back to top

Hamilelikte Güneşten Korunma ve Güneş Kremi Kullanımı

Güneşlenmek, herkes için tehlikeli olan ultraviyole ışınlarına maruz kalmak demektir. Güneşin vücudumuza ne kadar faydası olsa da zararı da bir o kadar fazladır. Özellikle güneşlenme sonrası artan hormon seviyeleri nedeniyle hamileler için güneşlenmek daha da tehlikelidir. Hamilelik dönemi kadınlarda hormon seviyelerinin artmasına ve muhtemelen cildin daha hassas olmasına neden olur. Bu hassasiyet nedeni ile UV ışınlarına uzun süre maruz kaldığında cilt daha kolay yanabilmektedir. Cilt kanseri (melanom) güneşin zararlı ışınlarına çok fazla maruz kalındığı durumlarda meydana gelmektedir. Güneşte kaldığınız süre ne kadar fazlaysa kanser riski de o kadar artmaktadır. Güneşe maruz kaldığınız saatlere mutlaka dikkat etmelisiniz ve bu yazımızda bahsedeceğimiz önlemleri almalısınız.

Güneşlenmenin cildimizde oluşturabileceği sağlık sorunlarının yanında aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıların azalmasına; dehidrasyona ve aşırı ısınmaya da etkisi vardır. Güneşlenme anne adayında muhtemelen kasılmalara da neden olabilir. Aşırı ısınmış bir vücut, doğum kusurlarına neden olabilecek şekilde artan bir çekirdek sıcaklığa sahiptir.

Güneşin ultraviyole ışınları, vücutta, özellikle hamilelikte çok ihtiyaç duyulan folik asidi parçalayabilir. Folik asitin hamileler için bir etkisi doğum kusurları olasılığını azaltmaya yardımcı olmasıdır. Böyle bir riski önlemek için, güneşten korunmalısınız.

Güneşten alacağımız zararlı UV ışınlarının cilt üzerindeki etkileri belgelenmiştir. Cilt kanseri, erken yaşlanma ve güneş lekelerinin tümü güneşten gelen UV ışınlarına maruz kalma ile bağlantılıdır. Güneş kremleri, UV ışınlarının cilde zarar vermesini engellemek için en iyi seçenektir, ancak gebelik sırasında bazı önemli hususlara dikkat edilmelidir.

Güneş Kremi Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Güneş kremlerinde; oxybenzone, çinko oksit veya titanyum dioksit dahil UV ışınlarını bloke eden 3 bileşen bulunur. Oxybenzone maddesi hamile kadınların kaçınması gereken maddedir. Yapılan bazı araştırma çalışmalarında, oxybenzone’un dişi bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmalar, düşük doğum ağırlığı için tek neden olarak oxybenzone bileşenini belirleyemese de, hamilelik sırasında kullanım için güvenli olduğu düşünülen başka bir güneş kremi alternatifiniz varsa, bebeğinizi riske atmanız için bir neden yoktur. Böyle durumlarda içinde bu madde bulunmayan güneş kremi  alternatifini tercih etmelisiniz.

Oxybenzone bileşeninin, doğum kusurlarının kesin nedeni olarak belirlenememesi, cilt üzerindeki etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu kimyasalın asıl kullanım amacı diğer kimyasalların deriden emilmesine yardımcı olmaktır. Cildin yüzeyinde bulunan çinko oksit ve titanyum dioksitten farklı olarak, oxybenzone içeren ürünler cilde nüfuz ederek kimyasal maddelerin kan dolaşımına girmesine izin verir. Bu durum da sağlığımız için oldukça zararlıdır.

2008 yılında, Çevre Çalışma Grubu oxybenzone içeren 600 güneş koruyucuyu zararlı bulmuştur. Güvensiz kabul edilen ürünlerin hepsi güneş koyurucu olmamakla beraber bazıları  SPF koruması ile pazarlanan yüz ve vücut losyonları olmuştur. Bu yüzden özellikle hamileyseniz losyon, cilt bakım ürünleri, dudak kremi ve ruj alırken etiketleri mutlaka okumalısınız. İçerisinde kimyasallar içeren parfümler ve saç kremleri de bulunabilir. Oxybenzone, alerjilere, hücrelere zarar vermeye ve hormonların bozulmasına neden olabilmektedir. CDC tarafından yapılan bir çalışmada, bu yan etkileri gösteren katılımcıların % 97’sinde oxybenzone izleri bulunmuştur. Kadın ve genç kızların cilt bakımı ve güzellik ürünlerinin kullanımı nedeniyle potansiyel olarak daha yüksek konsantrasyonlara sahip oldukları görülmüştür.

Güneş Kremi Kullanımı Nasıl Olmalıdır

Güneş kremlerini plaja gitmeden veya sokağa çıkmadan en az bir 20 dakika önce sürmelisiniz. Eğer birkaç saat güneş altında kalacaksanız 2 saate bir güneş kremlerinizi tekrar sürebilirsiniz. Aynı şekilde denize ya da havuza giriyorsanız da güneş kreminizi düzenli olarak yenilemelisiniz. Anne adaylarında meydana gelen hormonal değişimlerden dolayı, ciltte yağlanma artabilmektedir. Bu yağlanma da cilt problemlerine sebep olabilmektedir. Bu yüzden yaz aylarında cilt kremi kullanıyorsanız, içinde yağ barındırmayan güneş kremlerini kullanmanız sizin için en iyi seçim olacaktır.

Hamilelik Maskesi Nedir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Perinatoloji Nedir? Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Perinatoloji, özellikle yüksek riskli gebeliklerin yönetimi üzerine uzmanlaşmış bir...

Sezaryen Doğum Nedir? Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Gerçekleşir?

Hamilelik boyunca her anne adayı doğum yöntemini belirleme konusunda...

Bebek Telsizi Seçerken Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri

Bebeğinin doğumuyla birlikte ebeveynlerin günlük sorumlulukları da artmaktadır. Gece...

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Önemli Detaylar!

Hamilelik serüveninde bebeğinizi beklerken en çok araştırılan konulardan biri...

Hamilelikte Beslenme Rehberi ve Örnek Diyet Listesi

Hamilelikte beslenme, hem anne hem de bebek için sağlıklı...

Hamilelik Müjdesini Vermek İçin Tatlı Öneriler 💜

Bir klasik, ultrason fotoğrafı: Hamilelik şüphesiyle doktora gittiğinizde bebeğinizin ilk...

Hamilelikte Masaj Güvenli mi?

Hamilelik döneminde vücudun geçirdiği değişiklikler, fiziksel ve psikolojik olarak...

Soğuk Kış Günlerinin Vazgeçilmezi Mandalina! Hamilelik Döneminde Mandalina Tüketimi

Hamilelik döneminiz boyunca, bebeğinizin sağlıklı büyüme ve gelişim gösterebilmesi...

Hamilelikte Nişan Nedir? Nişan Gelmesi İle Doğum Gerçekleşir mi?

Tüm anne adayları, ya doktorlarından ya da çevrelerinden mutlaka...

Hamilelikte Döneminde Ayak Sağlığı

Hamilelik dönemi, birçok fiziksel değişikliği beraberinde getirirken, ayak sağlığında...