back to top

Hamilelikte Gaz Sancısı!

Gaz sancısı normal bir insan için bile oldukça zor bir durumken, hamilelikte gaz sancısı, şişkinlik ve karın ağrısı bazen başa çıkılmaz bir hal alabilir.

Hamilelikte gaz problemi; hamilelik hormonlarına bağlı olarak sindirim sistemindeki değişiklikten ve genişleyen rahmin bağırsaklara ve mideye yaptığı baskıdan kaynaklanır. Hatta karın içinde artan basınç nedeniyle bazen istemsiz gaz çıkışına da neden olabilir.

Gaz sancısı herkesin her zaman yaşayabileceği bir durum olmakla birlikte, hamilelerde günlük hayatı etkileyen can sıkıcı bir probleme dönüşebilir.

Çoğu hamile kadın, özellikle ilk aylarda gaz sanıcısından şikayet eder. Ancak gaz sancısının sebep olduğu durumların bilinmesi, süreci oldukça kolaylaştıracaktır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?

Kadınlar hamilelik sırasında artış gösteren progesteron yüzünden daha fazla gaz sorunu yaşamaktadır. Progesteron, bağırsak kaslarının gevşemesine neden olur ve bağırsakların içinden geçmesi için gereken süreyi uzatır. Yiyecekler kolonda daha uzun süre kalır ve bu da daha fazla gazın oluşmasını sağlar.

Hamilelik ilerledikçe, genişleyen rahim de organlar üzerinde fazladan baskı yapar, bu durum sindirimi yavaşlatır ve gazın birikmesine neden olur.

Bununla birlikte hareketsiz bir yaşam benimseme ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığının olmaması da hamilelik döneminde gaz sancılarının yoğun olmasına neden olabilir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeği Etkiler mi?

Gaz miktarının artması ve bundan dolayı hissedilen sancılar yalnızca gebeyi etkiler. Anne karnındaki bebek, gaz problemlerinden olumsuz olarak etkilenmemektedir.
Fakat gaz sancılarına eşlik eden mide bulantısı, aşırı kusma, kanlı dışkı veya rahim kasılmaları gibi başka belirtiler de mevcutsa mutlaka hekim desteği alınmalıdır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Hafifletilebilir?

Fasulye, lahana gibi gazı arttıran besinler sınırlı olarak tüketilmelidir.

Lif içeriği yüksek olan besinlerden yararlanılmalıdır. Lif, bağırsak hareketlerinin düzenli kalmasına yardımcı olarak gaz ağrılarını ve rahatsızlıklarını azaltacaktır.

Öğünlerde yiyecek miktarının sınırlandırılması oldukça önemlidir. Sık aralıklarla fakat küçük porsiyonlarla beslenmek, vücudun yiyecekleri daha hızlı parçalamasını sağlar ve daha rahat sindirime yardımcı olur.

Hızlı yemek yerken daha fazla yutkunma ihtiyacı hissedilir. Böylece daha fazla hava yutulduğu için midede gaz kabarcıkları gelişir. Besinleri iyice çiğnemeli, yemek yerken acele edilmemelidir.

Her insanın farklı bir metabolik sistemi mevcuttur. Bu nedenle gaz oluşumunu tetikleyen besinler, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Gaz yoğunluğu yaşayan gebeler, gün içerisinde tüketmiş olduğu besinleri ve o gün hissettiği gaz miktarını not alarak; hangi yiyeceklerden kaçınması gerektiğini kolayca tespit edebilir.

Uzun süre sabit kalma zorunluluğu bulunanlar ve yeteri kadar hareket edemeyen gebelerde gaz problemleri daha sık görülür. Ana öğün yemeklerden bir süre sonra yürüyüş veya hafif egzersizler yapmak oldukça faydalıdır. Ayrıca egzersiz, stres faktörünü de en aza indirgeyerek mide ve bağırsak sorunları için yararlı olabilir.

Yemeklerden hemen sonra yatay pozisyona geçmek sindirim için zararlıdır ve gaz oluşumunu arttırır. Bunun yerine ayakları karın hizasına doğru kaldırarak oturmak, gazı hafifletecektir.

Sıkı giysiler giymek, gaz sancılarına ve şişkinliğe katkıda bulunabilir. Kıyafetler çok sıkı olduğunda, vücudun yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirmesi daha zor olacaktır. Bunun yerine, özellikle yemek yerken her zaman gevşek kıyafetler giyildiğinden emin olunmalıdır.

Mide ve bağırsak bölgesini sıcak tutmak, gaz akışını daha kolay bir hale getirecektir. Gaz sancısı esnasında ılık bir duş almak faydalı olabilmektedir.

Bununla birlikte ‘Amerikan Hamilelik Derneği’ hamilelik sırasında ekstra gazı yönetmek, azaltmak ve engellemek için aşağıdaki önerileri sunmaktadır;

  • Karbonhidratı azaltmak,
  • Gazlı içeceklerden kaçınmak,
  • Yağlı kızarmış gıdalardan kaçınmak,
  • Gün boyunca daha küçük öğünlere odaklanmak,
  • Sindirimi teşvik edecek egzersizler yapmak,
  • Belinizin etrafında sıkı giysiler kaçınmak,
  • Yapay tatlandırıcıları sınırlandırmak veya önlemek,
  • Kabızlığı önlemeye yardımcı olacak bol miktarda su içmek,
  • Yavaş yemek ve iyice çiğnemek.

Yemeğinizi iyice çiğnemek, gazı azaltmanın en iyi yollarından biridir. Çoğu gaz, kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından, midede bulunan enzimler tarafından iyice sindirilmeyen yiyecekleri parçalamak için çalışır.

Gaz da kabızlık ile ilgilidir, bu yüzden kabızlığı önleme hakkında daha fazla bilgi edinmek gerekebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...