back to top

4 Egzersizle Kolay Doğum Mümkün!

Hamilelikte hem sizin hem de bebeğinizin konforu  oldukça önemlidir. Bu dönemde konforunuzu bozan sırt ağrıları ile baş etmenizde yardımcı, doğum anında da kolaylık sağlayan 4 etkili egzersize göz atmaya ne dersiniz?

Kegel Egzersizi

Vajina, üretra, serviks, mesane, rahim, ince bağırsak ve rektumu içine alan, pelvik organları destekleyen kaslara pelvik taban kasları denmektedir.

Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını hamilelikte çalıştırmanın en iyi yoludur. Pelvik organları destekleme, doğum kaslarını aktive etme, idrar inkontinansını (kaçırmayı) önleme, doğumdan sonra da vajinayı daha kolay toparlama  gibi pek çok avantajı vardır.

Sık tekrar ile doğum sırasında pelvik taban kaslarını aktif tutarak bebeğin doğum kanalından kolayca geçmesini sağlayabilirsiniz.

Bu egzersizin bir avantajı da yaptığınızda fark edilmemesidir. Şöyle ki gün içinde TV izlerken, kitap okurken hatta otobüste herkesin içinde bile fark etmeden egzersizinizi yapabilirsiniz.

Yapılışı ise oldukça kolay:

  • Önce pelvik taban kaslarınızı hissedin. Bunun için küçük tuvaletinizi tutmaya çalışırken yaptığınız kasılmayı yapın. İşte hissettiğiniz çalışan kaslarınız pelvik taban kaslarınızdır.
  • Sonraki aşama pelvik kaslarınızı nasıl kontrol etmeniz gerektiğidir. Yine aynı hissi (küçük tuvaleti tutma hissini) yakalayarak tekrar kaslarınızı rahatlatmayı deneyin. Bu uygulamayı içinizden beşe kadar sayıp kaslarınızı beş saniye kasılı tutup tekrar beş sayıda yavaşça bırakarak tekrarlayın.

Zaman ilerledikçe egzersizdeki beş saniyelik süreyi yedi ve on saniye gibi uzatabilirsiniz.

  • Pelvik taban kaslarının daha derindeki kısımlarını çalıştırmak ve egzersizi biraz zorlaştırmak isterseniz kasılıp bırakmaların süresini kısaltın, sıklığını arttırın. Yani pelvik kaslarınızı tuvaletinizi tutma hissi ile bulun, üç saniye kasılı tutun üç saniyede bırakın ve bunu on ya da yirmi  kez tekrarlayın. Bu şekilde pelvik kaslarınızı daha da güçlendirebilirsiniz.

Kedi–Deve Egzersizi

Hem hamilelikte hem de doğumda sırt kaslarınızı etkili bir şekilde esneten, ilk yaptığınız andan itibaren rahatlama hissedeceğiniz etkili bir egzersiz de kedi-deve egzersizidir.

Yapılışı oldukça kolay olan bu egzersiz için öncelikle dizleriniz ve elleriniz ile dört ayak posizyonuna gelin, kedi duruşunu alın. Kalça ve karın kaslarınızı kasılı tutun. Karnınızı içeri çekerek başınızı öne eğin ve sırtınızı yukarı kaldırın. Daha sonra başınızı yukarı kaldırıp belinizi aşağı doğru çukurlaştırın.

Bu iki duruşu ardı ardına on kez tekrarlayın, hareketi yaparken nefesinizi kontrol etmeyi unutmayın.

Pelvik Tilt

Bel kaslarında etkili olduğu kadar karın kaslarında da etkili, bebeğin büyümeye başladığı yer olan karnınızı da rahatlatan kolay bir egzersizdir.

Sırt üstü uzanın, dizlerinizi bükün ve ayaklarınızı yere basın. Nefes verirken kaslarınızı kasın ve sırtınızı yere bastırın. Böylece pelvik kemikleriniz yere tam paralel hale gelecektir. Nefes verirken sırtınızı eski haline, doğal konumuna getirin. Bu şekilde beşe kadar sayarak beş kez tekrarlayın.

Squat

Doğum başlangıcında bile uygulayabileceğiniz, faydasını çokça göreceğiniz bir egzersiz türüdür.

Ayaklarınızı kalça genişliğinden biraz daha fazla olacak şekilde hafif dışa dönük halde açın. Ayakta durmakta zorlanıyorsanız bir sandalyeden de destek alabilirsiniz.

Karın kaslarınızı, omuzlarınızı ve göğsünüzü rahatlatın. Dengenizi koruyun ve tıpkı bir sandalyeye oturur gibi çömelmeye başlayın, durabildiğiniz seviyede durun, derin bir nefes alın ve nefesi verin. Sonra yavaşça bacaklarınızdan destek alarak omurgayı dikleştirin ve egzersizi tamamlayın.

Düzenli uyguladığınızda hem hamilelik döneminde hem de doğum sırasında sizi rahatlatan bu dört egzersizi hayatınıza geçirmelisiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...