Hamilelikte halsizlik şikayeti anne adaylarında en sık görülen şikayetlerden birisidir. Özellikle hamileliğin ilk aylarında daha sık görülmektedir. Gebeliğin son aylarında anne adayının vücudun ağırlaşması, hareketlerinin zorlaşması, aldığı kilolar da halsizlik hissine neden olmakta ve iş yapmada zorluklar yaratmaktadır.

Hamilelikte Halsizliğin Nedenleri

Hamilelik sırasında görülen halsizlik; anemi (kansızlık) türünde bir hastalığa bağlı olabileceği gibi, sıklıkla hiçbir nedene bağlı olmadan da gerçekleşebilir. Hamileliğin özellikle ilk aylarında bulantı ve kusmaların yoğun olmasından dolayı iyi beslenememe, hamileliğe bağlı psikolojik olarak iyi hissetmeme, yaz aylarında çok terleme ile su kaybetme gibi faktörler halsizliğe neden olabilmektedir.

Halsizlik ve Bitkinliğin Diğer Nedenleri

  • Psikolojik anksiyete ve depresyon, stres
  • Diyabet
  • Hipotiroidi, guatr
  • Uyku bozukluğu, uyku apnesi
  • Aşırı fiziksel aktivite
  • Aşırı hareketsiz yaşam
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi
  • Elektrolit bozuklukları
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Karaciğer ve böbrek hastalıkları
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Aritmi
  • Yeme bozuklukları (Anoreksia, Blumia)

Hamilelik Halsizliklerini Gidermeye Yardımcı Besinler

Özellikle 1. ve 3. trimesterlerde hamilelikte yorgunluk hissi daha fazla hissedilmektedir. Hamileliğin ilk 3 ayında hormonlarının hızla değişmesi, son 3 ayında ise büyüyen karnının ağırlığı, rahat uyuyamama, doğum korkusu/heyecanı gibi nedenlerle psikolojinde meydana gelebilen değişimler nedeniyle anne adayının yorgunluğu da artar.

1. Yulaf ezmesi

Glisemik indeksi düşük olan besinler, kan şekerini yavaşça yükselterek daha uzun süre enerji dengesi sağlar. Yulaf ezmesi de bunlardan biri. Ayrıca yulaf ezmesinde enerji metabolizmasından sorumlu olan B grubu vitaminleri de var.

Güne yulaf ezmesi, yoğurt ve meyveyle yapacağın bir kahvaltıyla başlarsan gün boyu enerjik ve tok hissedersin.

2. Ispanak

İçeriğindeki demir, potasyum ve magnezyum gibi minerallerle hamilelikte halsizlik ve uyku hali ile savaşır ve hamilelikte ihtiyacınız olan mineraller ve vitaminler açısından da zengindir . Vücut performansını arttırmada nam-ı büyük. Ispanağı ister çiğ ister zeytinyağlı ve kıymalı sebze yemeği olarak tüketebilirsiniz.

3. Yoğurt

Yoğurt iyi bir protein kaynağı olmakla birlikte içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde vücut direncinizi arttırır ve bağırsak floranızı düzenler.

Yoğurt tüketimi hamilelikte meydana gelen kabızlığa da yorgunluğa da yararlı olmaktadır.Yapılan çalışmalar probiyotiklerin kronik yorgunluğun etkilerini azalttığını da göstermektedir. Yoğurdu ara öğünlerde sade veya meyveyle, ana öğünlerde ise yemeklerle birlikte mutlaka tüketmelisiniz. Günde 1 kase yoğurt (200 gr) hamilelikte beslenme listenizde kesinlikle olmalıdır.

4. Mercimek

Hamilelikte halsizlik yaşayanlar için en etkili besinlerden bir tanesidir. Mercimek ve aslında tüm kuru baklagiller vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidratlar için en ideal besindir. Mercimek, yavaş sindirilen kompleks karbonhidrat olduğu için daha uzun süre enerji dengesini sağlar. Protein ve posa için de ideal bir kaynak olan mercimek, magnezyum ve demir bakımından da zengin olmaktadır. Haftada iki kez 1 tabak (6 çorba kaşığı) kuru baklagil yemeği tüketmeniz sizin için faydalı olacaktır.

5. Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği; kardeşleri ay çekirdeği, badem, fındık, kaju gibi önemli bir magnezyum kaynağı. “Magnezyum ne işe yarar?” dersen kendisinin başta enerji üretimi olmak üzere birçok enzimatik rekasiyonda görev aldığını söyleyelim. Magnezyum eksikliğinde kas yorgunluğu, halsizlik, kas ağrısı ve kramplar görülebilir. Ancak yağlı bir yemiş olduğundan tüketilen miktara dikkat edilmelidir. Bir avuç kabak çekirdeği 150 kalori olmaktadır.

6. Yumurta

Proteinin en kaliteli kaynağı kendisi. Protein; hücre yenilenmesi ve doku onarımında görev alır. Özellikle et, süt, balık, yumurta ve peynir gibi hayvansal kaynaklı proteinler B12 vitamini için de iyi birer kaynak. B12 vitamini eksikliğinde yorgunluk, hafıza ve konstantrasyon eksikliği meydana gelmektedir.

7. Yağsız kırmızı et

Demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi) yorgunluk ve halsizliğe neden olmaktadır. Kırmızı et ise demirin en iyi kaynağıdır. Hamilelik boyunca her gün veya haftada 2-3 kez kırmızı et tüketmeniz önerilmektedir.

Kivinin sağlığa faydaları nelerdir? - Sağlık Haberleri

8. Kivi

En güçlü antioksidan kaynaklarından olan C vitamini bakımından epey zengin bir meyve. Kivi, vücut direncini ve enerjiyi arttırır. Ayrıca demirden zengin olan yumurta ve kırmızı etle birlikte yersen demir emilimini arttırarak halsizliği önler. Sivri biber, portakal ve maydonoz da tüketebileceğiniz diğer C vitamini kaynaklarıdır. 1 orta boy portakal ya da 1 orta boy kivi, günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılar ve sadece 70 kaloridir.

Hamilelikte Yorgunluğu Önlemek İçin Öneriler

  • Porsiyonlarınızı küçük tutun. Büyük porsiyonlar yerseniz uykulu ve bitkin hissedersiniz.
  • Küçük porsiyonlar yerseniz daha sık acıkır, daha sık yersiniz. Bu da nefis atıştırmalıkların tadını çıkarmak demektir. Atıştırmalıklar yemekler arasında köprü görevi gördüğünden ağır yemeklerden de uzak durmuş olursunuz. Böylece daha enerjik ve sağlıklı hissedersiniz.
  • Kurabiye, tatlı, kraker, basit şeker ve rafine karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durmanız sizin için yararlı olacaktır. Alacağınız ekmeklerin, pirinç ve makarnada tam tahıllı olanları tercih edin.
Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir