back to top

Hamilelikte Meme Bakımınızı Yapın

Bu dönemde en çok özen göstermeniz gereken bölgelerden biri de memelerinizdir. Hamilelikte  meme bakımı, doğum sonrası başlayacak olan sütlenme süreciniz için çok önemli bir rol oynamaktadır. Gebelik süresince oluşan en büyük belirtilerden biri de memede anatomik değişikliklerin meydana gelmesidir. Bu süreçte memede şişlikler olabilir, meme üzerindeki damarlar belirginleşir ve meme ucu iyice koyu kahverengi bir hal alır.  Bu süreç boyunca vücudunuz bebeğe en iyi şartlarda hizmet vermek amacıyla hazırlanmaktadır. Peki meme bakımı nasıl olmalıdır?

Memede Meydana Gelen Akıntı

Doğum öncesi anne adayının memeleri dolgunlaşır ve az miktarda da laktasyon başlar.Bu durum memeden akıntı şeklinde süt gelebilmesidir. Eğer akıntıda kan veya irin görünümü mevcutsa bu akıntıları doktorunuza mutlaka danışmanız gerekmektedir. Anne adayları için akıntıların rengi önemlidir. Normal olan akıntı sarı-beyaz renkte olmalıdır. Yeşilimsi, kanlı olan sıvılar ise anormal sıvılardır; bunları mutlaka sitolojik olarak ya da ultrasonografik olarak kontrol ettirmelisiniz. Unutmayın ki memeden gelen her akıntı veya hissedilen kitle masum olmamaktadır. Bu nedenle rutin olarak kontrol edilmelidir.Meme, annenin veya her kadının bakımlı, güzel görmek istediği ve aynı zamanda kadın olduğunu hatırlatan bir organıdır. Bunun için anne memesine gerekli özeni göstermelidir. Meme dolgunlaştıkça, hassasiyet arttıkça meme çatlamaya başlayacaktır, bundan dolayı çatlakları önlemek için doktorunuza danışarak çatlak önleyici kremler sürebilirsiniz. Bu kremler memeyi yumuşatarak estetikliğinin bozulmasını ve çatlamasını önlemeye yardımcı olabilir. Ancak memenizi bu dönemde mutlak koruyacağı anlamına gelmez.

hamile meme ile ilgili görsel sonucu

 

Krem Kullanımı

Meme başının hem çatlaklardan korunması hem de bebek doğduğu zaman emzirme için hazır olması gerekmektedir. Doğum öncesi birkaç hafta önce krem kullanımına başlarsanız meme başı çatlaklarınız azalacaktır. Meme bakımı sadece gebelik döneminde değil, doğumun akabinde de çok çok önemlidir. Yani meme bakımı belli zamanlarda değil, sürekli olarak yapılması gereken bir durumdur. Meme doğumdan sonra ılık sularla temizlenmelidir. Anne bu bakımı bebeği her emzirmeden önce ve sonra yaparsa hamilelikte meydana gelen deformasyonlar azalarak meme kendini toparlar. Ayrıca meme, bebeğin ağzına girdiği için temizlenmeli ve bir sonraki emzirmeye hazır olmalıdır ancak bazı ürünlerin kullanımı temizleme gerektirmez. Meme anne için bebeğiyle arasındaki kutsal bağdır. Her bebek annesinin memesini tanımaktadır bu yüzden meme, anneyi bebek için özel ve güzel hissettiren bir bağdır. Bundan dolayı memenin sağlıklı ve bakımlı olması gerekmektedir.

Hamilelikte Göğüs Bakımı

Hamileliğin son dönemlerinde meme bezleri en aktif şekilde çalışmaya başlar ve meme başından kolostrum olarak ifade edilen beyaz veya sarı renkli süt gelir. Bu sıvının anne adayının sağlığı açısından hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Meme başında olan kolostrum ılık sabunlu bir bez yardımı ile temizlenebilmektedir. Ancak gün içinde rahatsızlık hissi verecek şekilde sütün çok gelmesi halinde, göğüs pedlerinin kullanımı da işe yarayabilir. Hamilelik döneminin özellikle ikinci yarısının ardından sutyenlerin değiştirilmesi tavsiye edilir. Bu dönemde kullanılması gereken sütyen modelleri; göğsü alt taraftan destekleyen, çok fazla sıkmayan ve pamuklu yapıda olmalıdır.

  • Göğüslerinizde çatlakların meydana gelmemesi için, ılık suda duş yapmalısınız. Duş aldıktan sonra, göğüslere nemlendirici krem ile masaj yapmanızın etkisi de kendini gösterecektir.
  • Göğüslerde görülebilecek olan sarkmalara engel olmak ve bu sarkmayı minimum seviyeye indirmek için ise, hamilelik dönemi içerisinde göğüsler günde 2 defa soğuk su ile yıkanmalıdır. Bu işlem göğüsleri diri tutacak ve emzirme sonrasında göğüslerin sarkmamasını sağlayacaktır.
  • Bebeğiniz doğmadan önce göğüslerinize bakım yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bu sayede bebeğiniz temiz ve sağlıklı göğüslerden süt içmiş olur.
  • İlk olarak anne adayları için uygun olan bakım kremi ve yağlar ile göğüs her gün uygun bir şekilde temizlenmeli ve gerekli olan bakımı gerçekleştirilmelidir.

hamile meme ile ilgili görsel sonucu

Süt Ateşi

Çatlayan göğüs uçları, her zaman için tehlikeli olmamaktadır. Ancak kolaylıkla bulaşabilen enfeksiyonlar, bu yara ve çatlaklar ile beraber çok daha kolay bir şekilde anneye geçebilmektedir.

Göğüslerde oluşan enfeksiyon riskini en aza indirmek ve meydana gelen enfeksiyonun bebeğe bulaşmasını engellemek amacı ile bebeğin annenin göğüslerini, yara ve çatlaklar iyileşene kadar emmemesi gerekmektedir. Bu durumda, annenin göğüslerindeki süt, pompa yardımı ile sağılmalı ve sağılan süt daha sonra biberon ile beraber bebeğe verilmelidir.

Annede meydana gelen bu çatlakların yan etkilerinden birisi de, annede ateşlenme görülebilmesidir. Bu ateşlenme durumu ihmal edilmemesi ve derhal doktora gidilmesi gereken bir durumdur. Göğüslerin şişmesi, yanma hissinin oluşması ve dayanılmaz bir şekilde ağrı hissedilmesi durumunda süt ateşinin var olduğu tespit edilebilir. Süt ateşi aynı şekilde annede de ateşlenmeye neden olabilmektedir.Süt ateşi, kalıcı bir hastalık değildir. En kısa zamanda doktora gitmeniz halinde, doktorunuz bu durumun önlenmesi için size gereken öneriyi verecektir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı...

Bebeğinin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsin?

Bebeğin olacağını öğrendiğin andan itibaren onun kalp atışlarını ilk...

Trimester Dönemlerine Göre Beslenme Önerileri

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber hamilelikte artması...

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...