Bebek sahibi olmak, yeni evlenen çiftlerde düğün heyecanının ardından hem kendi aralarındaki sohbetlerde hem de yakın çevresinden sıkça duydukları bir konudur.

Özellikle bir an önce çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin akıllarında şu sorular bolca olur: Hamile kalmayı hızlandırmak için neler yapılabilir? Hangi besinler gebe kalmayı hızlandırır? Hamile kalmayı kolaylaştırmak ya da hızlandırmak için yapılması gerekenler nelerdir?

Tüm bu soruların cevabının, ayrıntılarıyla bilinmesi ise, çocuk sahibi olmak isteyen her çift için önemlidir.

Cinsel İlişkinin Zamanlanması: Öncelikle hamile kalmayı kolaylaştırmak veya hızlandırmak için cinsel ilişki zamanlaması iyi ayarlanmalıdır. Yumurtlama dönemi hesaplanmalı ve mümkün mertebe yumurtlama dönemine yakın zamanlarda cinsel ilişkiye girilmelidir.

Gebe kalma zaman aralığı her ay için 6 gün olarak hesaplanmaktadır. Çünkü yapılan araştırmalara göre yumurtlamanın 6 gün öncesinden başlayan cinsel ilişki sonucunda hamile kalma şansı önemli derecede artmaktadır. Örneğin 28 günde bir adet döngüsü gerçekleşen bir kadının ortalama olarak 12-14 gün sonra yumurtlama dönemi başlamaktadır.

Hamile kalmak isteyen her kadının yumurtlama zamanını bilmesi ve bunun için de kendi adet döngüsüne göre hesaplama yapması gerekmektedir.

Cinsel İlişkinin Sıklığı: Hamile kalmayı kolaylaştırmak, hızlandırmak için yapılması gerekenlerden bir diğeri de cinsel ilişki sıklığına dikkat edilmesidir.
Çok uzun süre ara vermek ya da her gün cinsel ilişkiye girmek sperm sayısı ve kalitesini etkilediği bilinmektedir.

Spermin sağlıklı, güçlü ve bol olduğunda yumurtayı en iyi şekilde döllediği için en ideal zaman dilimi olan 2-3 gün olduğu uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Gün aşırı ve düzenli bir şekilde cinsel ilişki yaşanması hamile kalmayı hızlandıran ve kolaylaştıran önemli bir etken olarak uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Cinsel İlişki Pozisyonu: Hamile kalmayı kolaylaştırmak için yapılması gerekenler için önerilebilecek herhangi bir ilişki pozisyonu yoktur.
Gebelik şansını artıran etkenler arasında erkeğin tam olarak boşalması, kadının ilişki sonrası sırt üstü yatması tavsiye edilmektedir. Ayrıca ilişki esnasında kayganlaştırıcı krem, yağ, ilaç gibi ürünlerin kullanılmaması ve cinsel ilişki sonrası vajina içinin yıkanmaması hamile kalmayı hızlandırmak için yapılması gerekenler arasında sayılabilir.

Tam Boşalma: Hamile kalmayı kolaylaştırmak, hızlandırmak için yapılması gerekenler arasında yer alan ve özellikle çiftlerin dikkat etmesi gereken bir husus da cinsel ilişki esnasında erkeğin vajina içine tamamen boşalmasıdır.

Ayrıca ilişki ardından kadının 15-20 dakika süresince yatar pozisyonda kalması, hemen ayağa kalkmaması gebe kalma şansını artırdığı için ayrıca özen gösterilmesi gereken bir durumdur.

Sperm Korunumu: Sauna, hamam, kaplıca, sıcak banyolar gibi yerlerin spermleri etkisizleştirdiği bilindiği için vücudun bu tarz ortamlardan uzak kalmasını sağlamak hamile kalmayı hızlandırmak, kolaylaştırmak için yapılması gerekenlerdendir.

Stres: Hamile kalmayı kolaylaştırmak, hızlandırmak için yapılması gerekenler arasında yer alan bir diğer etken ise çiftlerin stresten, gerginlikten, psikolojik baskıdan uzak durması yer almaktadır. Özellikle çocuk sahibi olmak için uğraşan çiftlerde ağır stres durumlarının yaşandığı görülmektedir. Yaşanan stres kaynaklı psikolojik sorunlar erkekte boşalma problemlerine neden olduğu gibi stres kaynaklı salgılanan hormonlar kadınlarda ise adet süresinin uzamasına ve yumurtlamayı geciktirmesine neden olmaktadır.

Bu nedenle çocuk sahibi olmak için özel çaba harcanan bu önemli süreçte çiftler umutsuzluğa kapılmamalı stres ve gerginlikten uzak durmaya çalışmalıdır.

Kadının Yaşı: Hamile kalmayı kolaylaştırmak, hızlandırmak için yapılması gerekenlerden bir diğeri de anne adayının yaş olarak doğurganlık döneminde olmasına dikkat etmektir.

Örneğin 35 yaş sonrasında yumurtlama sürecinde olgunlaşma ile ilgili sorunlar ortaya çıkabileceği için kadınlarda gebe kalma yaşının en ideal 20–30 yaş aralığı olduğu düşünülmektedir.

İlaç Kullanımı: Hamile kalmayı kolaylaştırmak, hızlandırmak için yapılması gerekenler arasında yer alan bir diğer konu ise ilaç kullanımı konusunda dikkat edilmesidir. Anne ya da baba adayının bu dönemde kullanacağı ya da hali hazırda kullanmakta olduğu herhangi bir ilaç gebe kalma olasılığını etkilediği bilinmektedir.

Örneğin anne adayının kullandığı bir ilaç nedeniyle yumurtlama gerçekleşmezken, baba adayının kullandığı herhangi bir ilaç sperm sayısında azalmaya ve iktidarsızlığa neden olabilmektedir. Bu sebeple kullanılan tüm ilaçların kadın doğum uzmanı denetiminde ve bilgisi dâhilinde olması gerektiği unutulmamalıdır.

Hamile Kalmayı Kolaylaştıran Besinler

Son yıllarda yapılan birçok araştırma beslenme şeklimizin de hormonlarımız üzerinde önemli etkileri olduğu yönündedir. Fazla kilo alımı ya da sağlıksız beslenme şekli hamile kalma durumunuzu olumsuz yönde etkileyebilir.

Öncelikle glisemik indeksi yüksek karbonhidratlardan uzak durulmalı, bu tür besinlerin yumurtalarda verimsizliğe neden olduğu unutulmamalıdır. İster tüp bebek tedavisiyle isterse doğal yollardan olsun hamile kalmayı kolaylaştıran besinlere şunları örnek verebiliriz;

Hamilelik ihtimalini yükseltebilmek için bitkisel kaynaklı protein tüketimine ağırlık verilmesi çok önemlidir.

Yumurta, fındık, ceviz, kuru baklagiller ilk akla gelenlerdir. Bunun yanında kereviz, soya, roka, lahana, sarımsak, tere, karnabahar, kuru fasulye, mercimek, hurma, armut, greyfurt gibi besinler de hamile kalma ihtimalini arttıran yiyeceklere örnek verilebilir.

Hamile Kalmak İsteyen Kişilerin Uzak Durması Gerekenler

  • Trans yağ tüketimi azaltılmalıdır.
  • Mümkün olduğunca balıklarda bulunan ve vücut için çok faydalı olan Omega 3 yağları tercih edilmelidir.
  • Bu süreçte çok tuzlu yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat edilmeli, konserve yiyecekleri, kızartmalar ve şarküteri ürünleri de tercih edilmemelidir.
  • Karbonhidrat oranı yüksek olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Karbonhidrat ihtiyacı meyve, sebze ve tam tahıllı ürünlerden elde edilmelidir.
  • İçki ve sigara hem kadın hem de erkekte üreme organlarını direkt etkilediği için bu süreçte özellikle uzak durulmalıdır.
Daha Fazla Bebek İsteyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir