Hamilelik dönemi neredeyse tüm kadınlar için hayatlarının en mutlu ve bir o kadar da zorlu dönemini kapsar. Gerek psikolojik anlamda gerekse fizyolojik olarak hissedilen yorgunluk, enerjinin tamamen çekilmesine neden olabilir ve anne adayını depresyona sürükleyebilir.
Özellikle 1. ve 3. Trimester dönemlerinde hamilelikte yorgunluk hissi daha fazla olur. Hamileliğin ilk 3 ayında hormonlarının hızla değişmesi, son 3 ayında ise büyüyen karnının ağırlığı, rahat uyuyamama, doğum korkusu ve doğum heyecanı gibi nedenlerle psikolojide meydana gelebilen değişimler nedeniyle yorgunluk artar.
Çeşitli besinler yardımıyla, hamilelik dönemi boyunca bu yorgunluktan kurtulmak ve daha enerjik hissetmek mümkün!
1.Yeşil Savaşçı: Kivi!
Eğer limon ve portakalın en yüksek C Vitamini kaynağı olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünmenizde fayda var! Kivi meyvelerin besinsel parçalanma oranına göre, 100 gram başına limon ve portakalın iki katı olan C vitamini yüzdesi 154 oranındadır. C vitamini güçlü antioksidan görevi görür ve iltihaplanma veya kansere neden olabilecek serbest radikalleri yok eder. Aynı zamanda vücudun zararlı patojenlere karşı bağışıklığını arttırmada yardımcı olur.
Bu özelliği ile en güçlü antioksidan kaynaklarından olan ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve olan kivi, hamilelik boyunca vücut direncini ve enerjiyi arttırır.
Kivi hamile kadınlar için faydalı olduğu söylenen folat kaynağıdır. Folat, fetusun gelişmesine yardımcı olur ve sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca demirden zengin olan yumurta ve kırmızı etle birlikte tüketilirse demir emilimini arttırarak halsizliği önler.
1 orta boy portakal ya da 1 orta boy kivi, günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılar ve sadece 70 kaloridir.
2.Mucize Tohum: Kabak Çekirdeği!
Kabak çekirdeği Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri, antioksidanlar ve lif içerir. Bu kombinasyon hem kalp hem de karaciğer için yarar sağlar.
Kabak çekirdeği içindeki lif, kandaki toplam kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hamilelik dönemi için özellikle vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyumu büyük oranda karşılar.
Kabak çekirdeği iyi bir çinko kaynağıdır. Araştırmacılar, her 100 gram kabak çekirdeğinin 7.99 mg çinko içerdiğini belirlemişlerdir. Beslenme uzmanları ise, hamilelik sırasında ek çinko tavsiye eder. Çinko, normal bağışıklık fonksiyonu ve rahim enfeksiyonlarının önlenmesi için de gereklidir. Bunların hepsi potansiyel olarak preterm (erken) doğumlara katkıda bulunabilir.
Ağırlıklı olarak, yağ ve protein olmak üzere, kabak çekirdeğinin (28 gram) yaklaşık 151 kalorisi vardır.
Kabak çekirdeği, vücudunuzun serotonine dönüştüğü bir amino asit olan zengin bir triptofan kaynağıdır ve bu da “uyku hormonu” olan melatonine dönüşür. Yatmadan birkaç saat önce birkaç küçük meyve ile birlikte kabak çekirdeği yemek, özellikle rahat bir gece uykusunu teşvik etmek için vücudun melatonin ve serotonin üretimi için gereken triptofanı sağlamak için yararlı olabilir.
Hamilelikte rahat ve kaliteli bir uyku ise, yorgunluğun önüne geçebilmekte en önemli adımlardan birini oluşturur.
3.Mineral Deposu: Yulaf Ezmesi!
Hamile kadınların gün boyunca düzenli bir enerji dozu alması gerekir. Sadece küçük bir yulaf porsiyonu, gün içinde büyük bir enerji artışı sağlayacak kadar karbonhidrat ve kalori içerir.
Günlük gıda maddelerinde basit karbonhidratların aksine, bu karbonhidratların parçalanması ve yavaş yavaş sindirilmesi zaman alır. Bu kan şekeri seviyesini korur ve gebelikte diyabetin ortaya çıkma şansını önler. Yavaş bir sindirim işlemi de kademeli ve sağlıklı bir kilo alımı sağlar.
Yulafta kayda değer miktarda lif vardır. Her zamanki kabızlık çekimlerinden muzdarip tüm hamile kadınlar için, bu, liflerin sindirim sürecini düzenlemede ve bağırsak hareketini iyileştirmede yardımcı olduğundan bir nimettir.
Tüm bunlar, hamile kadınların gün içerisinde kendisini enerjik hissetmesini sağlayacak özellikler arasındadır.
Potasyum, fosfor, kalsiyum, selenyum, yulafın bir parçası olan minerallerden sadece birkaçıdır. Her birinin bağışıklığı iyileştirmekten, kemik sağlığını ve dişin oluşumunu güçlendirmekten, dolayısıyla bebeğin mükemmel bir şekilde gelişmesini ve büyümesini sağlamak için birçok faydası vardır.
4.Beyaz Rüya: Yoğurt!
Yoğurt önemli bir protein kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde, anne ve bebeğin ihtiyacı olan proteinin yoğurttan alınmasını sağlar. Protein hücre yenilenmesi açısından vücudun ihtiyaç duyduğu önemli bir kaynaktır. Sağlıklı bir gebelik için yeteri kadar protein alınmalıdır.
Hamilelik döneminde artan kan basıncı anne adaylarında yüksek tansiyon sorununu da beraberinde getirir. Yoğurt ise içeriğinde yüksek tansiyonu dengeleyecek önemli besin maddelerine sahiptir. Bu nedenle yüksek tansiyon riski olan hamile kadınların, aynı zamanda düşük riski fazla olanların yoğurt yiyerek bunu aşmaları daha kolay olur.
Yoğurt içerdiği besin maddeleri, vitamin ve minerallerle vücuda enerji verir, sindirimi de kolaylaştırır. Bu yararlı etkiler hamilelikte kadınların yaşadığı sorunları da daha kolay aşmalarına yardımcı olur. Özellikle hazımsızlık çeken anne adayları yoğurdu düzenli olarak tüketmelidir. Ayrıca ilk aylarda ortaya çıkan bulantı ve kusma sorunları içinde yoğurt tüketimi önerilir. Midenin bastırılmasında, mide yanmasında yoğurt çok faydalı etkiler yapar.
Hamilelik döneminde kendini halsiz hisseden, genel bir vücut yorgunluğu bulunan anne adayları yoğurt tüketerek, bu süreci rahat aşabilir.
Annenin bir bebeğin ağırlığını taşıması böyle daha kolay olur. Özellikle hamileliğin ilerlediği dönemde yoğurt yiyerek kendilerini daha zinde hissedebilirler.
.