back to top

Hamilelikte Oluşan Cilt Lekeleri Hakkında Her Şey

Hamilelik dönemi, bir kadın için en özel dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemde ise, en sık karşılaşılan problemlerden birisi ciltte lekelenme ve meydana gelen renk değişimleridir.

Hamilelikte Ciltte Neden Lekeler Oluşur?

Deri renginin, bazı kısımlarda olduğundan daha koyu hale gelmesi leke olarak adlandırılır. Ciltte meydana gelen bu lekelere de tıp dilinde hiperpigmentasyon adı verilir.
Derinin her katmanında yer alan melanin adı verilen pigment, hipofiz bezinden salgılanan Melanosit Uyarıcı Hormon (MSH) tarafından, bazı yerlerde yoğunlaşarak renk farklılıklarına yol açabilir. Deri de uğramış olduğu bu hasarı onarmaya çalışırken, daha fazla melanin pigmenti ürettiği için ciltte görülen renk değişimi de artar. Sonucunda ise, ciltte koyulaşma meydana gelir.
Hamilelikte cilt lekelerinin meydana gelmesi ise; genetik faktörlerden, güneş ışınlarına maruz kalmaktan, yanlış beslenmeden ve kullanılan bazı ilaçlardan doğrudan etkilenir.
Ayrıca herhangi bir ilaç kullanılmasa da hamilelikle birlikte kanda oranı oldukça artan östrojen, progesteron hormonları ile cilt hassaslaşır ve vücutta pigmentleri aktif hale getiren kloasma hormonu lekelerin oluşumunda temel oluşturur.

Melanosit Uyarıcı Hormon (MSH) Nedir?

Melanin uyarıcı hormon, ön beynin uç kısmında yer alan hipofiz bezinden salınır ve hedef hücreleri olan melanin hücrelerinin reseptörlerine bağlanır. Bu hücreler, melanin adı verilen renk pigmentinin üretimini gerçekleştirirler. Bu pigmentlerin üretimindeki artış, derinin renginin koyulaşmasına neden olur. Açık tenli insanlarda melanin hücreleri daha az pigment üretirler. Bununla birlikte melanin pigmentinin üretimi güneş ışınlarıyla ve hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişimler ile doğrudan etkilidir.

Önlemini Al! Hamilelik Döneminde Cilt Lekelerinin Oluşumu Nasıl Engellenir?

Özellikle hamileliğin ilk aylarında, vücudun hormonal dengesi inanılmaz bir hızla değişim gösterir. Bu sebeple hamilelikte meydana gelen cilt problemlerinin en büyük nedeni; hormonların, güneşin UV ışınları ile etkileşime girmesinden kaynaklanır. Hamilelik döneminde oluşan lekeler, genellikle yüz bölgesinde daha yaygın görülür. Özellikle yaz aylarında güneşe karşı koruma sağlayan kremler kullanmanız, yüzünüzde meydana hassasiyetin azalmasını sağlar. Güneş ışınları lekelerin görünümünü belirginleştireceği gibi, yaygınlaşmasına ve kalıcı lekeler haline dönüşmesine de neden olabilir.

  • Bu sebeple hamilelik döneminiz boyunca güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamanız, çıkmanız gerekiyorsa da yoğun koruma önlemleri almanız gerekir.
  • Yaz aylarında ise güneşlenme saatlerine dikkat etmeli ve hamileliğe uygun koruyucu ürünler kullanmadan dışarı çıkmamalısınız.
  • Gebelik döneminde yetersiz sıvı tüketimi de cildin kurumasına neden olur. Cilt kuruluğu nedeniyle hassasiyet artacağı gibi, leke oluşumu da hızlanabilir. Bu nedenle sıvı tüketiminize, gebelik ve lohusalık boyunca dikkat etmeniz gerekir.
  • Cildinizin güneşe maruz kalan tüm bölgelerinde, içeriği temiz ve yüksek koruyucu güneş kremlerinden faydalanabilirsiniz. Bu ürünler oluşan lekelerin tamamen giderilmesini sağlamaz ancak doğru kullanımlarda leke oluşumlarını engeller.
  • Güneşin zararlı ışınlarından korunmanız gereken en önemli saatler, güneşin dik açı ile geldiği sabah 10.00 ve 16.00 saatleri arasıdır.
  • Bu saatler arasında dışarıda olmanız gerekiyorsa, yüzünüzü gölgeleyen geniş bir şapka ve kollarınızı koruyacak uzun kollu, pamuklu ve giysiler giymeniz de faydalı olabilir.
  • Düzenli olarak cilt bakımı yapmanız, hamilelik süreciniz boyunca cildinizde meydana gelen hassasiyetin azalmasına yardımcı olur. Cildinize E vitamini içeren kremler ve badem sütü gibi sürmek gibi yöntemler kullanabilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Oluşan Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Hamileliğin ilk trimester döneminin sonlarına doğru ortaya çıkmaya başlayan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci trimester döneminde daha da yoğunlaşır. Genellikle doğumdan sonra, hormonların hızlıca eski haline dönmesi ve vücudun kendisi onarma sürecine girmesi sonucunda, lekeler kendiliğinden geçecektir.
Bu sebeple, hemen her hamilenin ortak problemi olan cilt lekelerinin tedavisinin, hamilelik sırasında yapılması önerilmez.
Nadiren, doğum sonrası geçmeyen cilt lekeleri ile karşılaşılabilir. Kalıcı olan lekeler için, hamilelik sonrasında uzman bir dermatoloğa başvurabilirsiniz.
Kalıcı lekelerin tedavisi için; lazer, kimyasal peeling, ışık dolgusu, PRP ve leke mezoterapisi uygulanabilir. Ancak lohusalık sürecinde cilt lekeleri için lazer ya da peeling tedavisi yaptırmak önerilmemektedir. Bu tür tedaviler için, en az birkaç ay beklemeniz yapacağınız en iyi tercih olmalıdır. Ancak özellikle lohusalık döneminde, bu tür kimyasal işlemlere karşı C vitamini gibi bitkisel içeriği olan doğal ürünler tercih edebilirsiniz. Temiz içerikli leke kremleri ise, lohusalık döneminde diğer bir tercih edilen yöntem arasında yer alır. Kremlere rağmen lekelerin gitmemesi durumunda ise, doğumun ardından birkaç ay bekledikten sonra, doktorunuz ile birlikte yapılacak kimyasal işlemler hakkında konuşabilirsiniz.

Lazer Tedavisi Nedir?

Lekelerin tedavisinde en çok kullanılan lazer tedavisi, gebelikte oluşan cilt lekelerini tamamen ortadan kaldırmak için sık uygulanan bir yöntemdir. Ancak bu derece hassas bir konuda, lazer tedavisinin doğru yöntemlerle yapılması oldukça önem taşır. Bu sebeple lazer uygulaması için güvenilir sağlık merkezleri ve alanında uzman doktorlar seçilmelidir.
Lazer tedavisinin uygun şekilde yapılmaması; cildinizde kalıcı lekelere, çeşitli alerjik reaksiyonlara ve derin yaralara neden olabilir.
1-2 hafta gibi kısa sürede lekeleri tamamen ortadan kaldırmayı amaçlayan lazer uygulamaları, tedavi bitiminin ardından genellikle yeniden ortaya çıkmaz. Bununla birlikte, özellikle yaz aylarında yüksek oranda koruyuculuğu olan güneş kremleri sürmeye devam etmeniz gerekir. Cildinizin korunması ve kollajen yapısının güçlenmesi için bol su tüketmeyi, dengeli beslenmeyi ve E vitamini içeren kremleri kullanmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Cilt Lekelerini Geçirmek İçin Kullanılan Doğal Yöntemler Nelerdir?

Limon Suyu: İçerisinde bol miktarda bulunan sitrik asitler sayesinde doğal bir beyazlatıcı olarak kullanılan limon suyu, hamilelik döneminde cildinizde oluşan lekeleri ve kararmaları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca ölü hücrelerin cilt üzerinden atılmasını sağlarken, yeni hücrelerin oluşumunu da hızlandırır.

Karbonat: Hamilelik sebebiyle oluşan lekeleri giderirken, bu lekelerin yeniden oluşmasını da önleyen bir özelliğe sahip olan karbonatı, haftada birkaç gün ıslattığınız cildinize uygulayabilirsiniz. Bu şekilde 5 dakika kadar beklendikten sonra ılık suyla durulayın.

Aloe Vera: Cildin yenilenmesini destekleyen bir özelliğe sahiptir. Tüm dünyada yanık, çatlak ve akne izlerinin tedavisinde sıkça kullanılan aloe vera özünü, cildinize uygulayarak yarım saat bekledikten sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Salatalık Suyu: Salatalık genel olarak cildinizi dinlendiren ve hücrelerinizde yenilenme sağlayarak lekelere de iyi gelen bir özelliğe sahiptir. Dilimlenen salatalıkları cildinize yerleştirerek bir süre bu şekilde bekleyin. Üstelik daha sonra durulama yapmanıza da gerek yok.

.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...