Gelecek günlerin daha sağlıklı olması, koşulsuz tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündemde yer alması  amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası “Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır.

1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve halk eğitimleri yoğun olarak devam etmektedir. Lütfen çevrenizdeki sağlık kuruluşlarından etkinlik ve eğitimler hakkında bilgi alınız.

Doğumdan sonraki ilk 18 aylık dönemde bebeğin beslenme tarzı çocuğun daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından çok büyük önem taşır.

Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir.

Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle sağlar.

İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır. Emzirme gebelik boyunca 20 kat büyüyen rahmin, doğumdan sonra eski boyutuna daha çabuk dönmesini sağlar. Böylece annenin doğum sonu kanamalarını azaltır. Annenin kansızlıktan korunmasını sağlamış olur.


Emzirmenin başlıca faydaları;

  • Anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir.
  • Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir.
  • Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler.
  • Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar.
  • Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur.
  • Anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korur.
  • Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır.
  • Bebeği zatürre, bronşit, orta kulak iltihabı, ishal, idrar yolu enfeksiyonları ve menenjit gibi enfeksiyon hastalıklarından korur, bebeğin bağışıklık sistemini geliştirir, aşıların etkenliğini artırır.
  • Bebeklerde aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bronşit, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıkların daha az görülmesini sağlar.

Siz de bebeğinizin daha sağlıklı olması için bebeğinizi ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile besleyin!

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir