back to top

Hamilelikte Uyuz Problemini Sizler İçin Araştırdık

Her anne hamilelik sırasında tamamen farklı deneyimlere sahip olabilir. Bazı kadınlar oldukça sorunsuz bir hamilelik geçirirken, diğerlerinde sağlık rahatsızlıkları ve başka sorunlar olabilir. Bir cilt rahatsızlığı geçirmek hamile bir kadın için korkutucu olabilir, ancak bilinmelidir ki cilt sorunları kolayca tedavi edilebilir. Uyuz böyle bir durumdur. Cildin yüzeyindeki akarların istilasından kaynaklanır. Hamilelik sırasında uyuz, koltuk altı, bilek içleri, diz arkası ve parmak ağları gibi yerlerde kızarıklık ve kaşıntı oluştuğunda görülebilir. Hamile bir kadına uyuz geçmesi oldukça can sıkıcı bir durumdur ve tedavi edilmezse sağlık sorunlarına neden olabilir. Uyuzları yayılmadan önce tedavi etmek en iyisidir.

Uyuz Nedir?

Uyuza, cilt yüzeyinin altında tüneller açan ve akarlar olarak bilinen yaratıklar neden olur. Dişi akar, cildinizin yüzeyini kazdığında ve yumurta bıraktığında uyuz alırsınız. Bir ay sonra ölürler, ancak yumurtalar çatlayacak ve daha sonra çoğalarak yeni akarlar büyüyecektir. Yaşam döngüleri sadece 2-3 haftadır. Bulaşma şekline bağlı olarak gelişebilecek farklı uyuz türleri vardır: Enfekte bir kişinin cildiyle temas, cinsel ilişki yoluyla veya nadir durumlarda, uyuzlu birinin havluları veya çarşafları ile temas.

Uyuza Ne Sebep Olur?

Akarlar, ciltten cilde hareket ettikleri kamplar, sınıflar, üniversite yurtları ve çocuk bakım merkezleri gibi kalabalık yerlerde yaygındır. Uyuz almanın en yaygın yolu, zaten uyuz olan biri ile temas etmektir. Hamilelik sırasında uyuza maruz kalmak fetüse hiçbir şekilde zarar vermez, ancak annenin rahat edebilmesi için yine de hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.

Uyuz Belirtileri ve Belirtileri Nelerdir?

Uyuza ilk maruz kaldıktan sonra, aşağıdaki semptomların ortaya çıkması 6 hafta kadar sürebilir.

  • Yoğun kaşıntı ve geceleri kötüleşen döküntü.
  • Döküntü, sivilce veya kabarcıklara benzeyecektir – sıvı ile dolu kabarık şişlikler.
  • Kırmızı alanlarla birlikte cildinizde gri çizgiler.
  • Cildinizde kırmızı, pullu lekeler.
  • Ellerinizi ve ayaklarınızı çevreleyen ciltte kaşıntı.

Uyuz Hamile Bir Kadını ve Bebeğini Etkileyebilir mi?

Birçok hamile kadın, uyuzun hamilelik sırasında zararlı olup olmadığını veya bebeğe zarar verip vermeyeceğini merak edebilir. İyi haber şu ki, uyuz hiçbir şekilde fetüs üzerinde etkiye sahip olmayacak. Uyuz ve hamilelik riski arasındaki bağlantı küçüktür, ancak bir kadının hamileyken alabileceği ilaçlar sınırlı olduğundan uyuz tedavisi seçenekleri sınırlı olabilir. Bununla birlikte, tıbbi tedaviden kaçınmak istiyorsanız, uyuzu tedavi etmenin doğal yolları da mevcuttur.

Uyuz Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor önce cildinizde uyuz belirtileri arayacaktır. Bunu takiben, kızarıklıktan deri kazımalarını almak veya akarları aramak için incelemek gibi bazı testler yapacaktır. Akarların varlığını kontrol etmek için cilt biyopsisi de yapabilir.

Hamilelikte Uyuz Tedavisi

Uyuz enfeksiyonlarını tedavi etmek için %5 permetrin veya benzil benzoat gibi ilaçlı kremler reçete edilir.
Kremler tüm vücuda sürülmelidir. Uyuz bir temas enfeksiyonu olduğundan, enfekte kişinin tüm ailesi ve eşi de tedavi edilmelidir. Kremler bir kez kullanılabilir veya bir hafta sonra tekrar edilebilir.
Şiddetli vakalarda, bazı doktorlar akarları öldürmek için ağızdan ilaç da reçete edebilir.

Uyuz Tedavisinde Kullanılan Tıbbi Tedaviler Hamile Kadınlar İçin Güvenli mi?

Evet, %5 permetrin, %25 krotamiton, %25 benzil benzoat ve %0,5 malathion gibi topikal kremlerin tümünün hamilelik sırasında kullanımı güvenlidir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında asla almamanız gereken iki ilaç, istenmeyen yan etkilere neden olabileceğinden ivermektin ve lindandır.

Hamilelikte Uyuz Tedavisi İçin Doğal Çözümler

Hamileyseniz ve uyuz için tıbbi tedaviye başvurmaktan kaçınmak istiyorsanız, hamilelik sırasında güvenli olan uyuz için birçok ev ilaçlarını tercih edebilirsiniz. Onlardan bazıları:

1.Neem Yağı
Biraz neem yağını zerdeçal tozu ile karıştırın ve bir macun yapın. Macunu uygulayın ve buna uyuz belirtileri kaybolana kadar devam edin.

2.Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı ile karıştırılmış hindistancevizi yağı, etkilenen bölgeye uygulanabilir ve uyuz enfeksiyonunu tedavi etmenin etkili ve güvenli bir yoludur.

3. Hardal Yağı
Duşa gitmeden önce tüm vücudunuza hardal yağı sürün. Bu vücudunuzda uyuza neden olan akarları öldürür.

4. Diğer Doğal Yollar
Bir başka etkili yol da seyreltilmemiş beyaz sirke, kayısı yaprağı suyu uygulamaktır. Kalamin losyonu ve susam yağı karışımını uygulamak ve ardından kızarıklıkları tedavi etmek ve uyuz akarlarını öldürmek için soğuk kompres uygulamaktır.

Uyuzları Önleyebilir Misiniz?

Uyuz temas yoluyla yayıldığı için önlenmesi zordur. Ancak, herhangi bir uyuz enfeksiyonu olasılığını en aza indirmek için havlularınızı, iç çamaşırlarınızı ve pijamalarınızı sıcak suda yıkayabilir, halılarınızı ve döşemeli mobilyalarınızı temizletebilirsiniz.

Birçok uyuz vakası, uzun vadeli komplikasyonlar olmadan tedavi edilebilir. Çok fazla kabuklanma olan ciddi bir vaka HIV semptomlarını gösterebilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında herhangi bir cilt rahatsızlığı veya kızarıklık geliştirirseniz, doktorunuza başvurun ve durumu hemen ele alın. Hamilelik sırasında hijyen ve temizliğin korunması birçok hastalıktan korunmak için kritik öneme sahiptir. Vücudunuz bu süre zarfında birçok değişiklik geçirdiğinden, doğum öncesi ve doğum aşamalarında fiziksel ve zihinsel sağlığınıza dikkat etmeniz de çok önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...