back to top

Hamilelik Döneminde En Yararlı Yaz Meyveleri

Dengeli beslenme ile vücudun günlük enerji ve besin ögesi gereksiniminin karşılanması, sağlığın korunması açısından oldukça önemlidir. Bunun sağlanabilmesi için her bir besin grubunda yer alan besin türlerinin günlük olarak yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir. Süt ve ürünleri, et, tavuk ve balık, tahıllar, sebze ve meyveler bu besin gruplarıdır. Özellikle taze sebze ve meyveler, C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve mineralin temel kaynağıdır. Yaz ayları, sebze ve meyve çeşitliliğinin en fazla olduğu dönemdir. Bu dönemde taze meyve ve sebzelerin taze olarak bol miktarda tüketilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi başta olmak üzere pek çok faydayı da beraberinde getirir.

Hazır yaz gelmişken, biz de yaz gebelerine özel en faydalı meyvelerin listesini sizler için çıkartalım istedik! İşte, hem bebeğiniz hem de sizin için faydalı olan yaz meyveleri…

Karpuz

Yaz mevsiminin belki de en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz, hararet kesici ve serinletici etkisi ile kesinlikle bu listenin başında olmayı hak ediyor! Bolca A, B ve C vitaminleri içeren karpuz, çekirdeğindeki bol lif sayesinde de mutlaka gebelerin tüketmesi gereken bir meyvelerden… Ayrıca çoğu anne adayı karpuzun, gebeliğin ilk aylarında yaşanan sabah bulantılarına iyi geldiğini düşünüyor. Ancak karpuzun içindeki doğal şeker oranı düşünüldüğünde, dengeli yemekte fayda var.

Üzüm

Üzüm meyve olarak tüketilmesinin yanında pekmez, orcik, pestil, bulamaç, sirke, gibi besinlerde de kullanılır. Bir yaz meyvesi olan üzüm, yazın en çok tüketilen ara ürünlerde yerini alır. Ancak içerdiği yüksek şeker nedeniyle kalori değeri de yüksek bir besin maddesidir. Üzümün yararlarından bazıları; beyin ve sinir metabolizmasını desteklemesi, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi, önemli B1 ve B2 vitaminleri içermesi, içerisindeki amino asitler, organik asitler ve minerallerdir.

Mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içermesi bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesi açısından oldukça önemlidir.  Üzüm, cildi gençleştirir ve kalp damar hastalıklarına karşı faydalıdır. Alzheimer’a karşı korunmamıza yardımcı olmaktadır.

Kansızlık sorunu olanların çekirdekli ve çekirdeksiz kuru üzüm tüketmesi gerekmektedir. Üzümü günlük diyetinize ekleyerek kalp ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etki sağlayabilirsiniz.

Kiraz

Kiraz aynı üzüm gibi meyve olarak tüketilmesinin yanında yemek, reçel, konserve, hoşaf ve dondurulmuş gıda olarak da tüketilmektedir. 100 gramında ortalama 60 kalori bulunmaktadır. Kiraz, karoten, beta tokoferol, B grubu vitaminleri içermektedir.

İçerisinde bulunan idrar söktürmeye yardımcı özelliğiyle vücutta biriken zehirli maddelerin karaciğer ve böbrek yoluyla dışarı atılmasını sağlamaktadır.

Kirazı taze olarak tüketmek ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlar. Kiraz aynı şekilde romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılmaktadır.

İçerisinde bulunan lifler, kabızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Kiraz meyvesi böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği gibi varsa da zamanla dökülmesine yardımcı olmaktadır.  Ayrıca safra kesesi taşının da dökülmesine yardımcı olmaktadır. Meyvesinin yanında kabuğunu ateş düşürücü, çiçeklerini göğüs yumuşatıcı, yapraklarını ise müshil olarak kullanabiliriz.

Armut

Gebelik döneminde yemesi güvenli olan ve vitamin/mineral bakımından oldukça zengin olan bir diğer yaz meyvesi ise armuttur. Armut, doğal bir folik asit kaynağıdır. Yeterli folik asitin de bebekte nöral tüp defekti gibi ciddi sağlık problemlerinin önüne geçtiği bilinmektedir.

Mango

Lezzetli bir yaz meyvesi olan mango, tıpkı kiraz gibi C vitamini deposudur. Mangonun sindirim sistemine iyi geldiği ve kabızlığa karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca içindeki glutamik asitin enerji verdiği, konsantrasyonu arttırdığı saptanmıştır.

Kayısı

Kayısı, içerdiği A, C, E vitamini, kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir sayesinde, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynar.

Çilek

Bir diğer yaz meyvesi olan çilek aynı zamanda tatlıların ve reçellerin de vazgeçilmezidir. İçerisinde bulunan antosiyanin adındaki pigment sayesinde kolesterolü düşürmektedir. Mineraller ve vitaminler barındırması sayesinde vücut direncini arttırıp bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle bulundurduğu C vitamini Alzheimer riskini azaltmaktadır. Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olduğu gibi diyabete de iyi gelmektedir. İçerisinde lifler bulunması sebebi ile kabızlığa da iyi gelmektedir.

Avokado

Folik asit bakımından zengin olan bir diğer meyve ise avokadodur. Bununla birlikte anemiye karşı önlem almak için günde birkaç dilim yiyebilirsiniz. Avokado yalnızca vitamin ve mineraller bakımından zengin bir meyve değil, aynı zamanda tüketilen besinlerin emiliminde de etkin bir rol oynadığı yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Şeftali

Özellikle sindirim sistemimize sağladığı yararlar ile bilinen şeftali, yazın tüketilebilecek yararlı meyvelerdendir. İçindeki bileşenler sayesinde bağırsak çalışmalarımızı düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Eğer bağırsak kurdunuz varsa şeftali oldukça yararlıdır. Aynı zamanda idrar yollarının temizlenmesine ve böbreklerdeki kum ve taşın vücuttan atılmasını sağlamaktadır.  Şeftali, kalp sağlığı açısından oldukça önemli potasyum ve lif bileşenleri içermektedir. Kolesterol seviyenizi sağlıklı bir seviyede tutmanızı sağlamaktadır. İçerisinde bulunan antioksidanlar zararlı güneş ışıklarının etkisini kırmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelik Döneminde Evde Egzersiz Yapmanın Keyfi

Hamilelik döneminde yapılan egzersizler, hem sizin hem de bebeğinizin...

Hamilelikte Cinsel İsteksizlik Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Hamilelik, kadınlar için hem fiziksel hem de duygusal açıdan...

Hamilelikte Doktora Sorulması Gereken Sorular

Hamilelik, anne ve bebek sağlığı açısından dikkatle takip edilmesi...

Normal (Vajinal) Doğum Süreci ve Aşamaları

Normal (vajinal) doğum, bebeğin rahimden vajina yoluyla dünyaya geldiği...

Hamilelikte Ayak Yanması

Hamilelikte ayak yanmasının, kanda oranı oldukça artan hormonlar ve...

Doğum Sürecinde Hurmanın Etkisi: Gerçek mi, Mit mi?

Hamilelik ve doğum süreci, kadın vücudunun en hassas dönemlerinden...

Mevsim Geçişlerinde Bebeğinizin Cildi Neden Hassaslaşır?

İlkbahar, doğanın yeniden canlandığı, günlerin uzadığı ve hava sıcaklıklarının...

Hamilelikte Lazer Epilasyon

Hamilelikte artan hormonlarının da etkisiyle artan tüylenmeden çoğu anne adayını...

Dünya Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü! Ne gurur verici...

Hamilelikte Vajinal Ağrı Nedenleri ve Çözümleri

Hamilelik, vücutta birçok değişikliğe neden olan özel bir dönemdir....