back to top

Hamilelikte Cinsellik Rehberi

Hamilelik, kadınların hayatını derinden etkileyen son derece değişik bir süreçtir. Bu süreç içerisinde fiziksel değişikliklerin yanında pek çok psikolojik değişiklik de ortaya çıkar.  Hamilelikte cinsellik ve cinsel istek insanın içinde doğuştan var olan bir içgüdü. Hamileliğin fark edilmesi ile birlikte annelik içgüdüsü biraz daha baskın hale gelir. Özellikle ilk hamileliğini yaşayanlarda, dışarıdan gelecek her türlü müdahalenin bebeğe zarar vereceği düşüncesi anne adayının cinsel isteklerini köreltebilir. Oysaki normal seyreden bir hamilelikte cinsel ilişkinin olumlu ya da olumsuz hiçbir etkisi yoktur.

Hamilelikte Cinsel İlişki Zararlı Mı?

Hamilelikte cinsel yaşamın gerek bebeğe zarar vereceği, gerekse erken doğuma sebebiyet vereceğine dair kaygılar uzun zamandır süregelmiştir. Bu yüzden tüm anne adaylarının aklında istisnasız hamile kadın cinsel ilişkiye girebilir mi sorusu vardır.

Fakat yapılan bilimsel çalışmalar gebeliğin hiçbir haftasında bu tehditlerin olmadığını gösterir. Mesela erken gebelik haftalarında girilen cinsel ilişkilerin düşükle ilişkilendirilmesi, ileri gebelik haftalarında girilen cinsel ilişkilerin erken doğum tehdidine yol açabileceğinden bahsedilmesi için tıbbi bir gerekçe bulunmaz.

Gebeler hamilelik döneminin her aşamasında (kendi doktorları aksini söylemediği sürece) cinsel ilişkiye girebilirler. Gebelikte cinsel ilişki ne zaman kesilmeli sorusu da yine anne adaylarının çok merak ettiği bir sorudur.

Sadece 36. ve 37. haftalardan sonra mekanik olarak anne adayını zorlayabileceği için bir kısıtlamaya gitmek gerekebilir. Çünkü artık bu haftalarda karnın oldukça büyümüştür, 3.trimesterin semptomları kendini ciddi şekilde hissettirmeye başlamıştır. Bu yüzden de kendini yeterince iyi hissetmeyebilir, fiziksel olarak kendinde yeterli enerjiyi ve hareket kabiliyetini bulamayabilirsin.

Sonuç olarak hamileliğin normal seyrinde ilerlediği, kendini iyi hissettiğin ve yeterince istekli olduğun sürece hamilelikte cinsel yaşam tehlikeli değildir.

Gebelikte Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek konusunda akla takılan sorulardan bir diğeri de gebelikte orgazm olmanın erken doğum tehdidine yol açacağına dair olan yanlış bilgidir. Kadınların gebeyken orgazm olması endorfin hormonunun yükselmesine yol açar. Bu da bebeğe giden kan akımını iyileştirerek bebek beslenmesini olumlu etkilemektedir. Kısacası korkma, bebeğin gebelik boyunca rahminde bulunan amniyotik sıvı ve rahim ağzını tıkayan mukoid tıkaç tarafından korunuyor. Bu yüzden gebelikte cinsel ilişki bebeğine zarar vermez.

Seks sırasında, karnından bir tepki geldiğini düşünüyorsan, bu rahimdeki değişikliklere verilen olağan tepkilerdir. Bu tepkiler bir soruna işaret etmez; aksine, bebeğin orgazm olduğun sırada güzel bir sallantı hisseder.

En Çok Merak Edilen Konu: Hamilelikte Cinsel İlişki Pozisyonları Neler?

Peki, gebelik döneminde cinsel ilişki pozisyonları hakkında neler söyleyebiliriz? Rahat ettiğin sürece, birçok pozisyon uygundur. Senin için en iyi pozisyonun hangisi olduğunu bulmak ise, partnerinle denemeleriniz sonucunda anlaşılabilir. Ama genel olarak, partnerinin altında olmak yerine yanında ya da önünde olduğun pozisyonlar hamilelikte önerilen cinsel ilişki pozisyonları arasındadır.

Partnerinin üstte olduğu ve senin sırtüstü yattığın pozisyonları ise, ağırlığını sana vermediği ve kollarıyla kendini desteklediği sürece hamileliğinin ilk dönemlerinde tercih edebilirsiniz. Ancak, 2. trimesterle birlikte sırtının üzerine uzun süre yatarak zaman geçirmemen gerektiği için hamilelikte zararlı cinsel pozisyonlar denilince akla sırtüstü yatılan pozisyonlar gelir. Haberin olsun!

Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz: Rahim büyüdükçe, sırtüstü yatmak, rahmin önemli kan damarlarının üstüne yerleşmesine sebep olur. Bu, bebeğine ve vücuduna giden kan akışını azaltabilir. Bazı hamile kadınlar için sırtüstü yatarken nefes almak da daha zordur. Öte yandan yüzükoyun yatmak da büyüyen rahme fazladan baskı uygular. Bu yüzden en sağlıklısı yan pozisyonları tercih etmektir.

Hamilelikte Cinsel Arzudaki Değişimlerin Sebebi Nelerdir?

Gebelikte cinselliğe olan ilgin arttı mı? Cinsellik hiç olmadığı kadar zor ve zevksiz mi görünmeye başladı? Her ikisi de olmuş ya da olacak olabilir. Tabi ki, bu durumun sebepleri var. Senin için gebelikte cinsel sorunlar yaratan etkenleri aşağıda sıraladık.

Mide bulantısı:

Bu durum cinsel arzunu azaltır. Miden bulanırken, seks düşünemezsin! Bu sebeple, kendini gözlemlemeli ve bulantılarının azaldığı zamanları belirlemelisin. Bu anlar partnerinle yakınlaşmak için en iyi zamanlar olabilir. Yine de kendini kötü hissediyorsan, kendini zorlamayı bırakmalısın. Bu hem senin hem de partnerin için en iyisi olabilir.

Halsizlik:

Hamilelik süresince hissettiğin halsizlik cinsel arzunu azaltacaktır. Yine kendini gözlemlemeli ve uygun zamanı belirlemelisin. Örneğin, akşam saatlerinde günün yorgunluğunun üzerine bir de yemeğin ağırlığı çöktüğünde sevişmek daha zorlaşacaktır. Bu sebeple, eğer imkan varsa, sabah saatlerini tercih etmeni önerebiliriz.

Bedenindeki Değişimler:

Büyüyen karnının cinsel pozisyonları zorlaştırdığı ve kilo almanla birlikte kendini daha az çekici hissedeceğin bir dönemde olabilirsin. Ancak söyleyelim, bazı insanlar hamileliğin çok çekici olduğunu düşünür; bunlardan biri partnerin neden olmasın! Ancak, yine de sen kendini rahatsız hissetmenin üstesinden gelemiyorsan, bir de loş ışıkta sevişmeyi ve kendini daha iyi hissedeceğin iç çamaşırlar giymeyi deneyebilirsin.

Göğüslerde Hassasiyet:

Göğüslerin her zamankinden daha güzel görünüyor ama hassasiyeti canını mı yakıyor? Merak etme! Bu çok tanıdık ve geçici bir durum. Ancak bu durum cinsel hayatını zorlaştırıyorsa, partnerinle bunu paylaşmalı, ilk 3 ayın sonuna doğru bu acının azalacağını belirtmeli ve biraz sabırlı olmasını istemelisin.

Kanamalar:

Hamilelik sırasında rahim ağzında kan toplanır, artan kan dolaşımı sebebiyle bu bölgede yeni kan damarları oluşur. Bu durum, gebelikte cinsellik sonrası kanama oluşturabilir. Özellikle de hamileliğin son dönemlerinde rastlanan bu tip hafif kanamalar yüzünden endişelenmene gerek yok.

Cinselliğin Düşüğe Sebep Olacağı Korkusu:

Orgazmdan sonraki rahim kasılmalarının doğum sancısıyla alakası yoktur. Bir sorun olduğu durumda doktorun seni uyaracaktır.

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki Ne Zaman Zararlıdır?

Aşağıdaki durumlarda, doktorun seksten uzak durmanı tavsiye edebilir. Bu durumların dışında, böyle bir korku yaşamana gerek yok.

  • Erken doğum yapma riski
  • Vajinal kanama
  • Amniyotik sıvı sızıntısı
  • Rahim ağzının zamanından önce açılması
  • Plasentanın servikal boşluğu kapatması

Hamilelik Süresince Cinsel Arzudaki Değişimler Nasıl Gözlemlenir?

1. Trimester:

Genelde ilk 3 aylık dönemde cinsel isteksizlik gözlemlenir. Hamileliğinin ilk dönemlerinde hormonlarındaki değişimler, hamileliğinin diğer dönemlerine oranla daha belirgin bir şekilde kendini hissettirecek olan mide bulantıları ve halsizlik hamilelikte cinsel isteksizlik yaratıyor olabilir. Bu geçici bir durumdur, canını sıkmamaya çalışmalısın.

2. Trimester:

Hamileliğin ilk 3 ayından sonra yani 2. trimester döneminde genital organlara ve göğüslere kan akışının hızlanmasıyla hamilelikte cinsel istek artışı oluşur. Ayrıca bedenin hamileliğe alışması ile semptomların etkisi azalır ve sevişme isteği artar. Güzel bir de haberimiz var! Genital organına gelen akışın hızlanması orgazm olmanı kolaylaştırır. Her zamankinden daha uzun süren ve daha güçlü orgazmlar yaşayacağın günlerde olabilirsin.

3. Trimester:

Hamileliğin son dönemlerinde, bel ağrıları ve kilo alımı cinsel isteksizliği yeniden arttırabilir. Hamileliğin ağrılı ve sancılı son dönemlerinde olman ve cinsel pozisyonlara girmeyi gittikçe zorlaştıran göbeğin libidoyu düşürebilir ve bu da normaldir.

Tabi yeniden belirtmek gerekir ki, hiçbir hamilelik aynı olmadığı gibi, hiçbir kadın da aynı değildir. Belki de 1. ve 3. trimester boyunca kocaman memelerin ve hassas organlarınla hiç olmadığın kadar cinsel istek duyacağın bir döneme girmişsindir. Ya da 2. trimester süresince cinsel isteğin azalmıştır. Belki de hamilelik boyunca o istek hiç artmamıştır. Kim bilir! Bu duygu durumlarının hepsi normaldir ve geçicidir. Hamileliğinin 9 ayı boyunca geçirdiğin değişimi düşününce cinsel arzunun değişmesi olağandır.

Gebelikte Cinsel İlişkinin Faydaları Nelerdir?

  • Hamilelik sırasında ya da hamilelik dışında farketmez, eğer özel bir durum yoksa, cinsellik faydalıdır. Rahatlamanı, gevşemeni ve zevk almanı sağlar. Ayrıca, gebelik döneminde cinsel yaşamdoğuma hazırlanmana da yardımcı olur.
  • Bunula birlikte, sana önerimiz seks sırasında, Kegel egzersizleri yapmayı denemen! Kegel egzersizleri, doğumdan sonra toparlanmanı hızlandıracak ve doğum sırasında yırtık oluşması ihtimalini azaltacaktır. Sadece, bu da değil! Bu egzersizler hem senin hem de partnerinin aldığı zevki arttırır.
  • Fiziksel olarak rahatlama ve esnemenin yanı sıra hamilelikte cinsel ilişkinin önemi hakkında söyleyebileceğimiz bir diğer şey ise, duygusal açıdan partnerinle seni yaklaştırıyor olması. Gergin olduğun ve bedenindeki değişimlere alışmaya çalıştığın bu dönemde partnerinle kuracağın yakınlıklar birbirinizi anlamanızı kolaylaştırıp, ilişkinizi güzelleştirebilir.

Hamilelikte Cinsel Sağlık Nasıl Sağlanır?

Cinsellikle bulaşan enfeksiyonlara maruz kalmak, hem senin hem de bebeğin için risk taşır. Bu yüzden, gebelikte cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanımı tavsiye edilmekte midir sorusunun cevabı, evettir. Eğer senin ya da partnerinin cinsellikle bulaşan bir enfeksiyonu varsa prezervatif kullanmalısınız. Bildiğin gibi prezervatif sadece gebe kalmaktan korunmanın bir yolu değil aynı zamanda mantar, akıntı, vajinal enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın da yoludur. Hamilelik döneminde pek hamile kalma riskin olmayabilir ama cinsel organlara dair sağlık sorunları yaşama riskin olabilir. Böyle bir durum yaşanmaması için hem bebeğini hem de kendini koruman ve cinsel yaşamında prezervatif kullanman gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...