back to top

Hamilelikte Mide Yanmasını Önleyebilirsiniz

Hamilelikte yaşanan mide yanması (reflü) şikayetlerinin temel sebebi, hamilelik sürecindeki hormon değişimleridir. Hamilelikte artan ve asıl işlevi rahimdeki düz kasları gevşetmek olan progesteron hormonu, aynı zamanda mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçığın da gevşemesine neden olur ve bu sayede mide asidinin yukarı kaçarak göğüs kemiğinden genize kadar olan bölgede hissedilen yanmaya sebebiyet verir.

Mide Yanması Ne Zaman Başlar?

Mide yanması şikayetleri, genellikle gebeliğin 27’nci haftasından itibaren sıklaşmakla birlikte erken dönemlerde de ortaya çıkabiliyor. Yapılan bazı araştırmalar, mide yanması şikayetlerinin ilk trimester’da yüzde 22 iken ikincide yüzde 39, üçüncüde ise yüzde 60 ila 72 arasında olduğunu gösteriyor. Erken dönemde çoğunlukla ikinci aydan itibaren görülen mide yanmasının nedenini, vücuttaki progesteron hormonu seviyesindeki artış oluşturuyor.

Dölün rahme tutunmasından sorumlu olan progesteron hormonu, bebeğin gelişimini desteklemek için hamilelik boyunca yüksek seviyede kalıyor. Bu hormon, vücutta rahim dahil pek çok düz kasın gevşemesini sağlıyor. Dolayısıyla bu kas çeşidinden oluşan ve yiyeceklerin mideye iletilmesini sağlayan özofagusta ve mide kapakçığında da anormal bir işleyiş söz konusu olabiliyor.

Hamileler üzerinde yapılan incelemeler; yemek borusu ve midenin birleşme yeri olan alt özofagus sfinkteri (AÖS)’nin, hamilelik başlangıcından itibaren göğüs boşluğuna doğru yer değiştirdiğini gösteriyor. Hamilelik ilerledikçe, rahim büyüdüğü için mide de AÖS’e daha fazla baskı yapmaya başlıyor. Bu nedenle hamilelikte mide yanması şikayetleri, doğuma 12-13 hafta kala daha fazla artabiliyor.

Mide Yanması Nedenleri

  • Gebelik döneminde yaşanan mide yanmaları, kadınlık hormonlarının değişim göstermesi ve rahimdeki büyümeyle birlikte mideye yapılan baskıdan kaynaklıdır. Bu sebeple de mide yanması sorunu ortaya çıkar.
  • Hormonların etkisi ile yemek borusunun kesiştiği alanda gevşeme meydana gelir. Bu sebeple de mide asidinin sızma yapması ve yemek borusuna kaçması söz konusu olur. Bu sebeple mide yanması meydana gelir.
  • Mide yanmaları çoğunlukla reflü olarak ifade edilir ve bu durum ağza acı su gelmesi şeklinde vuku bulur. Hamilelik döneminizin sonlarına doğru rahim daha çok büyüme gösterdiğinden, mideye olan baskı artacak dolayısıyla mide yanmalarınız da artacaktır.
  • Anne adaylarının bazılarında bu problemler erken gebelik döneminde başlar. Hamilelik döneminin getirilerinden olan mide yanması, tam göğsün ortasından genize kadar uzanan kısımda sıcak bir şey yakıyormuş hissi verir. Yine hormonlar sebebiyle rahimdeki kaslar gevşeme gösterir ve bu da midedeki kaslarda gevşemeye yol açar.
  • Hamilelik döneminin 20. haftasından sonra rahmin büyümesi iyice arttığından, bu dönemde mide yanmalarında artış görülebilir. Mide yanması yani reflü hastalığı süre gelen anne adaylarının; boğazda ağrı, öksürük, göğüste ağrı, nefes alıp vermede ses gelmesi gibi belirtiler de ekleniyorsa uzman bir doktora kapsamlı muayene olması gereklidir.

Mide Yanmasına Neden Olan Yiyecekler

  • Kahve.
  • Çikolata.
  • Asitli içecekler.
  • Limon, sirke, hardal gibi asitli gıdalar ve çok asitli meyveler.
  • Sosis ve sucuk gibi işlenmiş etler.
  • Çok baharatlı yiyecekler.
  • Çok yağlı yemekler ve kızartmalar.

Mide Yanmasına Çözüm Önerileri

  • Gebelik döneminde mide yanmasını hafifletecek şey, ılık süttür. Süt, gaz yapar diye endişeleniyorsa; armut, elma vb. meyveler yiyerek de mide rahatlatılabilir. Reflü şikayetleri için önerilen bir başka besin ise bademdir. Badem, lif açısından oldukça zengindir. Bu sebeple de mide yanması hafifleyecektir. Uyumadan bir 20-30 dakika önce bir bardak ılık su tüketmeniz midenizi rahatlatacak bir başka unsur olacaktır.
  • İlk olarak kızarmış, baharatlı ve fazla yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Sebze meyve gibi besinler faydalıdır ancak tüketeceğiniz sebzelerin iyi piştiğinden emin olunmalıdır. Pişmeyen sebzeler mideyi rahatsız edebilir
  • Hızlı yemek tüketiminden uzak durmalı ve besinleri iyice çiğneyerek tüketilmelidir.
  • Hamilelik döneminde sigara kullanımına devam ediyorsanız hemen bırakmalısınız, bu bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokmakla birlikte mide yanmalarınızı da artırır.
  • Mide yanmasını önlemek için alınabilecek bir diğer önlem ise saat 8’den sonra herhangi bir şey yememektir.
  • Asitli ve gazlı içecekleri, midenizde asit oluşturacak greyfurt vb. meyve sularını azaltmalı ya da bunlardan tamamen uzak durmalısınız.
  • Uyurken yüksek yastık ile yatmanız mide yanmanızı hafifletecektir. Kahve veya çay gibi içecekleri çok fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Rahatsızlığınızın artması durumunda, uzman bir doktora danışmanız, bebeğiniz ve sizin sağlınız açısından yararlı olacaktır.

 

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...