Yazın sıcaklığın ne kadar bunaltıcı olduğu bir gerçek. Hele yazı hamile olarak geçiriyorsanız bu durum sizin için daha zor olacaktır. Ancak özellikle hamilelik döneminde olumsuz düşüncelere son verip her şeyin iyi tarafını görmeyi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz!

Şöyle düşünelim; kışın canımız kızartmalar, hamur işleri gibi ağır yemekler isterken yazın daha ferah ve hafif yemekler tüketmek ister. Meyve ve sebzelerin çeşitlerinin de yaz ayı ile beraber arttığını düşünürsek sağlıklı beslenmenin daha kolay ve lezzetli bir hal aldığını söyleyebilmemiz mümkün.

Peki yaz aylarını daha rahat geçirebilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN:

Tuzun vücutta su tutma özelliğinden dolayı ödemi daha da arttırdığı bir gerçektir. Bu nedenle pişmiş yemeklere ve salatalara içinde bulunan miktardan ayrı olarak tuz eklememelisiniz.

BOL BOL SEBZE TÜKETİN: 

Yeşil sebzelerin faydaları say say bitmez. Özellikle vücudumuzdan fazla suyun atılmasına yardımcı olduklarından dolayı yaz aylarında bol bol tüketmeliyiz. Yaz sebzelerinden semizotu, taze fasulye, bakla, bamya gibi sebzelere sofranızda mutlaka yer açın. Kahvaltıda ise domates, salatalık, taze biber bol bol tüketilmelidir. İhtiyacınız olan C vitamini bu sebzelerden alabilirsiniz.

 

YAZIN VAZGEÇİLMEZİ KARPUZ:

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz, ismini duyduğumuzda bile ağzımızın sulanmasına neden oluyor. Ne kadar bol bol meyve tüketilmesi gerektiğini dile getirsek de porsiyonlara dikkat etmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Fazla karpuz tüketimi içindeki yüksek şeker miktarı nedeni ile kilo artışına, gestasyonel diyabeti olan anneler için de yine kan şekerinde yükselmelere neden olabilir.

BOL SU İÇİN! 

Sıcak havalarla birlikte vücut daha çok su kaybeder. Özellikle yaz aylarında susamayı beklemeden su içme alışkanlığı edinmelisiniz. Her gün en az 2.5-3 litre su içmeniz sıvı ihtiyacınızı karşılayacaktır.  Vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını başka içecekler ile kapamaya çalışmanız sağlıksız bir yöntemdir. Gerekli miktarda su tükettiğiniz taktirde ayran veya doğal sıkma meyve sularının da keyfini çıkarabilirsiniz.

SOĞUK ŞEKERLİ İÇECEKLERE DİKKAT: 

Yaz aylarında sıcaklarla birlikten gelen serinleme isteği artar. Bu durum hamilelik ile birleşince canımız boş kalori içeren içinde kolalı, gazlı içecekleri veya şekerli soğuk çay ve kahve gibi içecekleri istemeye başlar. Ancak bu içecekler suyun aksine vitamin-mineral içermez ve besin değerleri yoktur. Bu içecekler yerine canınız su dışında serin bir şeyler istediğinde süt, kefir ve doğal meyve sularını deneyin. Suya katacağınız limon, tarçın, karanfil veya taze nane, fesleğen, reyhan gibi yeşillikler farklı aromalar yaratıp ve sizi su içmeye teşvik eder.

PROTEIN KAYNAKLARINIZI ET İLE SINIRLAMAYIN: 

Gebelik boyunca protein tüketimi bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Yaz dönemi her gün kırmızı et veya tavuk tüketmek yerine bazı günler yumurta tüketmeye dikkat edin. Yumurtayı kahvaltınızın vazgeçilmezi haline getirmeniz sizin için oldukça yararlı olacaktır.

GÜNEŞ ALIN:

D vitamininin asıl kaynağı güneştir. Her gün el, yüz ve vücudunuzun en az 15 dakika güneş alması gerekmektedir. Süt, yoğurt, ekmek ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar da D vitamini kaynağıdır ancak güneş sayesinde alacağınız D vitamininin miktarı daha fazladır. Ancak güneş ışınlarının zararlı olduğu vakitlerde dışarıya çıkmamaya özen gösterin. Güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürün ve bir kurtarıcı olarak şapka takın.

 

Daha Fazla Anne Sağlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir