Hamileliğiniz normal bir şekilde ilerlediği sürece, dilediğiniz kadar cinsel birliktelik yaşayabilirsiniz. Fakat bunu her zaman istemeyecek olabilirsiniz.

Hamileliğin ilk dönemlerinde, hormonal dalgalanmalar, yorgunluk ve mide bulantısı cinsel arzunuzu köreltebilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, kilo alımı, sırt ağrısı ve diğer semptomlar ise cinsel arzularınıza gölge düşürebilir. Duygularınız da cinsel dürtülerinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Ailenize katılacak yeni üyeyi heyecanla bekliyor olsanız bile, hamileliğin ya da bebeğinizin partnerinizle olan ilişkinizi nasıl etkileyeceği kafanızı meşgul edebilir. Hamilelikte cinsellik, bebeğinize zarar verebileceği korkusu veya doğum ile ilgili tedirginlik duymanız cinsel dürtülerinizi baltalayabilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, kadının kendi görünümündeki değişiklikler de önemli bir rol oynar.

Hamilelikte Cinsellik Düşüğe Neden Olur mu?

Birçok çift, hamilelikte cinsel birlikteliğin düşüğe sebep olabileceği konusunda tedirgin olsalar da, cinsel birliktelik genelde buna sebep olmaz. Erken düşükler çoğunlukla kromozom anomalileri veya gelişmekte olan bebeğin diğer sağlık sorunları ile alakalıdır, yaptığınız veya yapmadığınız bir şey ile ilgili değil.

Birinci Trimester Döneminde Cinsellik

Yapılan çalışmalara göre hamilelik döneminde kadınların %70’inde cinsel ilişki sıklığında azalma görülür, bunun çeşitli nedenleri vardır. Genellikle 1. trimester dediğimiz ilk üç ayda ciddi bulantı olması, göğüslerde duyarlılık, duygusal değişiklikler, halsizlik, uyku değişimleri, düşük olabileceği endişesi veya düşük tehdidi durumları yoğun stres oluşturur.  Stres, cinsel zevkin yaşanmasının önündeki en büyük engeldir. Stresle birlikte kadında libido dediğimiz cinsel istekte azalma olabilmektedir. Libido azalması ile birlikte de vajinal kuruluk meydana gelir ve cinsel yanıt döngüsü olması gerektiği gibi tamamlanamaz.

Doktorlar bu ilk aylarda daha temkinli davranılmasını önerirken, anne adayları da hamile oldukları gerçeğine adapte olarak bu duruma alışmaya çalışırlar ve bebeğin sağlıklı gelişimi adına ilk aylarda cinsel birliktelikte bulunmaktan kaçınırlar. Oysa ki, birçok kadın hamile olduklarını öğrenene kadar cinsel hayatlarına normal bir şekilde devam etmektedir. Yani hamile olduğunu bilmeyen bir anne adayı, zaten cinsel ilişkiye girmeye devam ediyor durumdadır ve bu durum bebeğin sağlığını hiçbir açıdan olumsuz etkilememiştir.

İlk aylarda bazı özel durumlar oluşmuşsa; düşük tehlikeniz varsa, doktorunuz cinsel birlikteliğin uygun olmadığını belirtiyorsa ve cinselliği bir süre yasakladıysa, birleşme esnasında ağrı, sancı veya kanama yaşıyorsanız ilişkiye girmeniz doğru olmaz. Ancak, “hamilelikte kaçıncı aydan sonra ilişkiye girilir?” sorusuna cevap olacak kesin bir zaman belirtmek doğru değildir.

Cinsel Birliktelik Yaşanmaması Gereken Durumlar

Bazı özel durumlarda cinsel birliktelik önerilmemelidir. Bu durumu mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bir sorun yokken tedbir amaçlı birlikteliğe ara vermenize gerek yoktur.

  • Düşük yapma veya geçmiş düşükler için risk altındaysanız,
  • Preterm eylem için risk altındaysanız (hamileliğin 37. Haftasından önce kasılmalar),
  • Bilinen bir neden olmadan vajinal kanama, akıntı veya kramp giriyorsa,
  • Amniyotik kese sıvınız sızıyor veya rüptüre olmuş zarlara sahipse,
  • Rahim boyunuz hamileliğinizde çok erken açılmaya başladıysa,
  • Rahimde plasenta çok düşükse (p lacenta previa ),
  • Eğer ikiz, üçüz veya diğer “katları” bekliyorsanız.

Doktorunuz “cinsel ilişki yok” diyorsa, sadece cinsel ilişki değil, orgazm veya cinsel ilişki içeren her şeyi içerebileceğini unutmayın.

Daha Fazla Cinsellik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir