back to top

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz…  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Doğum yaşamın bir parçası, doğal bir olaydır. Doğum vakti kapıya dayandığında bebeğinizin isteği çok önemlidir. Normal doğuma müsait bir beden, normal doğum isteyen bebek ile bunu başarabilirsiniz. Bu süreçte doğumu ve sancıları tanımanız size yardımcı olacaktır.

Doğum Sancısı Nedir?

Doğum sancısı, artık bebeğinin dünyaya gelmek istediğini sana bildiren, rahminin kasılması ile ortaya çıkan ağrılı bir kasılma durumudur. Sancıları yaşamanın sebebi, rahminin kendini doğuma hazırlamasıdır. Bu sancılarla beraber, rahmin genişler, rahim ağzı açılır ve bebeğin yavaş yavaş aşağıya doğru hareket ederek buradan dünyaya gözlerini açar.

Doğum Sancısı Çeşitleri

Doğum belirtilerinin en yorucu ve en net belirtilerinden olan sancıların her biri aslında sana doğumun yaklaştığını söylemez. Doğum sancısının da bazı çeşitleri var.

Yalancı Doğum Sancısı

Hamileliğinin son aylarında artık yavaş yavaş sancılar hissetmeye başlayacaksın. Eh, zaten sona doğru yaklaştığın için normal dışı her türlü belirti, senin için ekstra önem taşıyacak ve panik olacaksın, tahmin ediyoruz. Ancak, yaşadığın her sancı senin için doğumun başladığının bir göstergesi değil. Çünkü bu aylarda “yalancı doğum sancısı” diye bir gerçek var.

Yalancı doğum sancısı, rahminin kendini doğuma hazırlamak için kasılmalar yaşadığı sancılardır. Bu sancılar doğumu başlatmaz, yalnızca doğuma hazırlık yapar. Yalancı sancıların tıp literatüründeki adı “Braxton Hicks kontraksiyonları”dır. Yalancı doğum sancısı, gerçek doğum sancısından ayırt edilebilir özellikler taşır.

  • Yalancı doğum sancısını gerçek doğum sancısından ayıran en önemli özellik düzensizliğidir. Gün içerisinde 10 kez, süresi 10 saniyeden 60 saniyeye çıkabilen, ne zaman geleceği belli olmayan bir sancı yaşıyorsan, bunun yalancı doğum sancısı olduğuna emin olabilirsin. Çünkü gerçek doğum sancıları çok düzenlidir.
  • Yalancı doğum sancılarının şiddeti artmaz, hep aynı hissi sana verecektir.
  • Yalancı doğum sancısının sana hissettirdiği şey acı değil, huzursuzluk ve rahatsızlık hissidir.
  • Yalancı doğum sancısını rahat bir pozisyona geçerek, uzanarak ortadan kaldırabilirsin.
  • Bol bol su içerek bu sancıları azaltabilir ve ortadan kaldırabilirsin. Çünkü bu kasılmalar susuzluktan kaynaklanabilir.

Doğum sancılarının ortaya çıkma ve şiddetlenme sebepleri;

  • Bebeğinin hamileliğinin son 2 ayında hareketlenmesi,
  • Vücudunun susuz kalması,
  • Rahminin kendini doğuma hazırlaması,
  • Bu aylarda cinsel ilişkiye girmen, yalancı doğum sancılarını arttıran faktörlerdendir.

Yalancı doğum sancısını azaltma yolları;

  • Sakin ol,
  • Bol bol su iç,
  • Küçük adımlarla yürüyüşler yap,
  • Uzan ve rahat bir pozisyona geç,
  • Tuvalete çık.

Gerçek Doğum Sancısı

İşte heyecanlanmanı gerektirecek asıl doğum belirtisi! Gerçek doğum sancıların başladığı zaman, artık bebeğin dışarı çıkmak için kapını çalıyor demektir. Peki, gerçek doğum sancılarını nasıl anlayacaksın?

  • Gerçek doğum sancıları çok düzenlidir; 5 dakikada 1, 10 dakikada 3 kez gibi belli aralıklarla girer, ağrı vakit geçtikçe artar ve sancılar arasındaki süre kısalabilir. Gerçek doğum sancısını yalancı doğum sancısından ayırabileceğin en büyük unsur düzenliliği ve ağrılı oluşudur.
  • Ağrısı özellikle bel bölgesinde hissedilir.
  • Ağrılarını geçirmek için çok fazla seçeneğin yoktur, belki nazik dokunuşlarla yapılacak masajlar etkili olabilir.

Gerçek doğum sancısı yaşamanın sebebi, bebeğinin dünyaya geleceği rahim ağzının genişliğini arttırmaktır. Doğumun yaklaştığında artık sancı çektiğin her saatte, rahminde 1 cm açılma görülür ve yeterli açılmayı elde edene kadar bu sancılar devam eder. Ardından da doğum başlar.

Doğum Sancısı Nasıl Başlar?

“Doğum sancıları kaçıncı haftada başlar?” diye merak ettiğini biliyoruz. Doğum sancılarını hamileliğin son haftalarında (38-39 haftalarda) çekmeye başlayacaksın. Eğer uzun aralıklarla, kısa sancılar çekiyorsan şimdilik sorun yok ancak sancılarının aralıkları kısalıp uzunlukları artarsa ve şiddeti de dayanılmayacak seviyelere ulaştıysa, artık hastanenin yolunu tutma vaktidir!

Doğum sancıları oksitosin hormonunun yardımıyla rahim kasılmalarının başlaması şeklinde yorumlanır. Başlangıçta regl ağrısı çeker gibi bir ağrı ile bel bölgene yayılacak ve yavaş yavaş bu ağrıyı çok daha şiddetli bir şekilde hissetmeye başlayacaksın. Tabii ki ağrının niteliği ve yoğunluğu kişiden kişiye farklılık gösterir. Acıya karşı dayanıklı biriysen, acıya karşı daha az dayanıklı birinin çektiği ağrıdan çok daha hafif bir ağrı tanımlaya bilirsin.

Doğum sancılarının şiddetini bünyen haricinde etkileyen şeyler de var. Örneğin, hamileliğin sırasında sana anlatılan kötü hikayeler, duyduğun zorlu ve ağrılı doğum hikayeleri, destek alamadan geçirdiğin bir hamilelik, yalnızlık gibi psikolojik faktörler de yaşadığın ağrının seviyesini değiştirebiliyor.

Doğum sancısı başladı, ya sonra?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sancılarının arası kısalıp, süresi uzadığında ve ağrı çok şiddetli hale geldiğinde artık hastaneye gitmelisin. Hastaneye gittiğinde yaşadığın sancının seviyesi, doğum ve rahim açılması için yeterli şiddette olup olmadığı, NST (Nonstrestest) ismi verilen bir cihaz ile kontrol edilebilir.

NST’de Sancı Kaç Çıkarsa Doğum Başlar?

Eğer NTS cihazında %40 üzeri ve 20 dakika içerisinde en az 3 düzenli sancı varsa bu, doğum sancısıdır ve vücudun doğum için artık hazırdır.

Bu sancıları ve kasılmaları doğum sırasında da bolca hissedeceksin. Burada önemli olan doğru nefes alıp verebilmek ve doktorunun talimatlarına uyarak ıkınmak.

Direktiflere uyarak doğumunu gerçekleştirdikten sonra tüm sancıların bitecek ve bebeğine kavuşmanın sevinci ile biraz önce çektiğin tüm acıları da unutacaksın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sağlıklı Tatlı Tarifleri

Hamilelik döneminde tatlı, pasta ve dondurma gibi şekerli gıdalara...

Hamilelik Döneminde Evde Egzersiz Yapmanın Keyfi

Hamilelik döneminde yapılan egzersizler, hem sizin hem de bebeğinizin...

Hamilelik Döneminde Seks Yapmanın 4 Faydası

Hamilelik döneminde cinsellik hakkında birçok yanlış bilgi ve batıl...

Gebelikte Sabah Bulantıları Neden Olur ve Nasıl Engellenir?

Hamile anne adaylarında en çok görülen  belirtilerden biri sabah...

Rahat Bir Doğum İçin Doğum Pozisyonlarını Öğreniyoruz!

Kolay ve rahat bir doğum deneyimi yaşamak için kendinizi...

Hamilelik Sağlığı İçin En Uygun Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişiklikler, vücutta artan yük ve rahatsızlık...

NST Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Nonstress testi (NST), doğum öncesinde bebeğin sağlığını değerlendirmek amacıyla...

Gebelikte Protein Alımının Önemi

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının yeterli...

Cinsiyet Belirleme Yöntemi: Çin Takvimi!

Çin takvimi, yüzyıllardır bebeklerin cinsiyetini tahmin etmek için kullanılan...

Hamilelik Dönemi İçin Saç Bakım Tüyoları ve Saç Maskeleri!

Hamilelik süreci, vücutta birçok fiziksel değişime neden olduğu gibi...