Hamilelik boyunca sağlıklı bir süreç yaşamak ve tamamlamak en büyük istektir. Bunun oluşabilmesi için ilk gereklilik rutin bir tıbbi bakım ve sağlıklı beslenmedir.

Bunun için proteinler, sağlıklı karbonhidratlar, yeterli derecede vitamin ve mineralin alınması oldukça önemlidir.

Bununla birlikte anne adayının; mevsiminde, yüksek besin değerine sahip ve taze meyveler tüketmesi gerekir. İncir de tam olarak içerisinde olduğumuz günlerde her yerde bolca bulunan, faydaları saymakla bitmeyen lezzetli bir meyvedir.

İncir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dutgiller familyasına dahil olan incir, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde binlerce yıldır sofralarda ayrıcalıklı bir yer edinmiş, çok lezzetli bir meyve. Anayurdu Güneybatı Asya ve

Doğu Akdeniz olan incir, ağaç veya ağaçcık niteliğine sahip bir bitki türü. Yer aldığı familyadaki 800 tür içinde ticari değere sahip, meyve veren tek bitki olan incir aynı zamanda zengin bir şifa deposu. Dünya genelinde en fazla incir üreten ülke olan Türkiye’nin özellikle Ege Bölgesi’ndeki Aydın yöresi, bu meyvenin tarımında büyük rol oynuyor.

İncir ortalama olarak ağustos ve ekim ayları arasında taze olarak bulunabilirken, ekim ayından sonra kurutulmuş şekilde de tüketilebilir.

İncirin Taze ve Kuru Şekilde Besin Değerleri

100 gram incir, taze şekilde yaklaşık 74 kaloridir.
Taze incirin su oranı yaklaşık 79,11 g kadardır.
Bununla birlikte; 0.75 g protein, 0.3 g yağ, 19.18 g karbonhidrat, 2.9 g lif, 0.15 mg çinko, 2 mg askorbik asit, 232 mg potasyum içerir.

100 gram incir, kurutulmuş şekilde yaklaşık 249 kaloridir. 1 adet kuru incir, ortalama 40-50 kalori kadar enerji verir.
Bununla birlikte; 63.9 g karbonhidrat, 9.8 g lif, 3.3 g protein, 0.9 g yağ, 1.2 mg C vitamini, 680 g potasyum, 2 mg demir içerir.

Gebelikte İncir Tüketmenin Faydaları

  • İncir özellikle kalp sağlığı için iyidir. Meyve yüksek miktarda potasyum ve az miktarda sodyum içerir. Bu kombinasyon kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. İncirlerde yüksek polifenol antioksidan seviyeleri aterosklerozu önlemeye yardımcı olur.
  • Kuru incir ve taze incirde, omega-3, omega-6 yağ asitleri ve fitosterol için iyi bir kaynaktır. Bu sağlıklı bileşikler, kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda arterleri esnek ve sağlıklı tutmaya yardımcı olurlar. İncirdeki lif içeriği kolestrolü vücudunuzdan dışarı atar.
  • Archives of Ophthalmology’de yapılan bir araştırmaya göre, günde üç ya da daha fazla porsiyon bu sağlıklı meyveyi tüketmek, yaşa bağlı olarak meydana gelebilecek görme kusurlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Bilimsel raporlar, kuru incirde benzaldehit içerdiğini ve tümörlerin küçülmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. İncir suyu da ayrıca potansiyel antibakteriyel özelliklere sahiptir.
  • Kuru incir, diyet lifinin zengin bir kaynağıdır. Aynı zamanda bağırsak hareketi düzenler ve kabızlığı önler. Kuru incir, prebiyotik içermektedir. Bu sayede bağırsakta bulunan iyi bakterileri desteklemeye ve sindirime yardımcı olur.
  • Kuru incir, diğer ortak meyve veya sebzelerden daha yüksek toplam mineral profili vardır. Sağlıklı bir hamilelik için anahtar besinler olan kalsiyum, demir, potasyum ve çinko bakımından özellikle yüksektir.

  • Kuru incir, yüksek potasyum içeriği kan basıncını kontrol etmeye ve dolayısıyla tehlikeli bir gebelik durumu olan preeklampsi ile ilişkili hipertansiyona yardımcı olabilir.
  • Çözülmeyen ve çözünür life sahip olan incir, kabızlığı hamilelikte çok yaygın bir şekilde hafifletmeye yardımcı olur. Kuru incir, gebelik sırasında yavaş yavaş sindirime yardımcı olan bir proteolitik enzim içerir.
  • Sabah bulantısı hafifletmek için uzun süreli faydalı olan B6 vitamini şekeri yüksektir.
  • İncirlerin yaprakları bile terapötiktir. Bu sayede, diyabetik hastalarda insülin ihtiyacını azalttığı ve hatta ortadan kaldırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle, bunları sindirmek, bir gestasyonel diyabet vakasını kontrol etmeye veya önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, kan şekeri düzeylerini dengelemek için bu yeteneği, sabah bulantılarından ruhsal değişimlere kadar birçok semptomun rahatlamasına yardımcı olmalıdır.
  • Kuru incirler, fetüsün optimal gelişiminde esas olan önemli miktarda Omega-3 yağ asitleri içerir.

Kuru incir hamilelikte besleyicidir. Ancak her gebelik eşsiz olduğu için, diyetinize incir dahil etmeden önce doktorunuzla mutlaka kontrol etmek en iyisidir. Kurutulmuş meyveler, gerekli vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir ve hamileyken beslenme ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Anemiyi önlemek için yeterli miktarda demir almak önemlidir. C vitamini vücudunuzun üre etkili bir biçimde emilimini sağlar; bu da kuru incir sayesinde elde edilebilir.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir