Hamilelik döneminiz boyunca bebeğinizin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için, tükettiğiniz besinlerin türü ve beslenme düzeniniz oldukça önemlidir.

Bunların yanında, sizin kendinizi mutlu hissetmeniz ve ruh halinizin pozitif olması da bebeğinizin gelişimi için en önemli etkenlerden bir tanesidir.

Sağlıklı beslenmenin özellikle de bazı besinlerin mutlulukla yakından ilgisi bulunur. Bazı insanlar yaşamak için yediğini bazılarıysa yemek için yaşadığını ifade eder. Kişinin yemek yediği zaman mutlu hissetmesi ya da sevdiği bir besini yediğinde mutlu olması bir tesadüf değildir.

Bu besinler daha görüldüğü anda kişinin vücudunda birtakım kimyasal değişimler olmasını sağlar, fiziksel olarak bedeni ve beyni uyararak bireyi mutlu eder. Bunu da vücutta mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin ve dopaminin salgılanmasını sağlayarak gerçekleştirirler.

Serotonin içeren yiyecekler enerji kaynağı ve mutluluk sağlayan besinlerdir. Örneğin kuruyemişler, enerji verdikleri için beraberinde mutluluk da getirir. Ancak bu yiyeceklerin fazla tüketimi, enerji ve mutluluk artışının yanı sıra kilo artışına da neden olabilir.

Bu sebeple geçici mutluluğun artan kilolarla birlikte kalıcı bir mutsuzluğa dönüşmemesi için bu gıdaların sınırlı olarak tüketilmesi büyük önem taşır.

Peki Hamilelik Döneminiz Boyunca Mutlu Olmanızı Sağlayacak Besinler Nelerdir?

Çikolata: Özellikle kakao oranı yüksek olan bitter çikolatalar, tatlı isteğinizi diğer çikolatalara oranla daha hızlı karşılar. Bu sebeple günlük içeceğiniz bir bardak Türk kahvesinin yanında küçük bir ya da iki kare bitter çikolata tüketmenin herhangi bir sakıncası bulunmaz. Çikolata kalorisi yüksek bir besin olmasına rağmen, doğru miktarda tüketildiğinde kiloya sebep olmaz ve seratonin hormonu salgılanmasını uyararak mutlu hissetmenizi sağlar.

Çiğ Kuruyemişler: Yağlı tohumlar olarak bilinen ceviz, fındık, badem, kaju ve fıstık gibi kuruyemişler de seratonin açısından zengin besinlerdir. Ceviz ise, vücudunuzda seratonin üretimini sağlayacak bu konudaki en etkin kuruyemiştir. Günde 2-3 ceviz ve 1 avuç kadar çiğ kuruyemiş tüketmeniz, hamilelik döneminizde hissettiğiniz stresin azalmasını ve daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.

Muz: İçerdiği yüksek potasyum ve B vitamini sayesinde serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan muz, ayrıca hamilelik döneminiz boyunca gebeliğe bağlı yüksek tansiyonun dengelenmesine ve kalp damar sağlığının korunmasına da olumlu katkıda bulunur. Gün içerisinde küçük boy muz ve 1 bardak süt ile kan şekerinizi dengelemeniz ve günü daha mutlu geçirmeniz mümkündür.

Ay çekirdeği: Yapılan araştırmalara göre ay çekirdeği tüketimi, bazı kişilerde depresyon olasılığını azaltarak, ruh hali üzerinde de yararlı bir etki gösterebilir. Ay çekirdeği hamilelik döneminizde serotonini işlemekten sorumlu bir aminoasit olan Triptofan da içerir. Ancak tuzlu içeriği ve kalorisinin yüksek olması sebebiyle, sınırlı tüketmenizde fayda vardır.

Kuru İncir: Serotonin içeren kuru meyvelerin başında kuru incir gelmektedir. Ara öğünler tercih edilen kuru incir, gün içerisinde açlık hissettiğinizde kan şekerinizi düzenleyerek kaygı seviyenizi azaltır.

Bezelye: Ana öğünlerden birinde bezelye tüketmeniz, hamilelik döneminizde kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Bezelye, vücudunuzda serotonin seviyesini yükseltmek için önemli bir kaynaktır.

Peynir: Tüm süt ürünleri serotonin salgılanmasını uyarsa da içlerinde peynirin ayrı bir önemi bulunur. Kahvaltıda peynir tüketerek, gün boyu daha enerjik ve mutlu hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Ancak bazı peynir türleri, kilo artışına neden olabileceğinden tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Avokado: Avokado yüksek oranda folat içerir. Folat, folik asidin doğal olarak besinlerde bulunan halidir. Bu kimyasal maddeyi, vücudunuz metabolizmanızı düzenlemede kullanır ve bu da enerji seviyenizi yükseltir. Eğer ruh halinizi yükseltecek bir besine ihtiyacınız varsa, tüm gün mutlu olmanızı sağlayacak besinlerden bir tanesi de avokadodur.

Acı Biber: Hamilelikte yüksek miktarlarda acı ve baharatlı maddeler tüketmek, midenizde yanmaya sebep olabilir. Ancak gününüze az miktarda baharat katmak isterseniz, acı biberler bu konuda size çok yardımcı olacaktır. Acı biber, endorfin seviyenizi yükselttiğinden dolayı daha mutlu bir gün geçirebilirsiniz. Eğer çok acı sevmiyorsanız, hafif acılı biberlerden de tüketebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak vücudunuzdaki kan akışını artırır. Kan akışınız ne kadar artarsa, enerjiniz o kadar artar ve kendinizi bir o kadar mutlu hissedersiniz. Ancak dışarı çıkmayacağınız günlerde tüketmenizi öneririz. 😊

Bal: Bal enerjinizi kısa sürede arttıracağından, kendinizi daha mutlu ve girişken hissetmenizi sağlayacaktır. Kahvaltınızda balın olması güne iyi başlamanızı sağlar. Eğer tek başına balı sevmiyorsanız, soğuk günlerde sıcak içeceklerinizin içerisine bal katabilirsiniz.

Kinoa: Son dönemlerde adını sıkça duyuran bir tahıl olan kinoa, serotoninin öncü maddesi olan triptofan aminoasidi yönünden zengin bir besindir. Akşam yemeklerinizde salata ya da sebze yemekleri içerisinde tükettiğiniz kinoa, günün stresini üzerinden atmanıza yardımcı olacaktır. Kinoa beyaz, kırmızı, siyah renkteki seçenekleriyle kısır, salata, köfte, tahıllı kurabiye ve hafif tatlıların içinde rahatlıkla tüketebileceğiniz besinlerden bir tanesidir.

Kabak Çekirdeği: 20 gr kabak çekirdeğinde 120 mg triptofan bulunur. İçerdiği bu mutluluk öncüsü aminoasit sayesinde, vücudunuzda serotonin salgılanmasına yardımcı olur. Ancak kalorisi çok yüksek olan bir besin olduğundan, doğru miktarlarda tüketilmesi oldukça önemlidir.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir