back to top

Hastane & Doktor Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Minik mucizenizi ilk öğrendiğiniz andan itibaren, bebek heyecanıyla beraber aklınıza ilk düşen soru: Hangi doktor? Hangi hastane? Devletimizin sağladığı imkanlar, güvenilirlik, hijyen ve doğal doğumu desteklemesi açısından önceliğinizin devlet hastaneleri olmasını tavsiye ediyoruz. Özel doğum imkânı, doğum şekli  vb. durumlarda özel hastane tercih edilmektedir. Günümüzde devlet hastanelerinde, hastane & doktor değerlendirmesi yapabilmeniz için fazlaca seçenek bulunmaktadır. Özel/devlet hastane seçimlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Happy Mom Ailesi olarak,  hastane & doktor seçiminizde size yardımcı olacak detayları kaleme aldık!

Doktor ve Doğum Masrafları

Konuya öncelikle maddi boyutunu değerlendirmenizi öneririz. Ödemeleri nasıl yapmayı planladığınız oldukça önemlidir. Sigortanız var mı? Sigortanız varsa doktor/hastane ücretlerinin ne kadarını karşılıyor? 40 hafta boyunca rutin kontrollerde mutlaka ve özel durumlarda da aralıklı olarak doktorunuzu ziyaret edeceksiniz. Bunun elbette belli bir ederi var. Ayrıca, doğum dünyanın en güzel deneyimlerinden biri olmakla beraber, doğum faturasını görünce gözleriniz yuvalarından fırlayabilir. Bu nedenle olası doktorları/hastaneleri internetten araştırıp bir liste hazırlamak ve bu doktorlara/hastanelere tek tek telefon açarak (ya da internetten ilan ediyorlarsa inceleyerek) ücretlerini öğrenmek ve aşırı uçuk seçenekleri baştan elemek daha gerçekçi ve hedefe odaklı bir çalışma yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca doğum doktorunuzun sadece belli hastanelerle çalışıyor olabileceğini de unutmamak lazım. Bu durum bazı seçeneklerin baştan elenmesine neden olabilir.

Referanslar

Bütçeye uygun olmayan doktorları/hastaneleri eledikten sonra elinizde daha kısa bir liste olacak. Şimdi referansları araştırma zamanı. Referanslar derken, verilen hizmet kalitesi, yani hastaların o doktordan/hastaneden memnun kalma oranlarını kastediyorum. Bunu öğrenmek için internetten araştırma yaparak işe başlayabilirsiniz. Forumumuzda ‘Hastane & Doktor Tavsiye’ etiketini kullanarak, her hastane her doktor için  annelerimize danışabilirsiniz. Doktoru/hastaneyi daha görmeden, onun hakkında ne kadar çok bilgi edinebileceğinize şaşıracaksınız. İkinci adımda daha önce doğum yapmış olan arkadaşlarınıza deneyimlerini sormak doğru olabilir. Sağlık sektöründe çalışan ve o doktoru/hastaneyi bizzat bilen yakınlarınız varsa onların da fikrini almayı unutmayın. Yalnız referansları değerlendirirken insanların koşulları ve beklentilerinin farklı olabileceğini unutmayın. En başarılı olan doktor/hastane hakkında da olumsuz yorum yapan birileri mutlaka ortaya çıkacaktır. Hiç olumsuz yorum almayan birini aramak çok da gerçekçi olmaz. Bunun yerine sürekli olumsuz yorumlar duyduğunuz bir kişiden/yerden uzak durmak daha gerçekçidir.

Doktor Seçimi

  • Tecrübeli Olması ve Güven Vermesi

Doktorun tecrübeli olması  ilk planda dikkat edilmesi özelliklerden biri. Kaç senedir doktorluk yapıyor, nereden mezun olmuş bunlar önemli. Söylemek gerekir mi bilmiyorum ama diplomasının odasında/ofisinde görülür bir yerde asılı olması da gerekir.

  • Doğum Konusunda Aynı Fikirde Olmak

Doğum şeklindeki kararınızın doktorunuzun kararıyla uyumlu olmasının önemini ne kadar vurgulasak azdır. Hamileliğinizin ilk haftalarında yapacağınız ilk ziyaretleri bir deneme süresi olarak düşünüp, doktorunuzun doğum felsefesini süratle öğrenin. Doğum felsefenizin uymadığını fark ederseniz süratla yeni bir doktor bulun. Doğum felsefesi derken,

  • Doktorunuzun normal doğum ve sezaryenle doğum oranı nedir? Hangisini tercih ediyor?
  • Doğum ağrısıyla başa çıkmada hangi yöntemleri kullanıyor?
  • Doğuma müdahale ve doğumu hızlandırma için hangi yöntemleri kullanıyor?
  • Doğum planı (doğum tercihleri listesi) yaparsanız belirttiğiniz seçenekleri uygulamaya sıcak bakıyor mu?
  • Bu ve benzeri konularda doktorunuzla mümkün olduğunca uyum içinde olmanız hamilelik ve doğum sürecinde hayal kırıklığı yaşamanızı azaltacak ya da engelleyecektir.

  • Doğum Doktorunuza Ulaşabilirlik

Doğum doktorunun mümkün olduğunca ulaşılabilir bir konumda olması büyük önem arzediyor. Sadece hastanenin yakınlığı değil kastettiğimiz. Hamileliğiniz süresince aklınıza takılan konularda kendisine danışmak istediğinizde telefonla ya da emaille de erişilebilir olması gerek. Eğer doktorunuz oldukça ünlü, bol hastası olan ve konferanstan konferansa koşan bir doktorsa soru sorma konusunda fazla bir beklentiniz olmamalı. Bu durumlarda da en azından sorularınızı doktora ulaştıracak ve doktorun yanıtlarını anlamlı bir zaman dilimi içerisinde size geri döndürecek hemşirelerin olmasında fayda var.

  • Doğum Yapmak İstediğiniz Yer

Çoğu doktor belli hastanelerle anlaşmalıdır. Eğer doktor seçimi sizin için önemliyse, doktorunuzun yönlendirdiği hastanelerden birinde doğum yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu hususu hamileliğin ilk haftalarında doktorunuza danışmakta fayda var.

  • B Planı

Kimi doktorlar büyük ofiste, klinikte ya da hastanede çalışır. Beraber çalıştıkları bir grup doktor arkadaşları bulunur. Özellikle normal doğumlarda doğum anının ne zaman gerçekleşeceği belli olmayacağı için, doğum anında kendi doktorunuz uygun olmazsa, aynı ofisten, klinikten ya da hastaneden başka bir doktor da doğumunuza girebilir. Özellikle normal doğumu hedefliyorsanız, beklenen doğum tarihinde doktorunuzun izinli olup olmadığını mutlaka sorun. Doğum hafta sonu ya da gece geç saatte gerçekleşirse doğuma gelip gelmeyeceğinden emin olun. Bir aksaklık olduğunda elinizde mutlaka bir B Planı olmalı.

  • Annenin Özel Durumları

Kimi annelerin özel bazı sağlık durumları olabilir ya da hamilelik süresince daha önce olmayan bazı sağlık komplikasyonları gelişebilir. Örneğin anne adayının şeker ya da yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları varsa, önceki doğumlarda komplikasyonlar yaşadıysa, 35 yaşından büyükse, bu tür konularda tecrübeli olan uzman doktorlarla çalışması daha doğru olacaktır.

Hastane Seçimi

  • Temizlik

Sağlığımızı emanet ettiğimiz hastanenin temiz olması oldukça önemli bir konu. Elbette hastanelerin dört bir bucağını temizlik standartları açısından incelemenize imkan yok. Ancak başka zamanlarda gerek kendi muayeneniz için, gerekse bir yakınınızı ziyaret etmek için gittiğiniz hastanelerinin temizlik standartlarının farklı olabildiği dikkatinizi çekmiştir. Genel olarak bir hastane ne kadar kalabalık olursa, hasta başına ayrılan sürenin o kadar düşeceği ve genel alanları temiz tutmanın o kadar zorlaşabileceği unutulmamalı. Ülkemizde bazı hastaneler oldukça isim yapmış. Ancak bu popülerlikten ötürü inanılmaz bir hasta ve ziyaretçi trafikleri var. Bu nedenle mümkünse en azından doğum için daha sakin ve en azından görebildiğiniz genel alanların temizliğine dikkat edilen bir yeri seçmekte fayda var.

  • Yakınlık

Özellikle büyük şehirlerde, eviniz ile doğum hastanenizin mesafesini kısa tutmakta fayda var. Mümkünse 15-20 dakikada ulaşabileceğiniz, özel arabanız varsa park yeri konusunda sıkıntı yaşamayacağınız bir hastaneyi tercih etmek, stres katsayınızı azaltacaktır.

  • Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi

40 hafta boyunca karnımızda taşıdığımız bebeğimizi sağlıkla dünyaya getirmek en büyük dilediğimiz. Ancak doğum hepimiz için bir bilmece. Beklemediğiniz şekilde gelişebilecek durumlara karşı hazırlıklı olmak için, yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastaneyi seçmekte fayda var.

  • Hastane Politikaları

Son olarak yukarıdaki maddeler kadar kritik olmamakla beraber, doğumunuzun beklentilerinize daha uygun olması açısından aşağıdaki hastane politikalarına da göz atmakta fayda olabilir.

  • Doğumdan önce sancı çekme süresince bekleyeceğiniz odayı, doğumhaneyi, doğum sonrasında kalacağınız odayı, yenidoğan odalarını, yenidoğan yoğun bakım ünitesini göreceğiniz bir tur düzenliyorlar mı?
  • Doğuma eşiniz, yakınlarınız ya da diğer çocuklarınızın girmesine izin veriliyor mu?
  • Doğum öncesinde sancı çekme esnasında, doğum sırasında ve doğum sonrasında özel bir odada mı olacaksınız? Yoksa odayı başka kişilerle paylaşacak mısınız?
  • Doğum fotoğrafçısıyla çalışacaksanız o hastane doğum fotoğrafçısına izin veriyor mu? Hangi koşullarda veriyor?
  • Doğum sonrasında eşiniz ya da refakatçiniz sizinle aynı odada kalabilecek mi? Uyuyabileceği bir yer var mı?
  • Doğumdan sonra bebek annenin odasında kalabiliyor mu? Yoksa buna izin verilmeyip, bebek odasında mı kalıyor?
  • İlk emzirmeler sırasında size yardımcı olabilecek, yol gösterebilecek bir emzirme danışmanı ya da hemşire var mı?

Hamilelik çok özel bir dönem. Sağlıklı bir bebek doğurabilmek için annenin fizyolojik ve psikolojik durumu çok önemli. 40 hafta uzun bir süre. Hamileliğinizin herhangi bir anında mevcut doktor ve hastane seçiminizle ilgili kararınızda tereddütler yaşayabilirsiniz. Önerim, tereddüt duyduğunuz konularda önce doktor ve hastaneyle iletişime geçip, aklınızdan geçenleri paylaşmanız ve çözüm aramanızdır. Eğer tereddüt yaşadığınız konu sizin için kritikse ve doktor/hastane size bir çözüm sunmuyorsa, hamilelik haftanız ne olursa olsun, mümkünse,değişiklik yapmaktan çekinmeyin. Neticede önemli olan sizin sağlığınız.

Yurtdışında ev ortamında doğum, ebe ya da doula eşliğinde doğum gibi trendler artışta. Öngörülerimiz Türkiye’de de ilerleyen dönemlerde bu konuda bir artış yaşanabileceği yönünde. Hastanede doktor kontrolünde doğum sürecini tamamlamak daha güvenilirdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...