Yazın gelmesi ile kış dönemi boyunca aşerdiğimiz meyvelere sonunda kavuşuyoruz. Yaz meyvelerinin lezzetlerinin yanında oldukça önemli faydaları da bulunmaktadır.

  • Üzüm

Üzüm meyve olarak tüketilmesinin yanında pekmez, orcik, pestil, bulamaç, sirke, gibi besinlerde de kullanılır. Bir yaz meyvesi olan üzüm, yazın en çok tüketilen ara ürünlerde yerini alır. Ancak içerdiği yüksek şeker nedeniyle kalori değeri de yüksek bir besin maddesidir. Üzümün yararlarından bazıları; beyin ve sinir metabolizmasını desteklemesi, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi, önemli B1 ve B2 vitaminleri içermesi, içerisindeki amino asitler, organik asitler ve minerallerdir.

Mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içermesi bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesi açısından oldukça önemlidir.  Üzüm, cildi gençleştirir ve kalp damar hastalıklarına karşı faydalıdır. Alzheimer’a karşı korunmamıza yardımcı olmaktadır.

Kansızlık sorunu olanların çekirdekli ve çekirdeksiz kuru üzüm tüketmesi gerekmektedir. Üzümü günlük diyetinize ekleyerek kalp ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etki sağlayabilirsiniz.

  • Kiraz

Kiraz aynı üzüm gibi meyve olarak tüketilmesinin yanında yemek, reçel, konserve, hoşaf ve dondurulmuş gıda olarak da tüketilmektedir. 100 gramında ortalama 60 kalori bulunmaktadır. Kiraz, karoten, beta tokoferol, B grubu vitaminleri içermektedir.

İçerisinde bulunan idrar söktürmeye yardımcı özelliğiyle vücutta biriken zehirli maddelerin karaciğer ve böbrek yoluyla dışarı atılmasını sağlamaktadır.

Kirazı taze olarak tüketmek ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlar. Kiraz aynı şekilde romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılmaktadır.

İçerisinde bulunan lifler, kabızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Kiraz meyvesi böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği gibi varsa da zamanla dökülmesine yardımcı olmaktadır.  Ayrıca safra kesesi taşının da dökülmesine yardımcı olmaktadır. Meyvesinin yanında kabuğunu ateş düşürücü, çiçeklerini göğüs yumuşatıcı, yapraklarını ise müshil olarak kullanabiliriz.

  • Yeşil Erik

Birçok gebenin sabırsızlıkla bekleyip aşerdiği erik, oldukça yararlı bir meyvedir.  10-12 tane küçük erik yaklaşık 60 kalori etmektedir. Kalorisinin düşük olması sebebi ile fazla tüketilmesinde bir zarar bulunmamaktadır. Eriğin içerisinde bulunan su miktarı oldukça fazladır. Ekşiliği sebebi ile gebelik bulantılarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde hazımsızlığı ve sindirim problemlerini önler. Potasyum açısından zengin bir meyvedir. Halsizlik, yorgunluk ve kas ağrısını azaltmaktadır. C vitamini zenginliği antioksidan etkisini arttırmaktadır. Şeker oranı yüksek olmadığından, gebelik şekeri riski olan gebelerin rahatça tüketebileceği bir meyvedir.

  • Çilek

Bir diğer yaz meyvesi olan çilek aynı zamanda tatlıların ve reçellerin de vazgeçilmezidir. İçerisinde bulunan antosiyanin adındaki pigment sayesinde kolesterolü düşürmektedir. Mineraller ve vitaminler barındırması sayesinde vücut direncini arttırıp bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle bulundurduğu C vitamini Alzheimer riskini azaltmaktadır. Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olduğu gibi diyabete de iyi gelmektedir. İçerisinde lifler bulunması sebebi ile kabızlığa da iyi gelmektedir.

  • Şeftali

Özellikle sindirim sistemimize sağladığı yararlar ile bilinen şeftali, yazın tüketilebilecek yararlı meyvelerdendir. İçindeki bileşenler sayesinde bağırsak çalışmalarımızı düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Eğer bağırsak kurdunuz varsa şeftali oldukça yararlıdır. Aynı zamanda idrar yollarının temizlenmesine ve böbreklerdeki kum ve taşın vücuttan atılmasını sağlamaktadır.  Şeftali, kalp sağlığı açısından oldukça önemli potasyum ve lif bileşenleri içermektedir. Kolesterol seviyenizi sağlıklı bir seviyede tutmanızı sağlamaktadır. İçerisinde bulunan antioksidanlar zararlı güneş ışıklarının etkisini kırmaktadır.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir