Hamilelik döneminde hangi kadında gebelikte ne gibi bir cilt değişikliği ortaya çıkacağını tahmin etmek zordur. Bazı şanslı anne adayları gebelik döneminde herhangi bir cilt sorunu yaşamazken, bazılarında cilt kuruluğu, karın çatlakları, kaşıntı, ciltte yağlanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bazı anne adaylarında da başta yüzleri olmak üzere vücutlarının her yerinde çok sayıda lekeler oluşabilir. Gebelikte cilt değişikliklerinin sorumlusu gebeliğe bağlı her tür değişiklikte olduğu gibi gebelik döneminde artan hormonlardır. Hamilelik döneminde cildin nefes alması önem kazanır. Bu yüzden yatmadan önce cildinizi temizlemeli ve yüzünüze besleyici kremler sürmeniz önerilir. Bu yazımızda sizi hamilelikte oluşabilecek cilt sorunları ve size yardımcı olacak evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz cilt maskelerinin tariflerini vereceğiz. 

Hamilelik Döneminde Oluşabilecek Cilt Sorunları

  • Hamilelik maskesi: Hamileliğin üçüncü çeyreğinde aynaya bakarken aynada gördüğünüz kişiyi tanıyamayabilirsiniz. Kloazma adı verilen kahverengi ve sarımtırak yamalar yüzünüzün her yerinde  fakat özellikle daha çok alın, üst yanak, burun ve çenede oluşmaktadır. Hamilelik hormonları östrojen ve projesteron derideki melanin hücrelerini daha fazla pigment üretmeleri için uyarır fakat bu hücreler eşit oranda ekstra pigment üretmedikleri için, yüz derinizi lekeli bir renge bürünebilmektedir. Özellikle kumral ve koyu ten renge sahip kadınların gözlerinin etrafından göz halkalarına benzeyen kararmış halkalar fark edebilir. Kloazma oluşumunu önleyemeyiz ancak melanin üretimini daha fazla uyaran ultraviyole ışınlarına (güneş gibi) maruz kalmayı engelleyerek bu görünümün yoğunluğunu en aza indirebilirsiniz.

hamilelik maskesi ile ilgili görsel sonucu

  • Akne:  Her ne kadar hamilelikte yaşanan akneler ergenlik dönemindekiler kadar ağır olmasa da, ergenlik döneminde uyguladığımız bazı sivilce temizleme ritüellerini uygulamamız gerekebilir. Ancak korkmanıza gerek yok, bu dönemde çıkardığınız sivilceler ergenlik dönemine göre hafif ve daha kısa olmaktadır. Bu dönemde sivilcelerinizi aşırı ovalama ve eksfoliantlardan sakının. Doğum için sağlık sorunları yaratabileceğinden dolayı akne karşıtı ilaçlar hamilelik boyunca reçete edilememektedir.

akne ile ilgili görsel sonucu

  • Cilt Üzerinde Damarlanma Oluşması: Bu tür damarlanmalar çoğunlukla yüz ve boyun bölgelerinde, bazen de karın cildinde ortaya çıkmaktadırlar. Bu görüntü, merkezde oluşan bir damar ve bu damardan etrafa adeta bir örümceğin ayakları gibi ışınsal olarak yayılan kılcal damarlanmalar şeklinde meydana gelmektedir. Gebelik dışı bir dönemde ortaya çıktıklarında bir karaciğer hastalığını düşündürmelerine karşın, gebelik döneminde artan östrojenin etkisine bağlı fizyolojik olarak ortaya çıkabilmektedirler. Gebelikten sonra genellikle bu damarlı görünüm kısa sürede kaybolmaktadır. Önemli bir şikayete yol açmadıklarından tedavi olmanıza gerek yoktur.

  • Hamilelikte Cilt Kuruluğu:  Hamilelik döneminde ortaya çıkan hormonal değişimler, cildiniz üzerindeki sağlıklı yağı ve elastikliği ortadan kaldırmaktadır. Bu durum kimi kadınların cildinde kuruluğa yol açarken, kimi kadında da herhangi bir cilt sorununa meydan vermeyecek biçimde makul ölçülerde gerçekleşir. Kısacası yaşadığınız hormonal değişimler, doğrudan cildinizi de değiştirmektedir. Cildinizde hissettiğiniz kuruluk; gebelikte cilt kuruması olarak değerlendirilir. Bunun dışında gebelikten bağımsız olmakla birlikte dermatolojik rahatsızlıklar da ciltte kurumaya neden olabilmektedir. Aynı zamanda gebelik öncesi dönemde kronik cilt kuruluğu yaşan kişiler bu dönemde de cilt kuruluğuyla özellikle karşılaşabilir. Ciltte meydana gelen kuruluk cilt kaşınmasının da bir nedenidir.

cilt kuruluğu ile ilgili görsel sonucu

Cilt Kuruluğu Nasıl Önlenebilir:

  • Ne kadar basit bir yöntem gibi gözükse de yüzünüzü düzenli olarak bol bol yıkamanız, ölü cilt hücrelerinizi ortadan kaldıracak ve cildinizdeki kuruluğu yok edecektir. Yüzünüzü yıkamak için sabun içermeyen temizleyici ürünleri tercih edebilirsiniz. Cildinizi güzelce yıkamanızın ardından kuru ve yumuşak yapılı bir havlu ile cildinizi kurulayabilirsiniz.
  • Özellikle siyah noktalardan kurtulmak için kullanılan buhar aslında o kadar da yararlı olmamaktadır. Buhar ve maruz kalacağınız fazla sıcaklık özellikle bu dönemde hormonlarınız yüzünden azalmakta olan cildinizdeki doğal yağı tamamen ortadan kaldıracak ve cildinizin daha kuru olmasına yol açacaktır. Aynı zamanda banyo sürenizi de 15 dakika ile kısıtlayarak banyo sırasında ılık su kullanımını tercih edin.
  • Duş alırken, çeşitli banyo yağları ve nemlendirici ürünler de tercih edebilirsiniz ancak aldığınız ürünlerin gebelikte kullanılabilir olup olmamasını detaylı şekilde araştırmanız gerektiğini unutmayın.
  • Cildinizi temizledikten hemen sonra kuruluğu önlemek adına nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda muhakkak nemlendirici ürünler kullanın.
  • Aynı zamanda yaz aylarındaysanız kendinizi korumaya özen gösterin. İyi bir güneş gözlüğü ve şapka kullanmaya dikkat edin. Güneş kremi ve güneşin zararları hakkında bilgi almak Hamilelik ve Güneş yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Yediklerimiz ve içtiklerimiz de cildimizin sağlığı için bir o kadar önemli. Ürün seçiminde cildinize iyi gelecek, faydalı yağlar barındıran ürünleri tercih edin. Zeytinyağı, kanolada, fındıkta ve avokadoda yağları oldukça yararlı yağlar arasındadır. Bol bol su tüketmeye dikkat edin ve bunu bütün gün içinde de gerçekleştirin.
  • Yüzünüze maske uygulamanız da oldukça yararlı olacaktır. Haftada bir yapacağınız yüz maskeleri sizin için oldukça yararlı olacaktır.
  • Rutubet cildinize zararlı olacağından dolayı kaçınmalısınız. Özellikle uyuduğunuz odanın iyi havalandırılmasına ve rutubetsiz olmasına özen gösterin. Bu şekilde hem cilt kuruluğunun önüne geçer, hem de uyku kalitenizi arttırmış olursunuz.

  • Ciltte Kaşıntı: Özellikle çatlakların meydana geldiği karın bölgemizin cildinde ve diğer çatlayan cilt bölgelerinde kaşıntı normal olmakla beraber bazı anne adaylarında gebelik hormonlarının etkisiyle vücutta meydana gelen kaşıntılar da ortaya çıkabilmektedir. Çoğu durumda selim tabiatlı olan bu kaşıntıların altta yatan muhtemel bir karaciğer safra kanalları patolojisinin ortaya çıkarılması için doktora başvurulmasını gerektirir.

cilt kaşıntı ile ilgili görsel sonucu

  • Sivilceli isiliği: Kadınların yaklaşık yüzde biri hamilelik dönemi boyunca abdomen, kaba etleri, kalça ve kol ve bacakları üzerinde kaşınan, kızarık, şişkin lekeleri tecrübe etmektedirler. Bu durumun adı hamileliğin pruritik urtikaryal papül ve plakları olarak bilinmektedir. Bu isilikler hamileliğin ikinci yarısında oluşup gelişme eğiliminde olsa da nerdeyse her vakada doğum sonrasında kaybolmaktadırlar. Bu oluşumların tedavisi diğer kaşınan cilt isilikleri ile aynıdır.

Cildinize Sağlık Getirecek Maske Önerileri

  1. Bir limonu kabuklarıyla birlikte robottan geçirerek püre yapın. İçine biraz su ekleyerek yüzünüze sürdükten sonra 5 dakika bekleyin ve temizleyin. Böylece gözenekleriniz temizlenerek, cildiniz canlanacaktır.
  2. Cildinizi temizlemek için bir yumurta sarısı, bir çorba kaşığı susam yağı ve 3 – 4 damla limon suyunu iyice karıştırıp, yüzünüze sürdükten sonra 10 dakika bekleyin.
  3. Cildinizin çok çabuk kuruyorsa 5 – 6 tane çileği ezerek sütle karıştırdıktan sonra yüzünüzde 10 dakika bekletin ve bol suyla yıkayın.
  4. Cildinizi tazelemek için 1 ölçek bal, 3 – 4 damla limon suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırıp yüzünüze sürdükten sonra 20 dakika bekleyin ve bol suyla yıkayın.
  5. Ferahlık ve arınma hissi için 1 elmayı sütte pişirin ve ezerek püre yapın. Yüzünüzde 20 dakika bekletin ve bol suyla yıkayın.
  6. Yağlı ciltler için arındırıcı etkiye sahip salatalık idealdir. Yarım avokado, yarım salatalık, 1 yumurta beyazı ve çok az sütü blenderden geçirin. Buzdolabında biraz soğuttuktan sonra maskeyi yüzünüzde 30 dakika bekletin ve ılık suyla yıkayın.
  7. 1 adet muzu biraz sütle püre yaparak yüzünüze sürdüğünüzde, yumuşacık bir teniniz olacaktır.
  8. Cildiniz için en ideal koruyucu baldır. 1 limonun suyuna, 3 çorba kaşığı bal ve biraz da gliserin ekleyin. Yüzünüzde 15 dakika bekledikten sonra yıkadığınızda, cildinizi sağlıklı bir şekilde nemlendirmiş olursunuz. Diğer maskeleri haftada bir, bu maskeyi ise ayda bir kez uygulayabilirsiniz.

 

Daha Fazla Güzellik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir