Sonbahar mevsiminin gelmesi ve sıcak havaların yerini daha serin havalara bırakması, bazı durumlarda avantaj sayılabilirken birçok riski de beraberinde getirir.

Gribal, kızamıkçık, rota ve su çiçeği bu dönemde en önemli bulaşıcı enfeksiyonlardır. Yaz-sonbahar geçişlerinde bu hastalıklar oldukça sık görülür.

Hali hazırda tüm dünyanın savaştığı COVİD-19 virüsü ile birlikte mevsim geçişinin getirdiği problemlere yakalanmamak için en çok anne adaylarının dikkat etmesi gerekir.

Sonbahar Döneminde Hamile Olmak Şanslılık mı Şansızlık mı?

Uzman görüşlerine göre sonbahar aylarında hamilelik süreci çok daha rahat geçer. Hatta gerekli tedbirler alındığında bu dönemde anne adaylarının daha avantajlı olduğunu belirtirler.

Sonbaharda hamilelik döneminde olan anne adayları özellikle gebeliği yaz döneminde geçirenlere göre daha şanslıdır. Çünkü yazın aşırı sıcakları yüzünden hamilelik dönemi oldukça zor geçebiliyor.

Bunun yanında gerekli önlemler alınmadığında, bir mevsim geçişi olan sonbahar ayları avantajdan ziyade dezavantaja dönüşebilir. Çünkü insanların açık havalardan kapalı ortamlara geçiş yapması, temiz havayla daha az temasta olmak ve salgınlar sonbaharda hamilelik dönemini güçleştirebilir.

Sonbahar Hamilelerine Öneriler

  • Sonbaharın gelmesiyle hava sıcaklıkları düşer. Bu nedenle çoğunlukla evde ya da kapalı yerlerde vakit geçirildiğinden, hamilelerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri sağlıklı havalandırmalardır.
  • Kapalı ve kalabalık ortamlarda, damlacık enfeksiyonları (nezle vs.) daha hızlı yayılacağından, anne adaylarının uzun süre bu ortamlarda bulunmaması tavsiye edilir.
  • Anne adayı hamile kaldığını öğrendiği an sigarayı bırakmış da olsa, pasif sigara içiciliği; bebekte rahim içi gelişimi geriliği, düşük doğum ağırlığı, öğrenme ve davranış bozuklukları ve bazı çocukluk çağı kanser risklerini artırır. Evin hiçbir yerinde sigara içilmesine izin verilmemeli ve sigara kullanılan, havalandırması olmayan kafe, restoran gibi mekanlardan uzak durulmalıdır.
  • Yazın D vitamini kaynağı olan güneş, sonbaharda yerini balığa bırakır. Balığın da en bol ve çeşitli olduğu dönem, sonbahar-kış aylarıdır. Balık haftada iki porsiyon tüketildiğinde, kemik ve diş gelişimine destek sağlar.
  • Hamilelik döneminde Omega 3; hem annenin hem bebeğin sağlığı için önemlidir. Omega 3 daha çok sonbaharda bolca bulunabilen balıklarda, ton balığında, hamside ve yeşil sebzelerde, cevizde ve ayçiçeğinde bulunur.

  • Brokoli, lahana, ıspanak ve pırasa gibi sebzeler anne adayının bol miktarda tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Sonbaharla birlikte yeniden sofralara gelen bu besinler sayesinde anne adayının vücudu enerji toplar ve içerisindeki lifler sayesinde bağırsak hareketleri aktif hale gelir.
  • Anne adaylarının sonbahar döneminde uyku saatini bir düzene oturtması gerekir. Düzensiz bir uyku, ertesi günün yorgun geçirilmesine neden olurken ve bağışıklığın düşmesi kaçınılmaz olur.
  • Yoga, pilates ve gebeliği riske atmayacak, doktorun önerdiği diğer sporlara yönelmek bu dönemde oldukça önemlidir.
  • A vitamini savunma sistemini güçlendirmede en önemli rolü üstlenen vitaminlerden bir tanesidir. A vitamini içeren besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi, herkeste olduğu gibi hamilelerde de hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.
  • Anne adaylarının günde 12-15 su bardağı su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Ateşli hastalıklara ve enfeksiyon hastalıklarında su en doğal ilaçtır.
  • Sonbahar aylarında salgınlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek ve artan protein ihtiyacını gidermek için yumurtanın yeri büyüktür. Anne adaylarının gebeliği boyunca her gün yumurta tüketmesinde bir sakınca yoktur. Haşlanmış, rafadan veya özellikle C vitamini yüksek sebzeler ile omlet olarak pişirilince grip savar görevi görür.

Soğuk Algınlığı Sırasında Yapılması Gerekenler

Anne adaylarının mevsim geçişlerinde en korktuğu konulardan biri, hasta olmaktır. Hamilelik döneminde hafif bir soğuk algınlığına yakalanmak, bebeğe zarar vermez. Çünkü grip virüsünün bebeğe geçmesi, sık rastlanan bir durum değildir. Fakat bu hafif rahatsızlığın ağırlaşması engellenmeli, zatürre veya bronşite dönüşmemesi için tedbirler alınmalıdır.

Bu tedbirler şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun tıkanıklığı ve geniz akıntılarında, yatarken başın altına bir-iki yastık ekleyerek, baş daha dik konumda tutulmalıdır.
  • Burun tıkanıklığı için tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılmalıdır.
  • Anne adayının sağlığı üç gün içerisinde düzelmezse, nefes almada zorluk yaşanıyorsa ve hamileliğin son üçüncü ayına girildiyse, doktora başvurulmalıdır.
  • Tokalaşmak ve öpüşmek gibi, hastalık riski arttırıcı davranışlardan uzak durulmalıdır.
Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir