back to top

Hamilelikte Yürüyüş Yapmanın İnanılmaz Faydaları!

Hamilelik, her kadın için hayatında yaşayabileceği çok güzel bir deneyimdir. Anne adayları hamilelik boyunca zihinsel ve fiziksel olarak da formda olabilmek için bazı basit egzersizler yaparak ve düzenli yürüyerek zinde ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilirler.

Bazı egzersizler hamilelikte kadınlar için çok yorucu olabilir. Yürüyüş ise herhangi bir özel ekipman veya planlama gerektirmeden yapılan kolay ve eğlenceli bir egzersizdir. İhtiyacınız olan tek şey ise, bir çift rahat ayakkabıdır.

Eğer doktorunuz zorunlu yatak istirahati önermediyse, yürüyüş yapmak aynı zamanda size moral verecek ve kendinizi iyi hissettirecektir.

Hamilelikte Yürüyüşün Önemi

Hamilelik boyunca hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi beraberinde birçok sağlık probleminin görülmesine de sebep olur. Hamile kadınlar gebelik sürecinde görülme olasılığı yüksek olan bel, sırt ve boyun ağrılarından büyük ölçüde spor yaparak kurtulabilirler. Bu nedenle hem sağlıklı bir doğum süreci için hem de anne ve bebeğin genel sağlığı için kasların güçlendirilmesi için özel bir çaba harcanmalıdır. Bunu da en iyi şeklide sağlayan egzersiz türü yürüyüş yapmaktır.

Hamilelikte yürüyüş yapmak anne adayına öncelikle fit bir görünüm kazandırır. Ayrıca anne adayına zindelik de sağlamaktadır. Yürüyüş yapan anne adayı kendini zihinsel ve duygusal olarak da çok iyi hissetmektedir.

Hamilelikte artan hormonların da etkisi ile stres, kaygılı ruh hali gebelikte oldukça yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Yürümek anne adayının stresini azaltır, kaygı durumunu ortadan kaldırır, yaşam enerjisi kazandırır ve endorfin hormonu salgılanmasını hızlandırarak anne adayının mutlu hissetmesini sağlar.

Hamilelikte Yürüyüş Yapmanın 6 İnanılmaz Faydası

Kondisyon: Yürüyüş yapmak, fiziksel olarak zindelik ve fitlik sağlar. Sağlıklı ve rutin yapılan yürüyüş ise kalp ve damar sağlığını arttırır. Ayrıca kasları güçlendirir.

Bebek Sağlığı: Hamilelikte yürümek, anne ve bebek için kontrollü kilo alımı sağlar. Sağlıklı bir doğum olur ve aşırı kilo alımını önler.

Diyabet Riski: Vücut ağırlığı kontrol altına alınır ve bu sayede hamilelikte diyabet riskini düşürür.

Gebelik Zehirlenmesi Riski: Preeklampsi, hamilelik sırasında yüksek kan basıncıdır. Yani, hamilelikte tansiyon yükselmesine verilen addır. Yürürken vücut ağırlığı kontrol altında tutulduğu için yürümek kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olur ve böylelikle tansiyonunuz da denge altına alınır.

Stres: Hormonlar yüzünden hamile kadınlar bu dönemde daha stresli olabilirler. Aynı zamanda anksiyete ve depresyon da görülebilir. Yürümek ise ruh halini iyileştirir, mutluluk ve sevinç duygularının artmasına yardımcı olur. Yürüyüş yapmak, diğer egzersizler gibi vücutta endorfin hormonunun serbest kalmasına yardımcı olur. Kendinizi mutsuz hissettiğiniz günlerde yürüyüş yaparak ruh halinizi yükseltebilirsiniz.

Normal Doğum Şansının Artması: Hamilelik sırasında yürüyüş yapmak vücut esnekliğini arttırır ve kalça kaslarının sıkılaşmasına yardımcı olur. Yürüyüş yapan bayanlar daha ağrısız hamilelik dönemi geçirebilirler ve doğumları daha rahat olabilir.

Hamilelikte Yürüyüş Ne Kadar Yapılmalıdır?

Haftada en fazla üç gün yürümek daha normal bir hamilelik süreci geçirmenize yardımcı olabilir. Günün her saati yürüyüş yapabilirsiniz. Ancak uzmanlar içerisinde bulunduğumuz sıcak yaz günlerinde güneşin dik açıyla geldiği öğle vakitlerinde yürüyüş yapılmasını önermez.

Günümüzde çoğu kadın hamileliğin son ayına kadar çalışmayı tercih eder. Uzun çalışma saatleri sonrasında egzersiz ve yürüyüş yapmak bazı anne adayları için mümkün olmayabilir. Ancak yürümeye vakti olmayan anne adaylarına yönelik bazı öneriler bulunur;

  • Asansör yerine merdivenleri kullanın.
  • İş yerinde 15 dakika mola verin ve ofis koridorunda yürüyün.
  • Otobüsten bir durak erken inin.
  • Market alışverişini kendiniz yapın. Ancak ağır torbaları taşıması için yanınızda biri size eşlik etsin.
  • Hafta sonunu daha etkili ve hareketli bir şekilde kullanın.

Yürüyüşte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yürüyüş yapmak mükemmel bir egzersizdir. Ancak hamile kadınların bilmesi gereken bazı noktalar vardır;

  • Çok hızlı yürümeyin. Kendinizi rahat ettiğiniz bir tempoda yürümeye devam edin.
  • Vücudunuzun çok fazla ısınmasına izin vermeyin. Yoksa karın çevresinde kasılmalara yol açabilir. Kendinizi nefes nefese, terli ve yorgun hissediyorsanız mola verin.
  • Yanınızda her zaman bir şişe su bulundurun. Yürürken vücudunuzda su kaybını önlemek için her beş dakika bir yudum su için.
  • Aşırı sıcak veya nemli havalarda yürüyüş yapmayın. Bunun yerine alışveriş merkezine giderek dolaşın.
  • Cildinizi korumak için güneşli günlerde koruyucu güneş kremi kullanın.
  • Göbeğinizin belirmesi ile vücudunuzun ağırlık merkezinde değişim olduğunu unutmayın ve her zaman daha dikkatli yürüyün.
  • Bir çift rahat yürüyüş ayakkabısı kullanın. Terlik, sandalet veya kayma riski olan ayakkabılar giymeyin.
  • Yaz aylarında yanınızda şapka ve şemsiye bulundurun.
  • Parkta yürüyüş yaparken rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz. Ancak kalabalıkta müzik dinleyerek yürümek tehlikeli olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı...

Bebeğinin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsin?

Bebeğin olacağını öğrendiğin andan itibaren onun kalp atışlarını ilk...

Trimester Dönemlerine Göre Beslenme Önerileri

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber hamilelikte artması...

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...