back to top

Gebelikte Asla Yememeniz Gereken Şeyler!

Hamilelikte beslenmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz peki bu süreçte olabildiğince kaçınmamız gereken yiyecekler neler? Gerçekten canımın çektiği her şeyi yemeli miyim? İşte hamilelikte mecbur kalmadıkça tüketmemeniz gereken yiyecekler:

İşlem Görmüş Etler: Sucuk, Salam, Sosis

Et ürünleri eğer üretim sırasında fazla işlem görmüşlerse mikroplu olabilirler. Bu da en çok sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri için geçerlidir. Çünkü bu grup en çok işlem görmüş et ürünleri içinde yer alır.

Ayrıca çoğu işlem görmüş et ürünü yüksek sodyum içerdiği için gebelikte aşırı derecede şişkinliğe yol açar. Şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi şikayetler yaşadığın hamilelik döneminde bu ürünlerden uzak durman için bir sebep daha! Mümkün olduğunca hamilelik boyunca bu tür şarküteri ürünlerini tüketmemeni tavsiye ediyoruz.

Cıva Oranı Yüksek Deniz Ürünleri

Bazı balık ve kabuklu deniz ürünleri, bebeğin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verecek kadar tehlikeli ölçüde cıva içerir. Bunların arasında kılıç balığı, kiremit balığı ve uskumruyu sayabiliriz. Cıva oranı yüksek balıkları hamileliğin boyunca tüketmemelisin. Ayrıca deniz ürünleri her ne kadar iyi bir protein ve demir kaynağı olsa da haftada 2 porsiyonun üzerine çıkmamaya dikkat etmelisin.

Pastörize Edilmemiş Süt ve Peynirler

Kendini ve bebeğini listeriya gibi zararlı bakteriyel enfeksiyonlardan korumak için içtiğin tüm sütlerin pastörize olmasına dikkat etmelisin. Peynir ve yoğurt gibi ürünlerin de pastörize sütten yapıldığına emin olmalısın. Unutma çiğ sitten yapılmış peynir ve yoğurtlar pastörize sütten yapılmamıştır.

Çiğ ya da Az Pişmiş Yumurta

Yumurtayla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli durum yumurtanın “az pişmiş veya çiğ” olarak tüketilmemesi gerekmektedir. Yumurta az pişmiş veya çiğ şekilde tüketildiğinde salmonella adındaki bakteri nedeniyle ateş yüksekliği, bulantı, kusma gibi semptomlarla seyreden enfeksiyon riski ortaya çıkmaktadır.

Çiğ ya da Az Pişmiş Et, Tavuk ve Deniz Ürünleri

Herkes çiğ ya da az pişmiş yiyecekler tükettiğinde gıda zehirlenmesi yaşayabilir. Üstelik bu çiğ ürünler hayvansal gıdalarsa daha büyük bir risk vardır. Hamile bir kadın olarak senin gıda zehirlenmen daha ağır seyredebilir. Bu tür riskleri yok etmek için et ve tavuk ürünlerini iyice pişirerek yediğine emin ol.

Asitli İçecekler ve Kutu Meyve Suları

Asitli, çok şekerli, yapay kutu meyve sularını hamilelik süresince içmemeye dikkat et. Her ne kadar bir portakal, portakalın suyundan daha sağlıklı ve besleyici olsa da, meyve suyu içmek istediğinde mutlaka taze sıkılmış, doğal meyve sularını tercih et. Unutma paketlenmiş, kutulanmış ve raflarda seni bekleyen her şeye karşı temkinli olmak en iyisi!

Yüksek Şeker ve Basit Karbonhidrat İçeren Ürünler

Pastalar, kekler, börekler, çörekler, poğaçalar içerdikleri beyaz un ve şeker yüzünden gebelik boyunca uzak durman gerekenler arasında. Unutma kalitesiz kalorilerin kaynağı şeker ve basit karbonhidratlar sana da bebeğine de hiçbir yarar sağlamaz.

Aşırı Tuzlu Yiyecekler

Turşular, cipsler soya sosları gibi aşırı miktarda sodyum içeren yiyeceklerin tüketimi özellikle de sık olduğunda hamile olsun olmasın herkes için zararlı. Fakat yüksek sodyum alımı ile hamilelik ve doğum sırasında komplikasyonlara neden olduğu bilinen yüksek tansiyon arasında sıkı bir bağ var. Genel bir kural olarak yemek pişirirken çok az tuz kullan. Çünkü zaten besinlerin içinde vücudumuzun tuz ihtiyacını karşılayacak kadar sodyum bulunuyor.

Yıkanmamış Ürünler

Et, tavuk ve deniz ürünlerinin aksine çiğ sebze ve meyve yemek çok iyidir. Fakat iyice yıkanmış olmaların dikkat ettiğimiz sürece. Özellikle de bağ, bahçe, pazarlardan alınanlara dikkat etmelisin. Çünkü bunlar çoğu zaman yıkanmamış olur. Tam anlamıyla yıkanmamış ve temizliğinden emin olmadığın hiçbir şeyi yememelisin. Çok topraklı sebzeleri yıkamak için elma sirkesi kullanmak iyi olabilir.

Yüksek Miktarda Ciğer

Hamilelikte iyice pişirilmiş ciğer elbette tüketilebilir fakat ciğer yüksek miktarda A vitamini içerdiğinden aşırıya kaçmamak gerekir. Fazla miktarda tüketilmesi A vitamini zehirlenmesine ve doğum kusurlarına yol açabilir.

Doktor Onayı Olmayan Bitki Çayları

Otların hamilelikteki etkileri henüz araştırılmamış olduğundan bitki çayları hamilelik döneminde riske atılamayacak bir konu. Bazı bitki çaylarının çok tüketildiğinde doğum sancılarını başlattığı düşünülür. Yeşil çayın ise folik asidin etkisini azalttığı. Hamilelik boyunca bitki çaylarına karşı temkinli yaklaşman gerektiğini  gerektiğini unutma!

Yapay Tatlandırıcılar

Hem canının çektiğini yiyip hem de kalori almamak kulağa hoş gelse de yapay tatlandırıcılar hamileler için karışık bir mesele. Bu yüzden hamilelik boyunca “yapay” olan her şeyden olduğu gibi yapay tatlandırıcılardan da uzak durmanda fayda var. Eğer gündelik hayatında bu tatlandırıcıları kullanmaya çok alıştıysan bu konuda doktorunla mutlaka konuşup kararını ona göre vermelisin.

Kızartmalar

Kızartma yapmak için genellikle trans yağ içeren bitkisel yağlar kullanılır. Bu tür yağlarla hazırlanan besinler tüketmek kolesterol seviyesini de olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Ayrıca tip 2 diyabet de sürekli kızartılmış gıda tüketen kişilerde daha çok görülür.

Abur Cuburlar ve Hazır Yemekler

Cips, çikolata, bisküvi gibi abur cuburlar ve hamburger tipi hazır yemekler her ne kadar normalde de zararlı olsa da hamilelik döneminde daha fazla dikkat etmen gereken yiyecekler arasında gelir. Çünkü sen ne yersen bebeğin de onu yer. Ona doğar doğmaz cips ya da hazır bir hamburger yedirmeyi nasıl planlamıyorsan bunları hamileliğinde de tüketmemelisin. Paketlenmiş ve hazır gıdaların kimyasal ve kanserojen madde içeren yiyecekler olduklarını unutma.

Canın hamburger mi çekti? İstediğinde ev yapımı köfte ile kendine leziz bir hamburger hazırlayabileceğini unutma! Cips mi yemek istiyorsun? Fırınlanmış baharatlı patatesler de gayet çekici geliyor.

Kafein

Sen hamilelik döneminde tamamen bırakmayı da tercih edebilirsin ama bu dönemde kafein alımını sınırlandırman gerektiği bir gerçek. Kafeinin fetüsün gelişimini kötü etkileyen bir kimyasal olduğu düşünülüyor. Bu yüzden kendine günde 1 küçük fincan kahve içme kotası koymalısın.

Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?

Gebeliğin ilk ayları söz konusu olduğunda genellikle fazladan kalori alımı önerilmez. Anne günlük beslenme rutinlerini, eğer halihazırda düzenli besleniyorsa, bazı besinleri listesinden çıkartmak şartı ile sürdürebilir. Hamilelikte beslenme, bebeğin ileri hayatı için  oldukça önemlidir. Üstelik annenin kendisini daha sağlıklı ve iyi hissetmesi için de elzemdir.

Hamileliğin ilk aylarında gebe kişi öğünlerinde  sebze-meyve, tahıl ve proteinden zengin, iyi pişmiş ve temizlenmiş gıdaları tercih etmelidir. Bebeğin gelişimi açısından risk oluşturabilecek kafein ve tütün mamullerinden uzak durmalı, mümkün olduğunca doğal ve sağlıklı beslenmelidir.

Hamilelik 3 ana evreden oluşuyor denilebilir. Her 3 aylık evre, trimester olarak adlandırılır. Böylece 1., 2. ve 3. trimester için farklı beslenme şekilleri önerilir. Bu süreçte, hamilelerin beslenmesi bebeğin ileri yaşamını da etkileyeceğinden dikkatli planlanmalı ve doktorun önerilerine harfiyen uyulmalıdır.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...