back to top

Hamilelik ve Mental Sağlık Hakkında Konuşalım!

Ebeveyn olacaklarını ilk öğrendiklerinde, herkesin hayatın nasıl olacağına dair beklentileri vardır. Televizyondaki ve medyadaki görüntüler bize mükemmel anne ve babaların ve standart bebeklerin resmini veriyor. Aslında, ebeveynlik genellikle çok farklıdır. Mental sağlık hakkında konuşmak, birçok yeni anne babanın korktuğu bir şeydir. Çünkü genellikle ya kötü bir ebeveyn ya da başarısız olarak görülmekten korkarlar.

”Hamile olduğum için mutlu olmalıyım…ama neden üzgün hissediyorum?”

Hamileliğiniz sırasında vücudunuzda o kadar çok şey oluyor ki kendi ruh sağlığınızı kolayca gözden kaçırabilirsiniz. Buna ek olarak, birçok insan bir akıl sağlığı sorununun belirti ve semptomlarını veya yardım için nereye gidebileceklerini bilmiyor.
Hamilelik sırasında dikkat edilmesi gereken yaygın belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Panik ataklar
  • Endişeli, stresli, üzgün hissetmek
  • Uyku problemi
  • Kaybolmayan, yinelenen düşünceler
  • Hamilelik sırasında vücudunuzda meydana gelen fiziksel ve hormonal değişikliklerin yanı sıra, birçok ebeveynin bu dönemde yaşadığı pek çok olağan endişe de vardır. Finans, sağlık, ilişkiler hakkında endişelenmek ve bebeğiniz geldiğinde ona nasıl bakacağınızı düşünmek de zihinsel sağlığınızı etkileyebilir.

Bu semptomların herhangi birini veya tümünü hamileliğinizin bir döneminde hissedebilirsiniz, ancak bu hisleri tekrar tekrar yaşıyorsanız veya bunlar bir türlü geçmiyorsa, o zaman doktorunuzla konuşmanın zamanı gelmiştir.

Bazen, yardıma ihtiyacınız olduğunu ilk anlayan kişi her zaman siz olmayabilirsiniz. Bu yüzden her zaman elinizi taşın altına koyamayabilirsiniz. Bu nedenle, gerçekten hasta olduğunuzda, kendinizin iyi olmadığını görmek sizin için zordur, ancak eşiniz, aileniz veya arkadaşlarınız olabilir.
İnsanlar bir bebek ile beraber büyük bir değişimin geleceğini bilmelerine rağmen, bunun seviyesi her zaman aynı olmayabilir. Beklenenden daha büyük bir şok olabilir ve buna hazırlanmak gerçekten zor olabilir. Kendinizi hazırlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Doğum kurslarına katılmayı, işlerin pratik tarafını önceden planlamayı, aile ve arkadaşlardan yardım istemeyi önemsemelisiniz. Eşinizle vakit geçirmek ve bebek sahibi olma konusundaki beklenti ve endişeleriniz ve onlarla nasıl başa çıkabileceğiniz hakkında notlar almak, ikinizi de geleceğe hazırlamanın iyi bir yoludur.

”Bebeğim sonunda geldi ama kendimi başarısız hissediyorum!”

Hiçbir şeyin yolunda gitmediği, bebeğin ağladığı, hiç uyumadığın ve evin dağınık olduğu için kendini enkaz gibi hissettiğin zamanlar olacak… ama sorun değil ve bu normal! Çoğu kadın bebek sahibi olduktan sonra ”Annelik hüznü” yaşar, ancak bu genellikle birkaç gün sonra geçer. Bu süre zarfında bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünecek olursanız yardım almaktan çekinmemelisiniz. Ne kadar erken yardım alırsanız, o kadar çabuk daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız, her zaman doktorunuzu görmek zorunda olmadığınızı bilmek de önemlidir. Hamileliğiniz sırasında, Aile Sağlık Hekimliğinizdeki ebeler nasıl gittiğinizi görmek için size sorular soracaktır. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde ebeler ve ardından çocuk sağlığı hemşireleri sizinle konuşmaya ve ruh sağlığınızla ilgili sorular sormaya devam edeceklerdir.

Babanın da yardıma ihtiyacı olabilir.

Hamilelik ve ebeveynlik sırasında endişe ve depresyon yaşayabilenler sadece yeni anneler değildir. Erkeklerde depresyon eşi hamileyken başlayabilir ve bebek doğduktan sonra daha da kötüleşebilir. Baba olmayı bekleyen erkekler için sorun, hamile kadın gibi sistemin bizzat içinde bulunmamalarıdır. Ziyaretlere ve kontrollere geliyor olabilirler, ancak onlar bu döngünün biraz dışında, tüm bu süreçte biraz marjinalleşmiş durumda oluyorlar. Bu nedenle, herkesin bunun ”kendi için” olabileceğinin farkında olması gerçekten önemli. Mümkün olduğunca erken yardım istemek, babanın ruh sağlığı ve aile ilişkileri üzerindeki uzun vadeli etkilerden kaçınmanın en iyi yoludur.

Yardım için nereye gitmeli?

Doktorunuz, ebeniz veya çocuk sağlığı hemşireniz, uğraştığınız herhangi bir akıl sağlığı sorunu konusunda size muhakkak yardımcı olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı...

Bebeğinin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsin?

Bebeğin olacağını öğrendiğin andan itibaren onun kalp atışlarını ilk...

Trimester Dönemlerine Göre Beslenme Önerileri

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber hamilelikte artması...

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...