back to top

Hamilelikte Cinsel İlişki Kaçıncı Aya Kadar Devam Etmeli?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.

Hamilelik, kadınların hayatını derinden etkileyen son derece değişik bir süreçtir. Bu süreç içerisinde fiziksel değişikliklerin yanında pek çok psikolojik değişiklik de ortaya çıkar.  Hamilelikte cinsellik ve cinsel istek insanın içinde doğuştan var olan bir içgüdü. Hamileliğin fark edilmesi ile birlikte annelik içgüdüsü biraz daha baskın hale gelir. Özellikle ilk hamileliğini yaşayanlarda, dışarıdan gelecek her türlü müdahalenin bebeğe zarar vereceği düşüncesi anne adayının cinsel isteklerini köreltebilir. Oysaki normal seyreden bir hamilelikte cinsel ilişkinin olumlu ya da olumsuz hiçbir etkisi yoktur.

Hamilelik Döneminde Kaçıncı Aydan Sonra İlişkiye Girilebilir?

Gebeliğin 1. trimester denilen ilk 3 ayı, hamilelik içerisindeki en önemli zaman dilimini oluşturur. Bebeğin anne rahmine tutunması, gebeliğin gelişimi ve en sık bu aylarda görülebilen düşük tehlikesinin olma olasılığı gibi durumlar, bu süre içerisinde meydana gelir.

Bu nedenle, doktorlar bu ilk aylarda daha temkinli davranılmasını önerirken, anne adayları da hamile oldukları gerçeğine adapte olarak bu duruma alışmaya çalışırlar ve bebeğin sağlıklı gelişimi adına ilk aylarda cinsel birliktelikte bulunmaktan kaçınırlar.

İlk aylarda bazı özel durumlar oluşmuşsa; düşük tehlikeniz varsa, doktorunuz cinsel birlikteliğin uygun olmadığını belirtiyorsa ve cinselliği bir süre yasakladıysa, birleşme esnasında ağrı, sancı veya kanama yaşıyorsanız ilişkiye girmeniz doğru olmaz.

Hamilelikte Cinsel İlişki Kaçıncı Aya Kadar Devam Etmeli?

Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Son 4 haftada ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içinde bulunan “Prostaglandin’’ denen lipid bileşenlerinin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesi ile ilişki önerilmez.

Hamileyken Cinsel İlişkinin Sıklığı ve Süresi

Bebek beklediğiniz zaman içerisinde, eşiniz ile merak ettiğiniz bir diğer soru da, hamilelikte cinsel ilişki süresi ve birlikteliğin gerçekleşme sıklığı ile ilgilidir.

Uzmanlar, sağlık açısından herhangi bir riskli durumu olmayan anne adayları için, gebeliğin ilk aylarından son aylarına kadar cinsel hayatlarına devam edebileceklerini belirtiyorlar.

Burada önemli olan; eşin, anne adayına nazik davranması ve doktorunuzun tavsiye ettiği pozisyonları tercih etmeniz olacaktır.

Rahat ettiğiniz bir pozisyonda ve sert hareketlerden kaçınılarak girilecek bir cinsel ilişkinin, sayısı ve ne kadar sürdüğü önemli değildir. Aksine, birliktelik esnasında serotonin hormonunun salgılanması artacağından bebeğin gelişimi ve annenin kendini iyi hissetmesi için faydalı bile olacaktır.

Hamileyken Cinsel İlişkinin Yasak Olduğu Durumlar

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk andan doğuma kadar olan süre boyunca cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz; ancak bazı durumlar var ki, doktorlar bu durumlarda anne ve bebeğin sağlığı için cinsel birlikteliği uygun bulmayabilir ve bir süreliğine yasaklayabilir.

Gebelikte ilişkiye girilmemesi gereken durumlar;

  • Düşük tehlikesi bulunan gebelikler:

Özellikle hamileliğin ilk ayları içerisinde ortaya çıkabilen düşük tehlikesi, gebelik süresince anne adayının her konuda dikkatli olmasını gerektirir. Bebeğin rahim duvarında tutunması sıkıntılı olabilir, ani hareketlerde bulunmak ve yorulmak düşük tehlikesini tetikleyebilir. Bu nedenle, bu tür gebeliklerde uzmanlar cinsel birlikteliği uygun bulmazlar ve yasaklarlar.

  • Vajinal kanamalar:

Hamilelikte bazı anne adaylarında, farklı nedenlerden kaynaklı olarak kanama görülebilir. Nedenini bilmediğiniz bir vajinal kanamanız varsa veya ilişki sırasında kanama meydana geliyorsa hemen doktorunuza başvurarak durumu bildirmelisiniz.

  • Erken doğum riski:

Gebeliğinizdeerken doğum yaşama tehlikeniz varsa, doktorunuz böyle bir risk tanımladıysa, bu tür gebeliklerde de doktorlar ilişkiye girmeyi yasaklayabilmektedir.

  • Bebeğin eşinin rahim ağzına gelmesi:

Bazı hamileliklerde bebeğin eşi erkenden rahim ağzına inerek rahim girişini kapatabilir. Bu olay, gebeninvajinal kanama riskini arttıran bir olaydır. Bu sebeple, plasentanın rahim ağzına yerleşmesi durumunda birliktelik yasaklanır.

  • Eşlerden birinin cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olması:

Baba adayının, HIV veya diğer cinsel yolla bulaşabilen hastalıklardan birini taşıyor olması halinde, bebeğe de bulaştırabilme ihtimali düşünülerek birliktelik yasaklanır.

  • Vajinal enfeksiyonlar:

Annede vajinal enfeksiyon varsa ve bu enfeksiyon iltihaplı ve kaşıntılı akıntıya neden oluyorsa, enfeksiyon tedavi edilene kadar cinsel ilişki yasaklanır.

  • Gebeliğin son ayı:

Normal gebeliklerde hamileliğin son ayı olan 9. ayda ve çoğul gebelik yaşayan hamilelerde gebeliğin son 3 ayı içerisinde cinsel ilişkiye girmek tavsiye edilmez.

  • Bebeğin kesesinin erkenden açılması ve suyun gelmesi:

Kesenin erken açılması ve suyun gelmesi riski bulunan gebeliklerde, ilişkiye girilmesi uygun değildir.

Anne adayının tüm bu özel durumlar içerisinden en az birini yaşıyor olması, doktorundan ikinci bir onay gelene kadar cinsel ilişkinin yasak olduğu anlamına gelir. Bunların dışında, doktorların temkinli oldukları ve ilişki olmamasını önerdikleri diğer durumlar ise;

  • Cinsel birleşme esnasında kanama
  • Cinsel birleşme esnasında ağrı veya kramp girmesi
  • Vajinal bölgede kaşıntı veya kokulu akıntı olması
  • Kasıklarda ve belde ağrı olması
  • Annenin daha önceden yaşadığı bir düşük gebelik olayının olması
  • Tüp bebek yöntemi gibi farklı yöntemlerle hamile kalınmış olmasıdır.

Gebeliğin Son Aylarında Cinsel İlişki

Gebeliğin son ayları içerisine girilirken, annenin kilosunda artış ve hareket edebilirliğinde azalma yaşandıkça cinselliğe bakış açısında da değişme görülebilir.

Doğumun yaklaşmasının da vermiş olduğu heyecanla birlikte annenin cinsel isteğinde azalma yaşanabilir. Kendinizi hazır ve istekli bulduğunuz müddetçe eşler arasında birliktelik yaşanmasında bir sakınca yoktur. Ancak klinik herhangi bir çalışma ve veri olmamakla birlikte, gebeliğin son ayına gelindiğinde doktorlar ilişkiye girilmesini tavsiye etmemektedir.

Bunun nedeni, sperm hücreleri içerisinde prostaglandin hormonu bulunmasıdır. Prostaglandin, rahim ağzında açılmaya ve meme başının tahrik olmasına neden olmaktadır. Aynı şekilde, ilişki sırasında yaşanacak orgazm nedeniyle oksitosin salınımı artarak rahimde kasılmalara neden olabilir ve doğumun vaktinden önce başlamasına yol açabilir.

Gebelikte Cinsellik Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik döneminde cinsel hayatınızda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır;

  • İlişki esnasında bebeğe baskı yapacak hareketlerden uzak durmalı, doktorunuzun önerdiği pozisyonları tercih etmelisiniz.
  • Kimyasal madde içeren kayganlaştırıcıları kullanmamalısınız.
  • Esans ve aroma içeren prezervatiflerden kimyasal içeriğinden dolayı uzak durmalısınız.
  • Doktorunuzun yasakladığı dönemlerde cinsel birleşmeden kaçınmalısınız.
  • Birleşme esnasında kanama yaşanması durumunda, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

Gebelik sağlıklı bir şekilde ilerlediği ve tıbbi açıdan bir engel bulunmadığı sürece, eşlerin cinsel ilişki yaşamasında bir sakınca yoktur.

Hamilelikte cinsel ilişki kaçıncı aya kadar devam edebilir sorusunun cevabı ise, gebeliğin son ayı içerisinde ilişkiye girmekten kaçınılması yönündedir. Ancak, her gebenin durumu farklı olabilir. En uygun cevabı size doktorunuz verecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı...

Bebeğinin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsin?

Bebeğin olacağını öğrendiğin andan itibaren onun kalp atışlarını ilk...

Trimester Dönemlerine Göre Beslenme Önerileri

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber hamilelikte artması...

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...