • Yanınıza büyük ve rahat bir yastık alın
  • Denizaşırı ya da uzun bir yolculuğa çıktıysanız, gebeliğinizle ilgili bilgileri içeren evrakları yanınızda bulundurun
  • Güvenlik önlemleri alın

Daha Fazla Anne Sağlığı

1 Yorum

  1. Nurgül Alataş

    22 Haziran 2018 at 16:03

    Ben 6 aylıkken İstanbuldan başladık yola çıktık Akdeniz Ege soluğu Çanakkale Asos ta aldık 2 saatte bir benzin istasyonunda mola verip haraket ettim ☺ tekne kullandım araba kullandım denize girdim yürüdüm sanki hamile olmadığım zamanlarda ki gibi rahatça her şeyi yaptım demem o ki zaten hamilelik tıbbi bir sorun yoksa hastalık değildir herseyi yapabilirsiniz Hamile iken bol bol yüzün sağlıklı beslenip egzersiz yapin yürüyüş çok önemli şimdi oğlum 3.5 yasinda sağlıklı çok şükür mutlu hamilelik mutlu bir bebek demek bebeginizin yüzünden gülücük eksik olmasın ❤

    Cevap Ver

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir