back to top

Hamilelik Dönemin İçin 5 Yararlı Bilgi!

Hamilelik, belki de vücudunuzun değişimini en hızlı gözlemleyebileceğiniz evre olabilir. Dolayısıyla kişisel bakım rutininizin de bu değişime ayak uyduruyor olması son derece önemlidir.

Vücudunuzdaki hormonal dengelerin değişimi cildinize, saçlarınıza, tırnaklarınıza ve daha birçok bölgeye yansır. Ancak bu değişim olumsuz yönde olmak durumunda değildir.

Günlük rutininizde yapacağınız küçük değişikliklerle birçok problemin önüne geçebilirsiniz.

1-Çatlak Oluşmaması İçin Yapmam Gereken Bir Şey Var mı?

Hamilelik sürecinde ter bezleri normalden daha fazla çalışır ve terlemede artış görülebilir. Her gün 15 dakikadan fazla olmayacak şekilde duş almayı alışkanlık haline getirmek hem fiziksel hem de psikolojik açıdan sizi rahatlatacaktır.

Duştan sonra karın çizgisini ve kalça bölgesini badem yağıyla ovmak bu bölgelerde oluşabilecek izleri minimuma indirmek açısından faydalı olacaktır. Göğüslerdeki hızlı değişiklik çatlaklar meydana getirebileceğinden nemlendirici krem ile masaj yapılması bu görüntüyü ortadan kaldırmakta etkili olacaktır.

Göreceksiniz, hamileliğin vücudunuza kattığı kimi zaman göz korkutabilen çatlak ve iz gibi etkilerini aslında her gün duş sonrası kazandığınız alışkanlıklarla en az seviyeye indirgemek oldukça kolay.

2-Fiziksel Olarak Dikkat Etmem Gereken Noktalar Neler?

Bu dönem kadınların duygusal olarak hassas olmasıyla bilinen bir dönem olsa da aslında fiziksel açıdan da hassaslaşılan bir dönemdir. Vücut diş çürüklerine sebep olabilecek etken maddeler üretmeye başlar ve diş sağlığı açısından oldukça önemli olan fluor maddesinin üretimi azalır. Diş temizliğine oldukça önem gösterilmesi ve diş doktoruna düzenli olarak gidilmesi dişlerin çürümeden kontrol altına alınmasını sağlar.

Tırnaklarınız da bu dönemde kırılmalara ve soyulmalara karşı daha hassas olabilir. Hem donuk durmalarını hem de kırılmalarını engellemek adına tırnak besleyici ojeler ve yağlardan kullanabilirsiniz.

3-Saçlarım Dökülüyor, Ne Yapmalıyım?

Hamilelik döneminde, artan östrojen hormonu seviyelerine bağlı olarak anne adayları saçlarında bazı değişimler yaşarlar. Bu hormon, saç foliküllerini de etkiler.

Saç dökülmesi, genellikle hamileliğin 1 ile 5. ayından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu, hamile kadınların %40 ile %50’sini etkileyen geçici bir durumdur. Saç dökülmesi, genellikle doğumdan 6-12 sonra normale dönmektedir.

Vitamin ve mineral takviyelerinizi düzenli kullanmak, sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak ve uygun saç bakım ürünlerinden yararlanmak saçlarınızın dökülmesinin önüne geçebilir.

Ayrıca duşta saç tipinize uygun bir şampuan kullanmanız ve bakım yapmanız ise saçlarınızın da bu dönemde oluşabilecek donuk ve cansız görüntüsünü ortadan kaldıracaktır.

4-Kozmetik Ürünler Kullanmam Uygun Mudur?

Cilt bakımına ise ayrıca özen göstermek bu dönemde oldukça önemlidir. Makyaj malzemelerinizin doğal ve organik olması, mümkün olduğunca az makyaj yapılması ve güneş koruyucu kullanılması önerilir.

Fazla kimyasal malzeme kullanımı hem bebeğinize hem de bu hassas döneminizde size zarar verebilir, bu nedenle özellikle parfüm ve deodorant kullanımı direkt tenle temas edecek şekilde olmamalıdır. Kurumayı önlemek adına nemlendirici kullanmanız önerilse de kırışık kremi gibi diğer bakım ürünleri doğum sonrası kullanılmaya devam edilebilir.

Genelde herkesin aklında soru işareti olan bir diğer konu ise saç boyasıdır. Boyayı çok dipten yaptırmamak, bitkisel boya kullanmak ve hamileliğin ilk 3 ayından sonra saç boyatmak önerilir.

5-Nasıl Giyinmeliyim?

Değişen günlük rutininize ek olarak kıyafet seçiminde de bazı değişikliklere gitmenizde fayda var. Pamuklu kumaştan yapılmış, sentetik olmayan, sizi sıkmayacak, bol kıyafetler tercih etmelisiniz. Bu dönemin en popüler kıyafetleri arasında bel ve göbek kısmı genellikle viskon kumaştan yapılan ve göbeği kavrayacak şekilde tasarlanan geniş pantolonları sayabiliriz.

Üç aydan sonra göğüslerde belirgin bir şekilde büyüme görülebilir, bu süreçte değişen ölçülerinize uygun çamaşır seçiminde bulunmanız sizi rahat ettirecektir. Topuklu ayakkabılar yerine yüksek tabanlı hava alan ayakkabılar tercih edilmelidir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı...

Bebeğinin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsin?

Bebeğin olacağını öğrendiğin andan itibaren onun kalp atışlarını ilk...

Trimester Dönemlerine Göre Beslenme Önerileri

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber hamilelikte artması...

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...
Önceki İçerik
Sonraki İçerik