back to top

Normal Doğum ile Sezaryen Doğumun Farkı Nedir?

Doğum yapan bir grup anne ile konuşursanız, bu grup içinde en azından bir tanesi sezaryen doğum yaptığını söyleyecektir. Ülkemizde 2018 yılında yapılan araştırmalar ile sezaryen doğum oranının %54 olduğu belirlenmiş durumda. Bazı sezaryen doğumlar planlanmış olsa da pek çoğu doğum başladıktan sonra acil durumlar sebebiyle yapılıyor.

Planlanmış Sezaryen Doğum

Doktorlar bebeğin normal doğum için büyük olması, çoğul hamilelik, ya da bebeğin anne karnındaki pozisyonunun ters olması, annede bulunan kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon gibi sebeplerle doğum öncesinde sezaryen önerebilir.

Acil Durumlarda Sezaryen Doğumlar

Doğum başladığı sırada bir takım acil durumlar sebebiyle doktorlar normal doğum yerine sezaryene başvurabilir. Normal doğum başlamışken plasenta ayrılması ya da bebeğin boynuna kordon dolanması gibi sebeplerle başvurulan sezaryen yöntemi bebek ve anne için hayat kurtarıcıdır.

Bebeğin doğumunu tecrübe edebilmek için normal doğum sezaryen doğumdan daha iyidir denilemez. Önemli olan bebeğin nasıl doğduğu değil, sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmiş olmasıdır.

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Prosedürü

Normal doğum sırasında anne, rahim kanalı genişleyeceği için doğum yapıyor oluşunu direkt olarak tecrübe eder. Regl ağrısından kat kat daha etkili olan rahim krampları bebeğin rahim açıklığından dışarı doğru hareket etmesini sağlar. Bazı anneler bu kramplar için ağrı kesici ilaçlar almayı tercih ederken, bazıları da ilaçsız bir şekilde doğum yapmayı isteyebilir. Normal doğum sonrasında, bebeğinizde herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece bebeğinizi hemen kucağınıza alabilirsiniz. Doğum başladığı andan itibaren bebeğinizi kucağınıza almanız, ilk kez anne olacaklar için 12-14 saati bulabilirken, daha önce doğum yapmış anneler için daha kısa sürebilir.

Sezaryen operasyon normal doğuma göre çok daha kısa sürer. Operasyonun başlaması ve bitmesi 45 dakika ile 1 saat arasındadır. Bu 1 saatin 10. ve 15. dakikaları arasında bebek dünyaya gelmiş olur. Sezaryen operasyonların çoğunda lokal anestezi yapılır ve annenin bilinci açık olur. Verilen ağrı kesicilerin etkisiyle anne operasyon sırasında herhangi bir ağrı hissetmezken, karın bölgesinde bir baskı ve bebeğin karnından çekildiğini hissedebilir.

Ameliyathanede doktor tarafından bikini bölgenizin üst kısmına, karın kaslarınıza doğru bir kesik atılır. Ek olarak rahim duvarı da kesilerek bebeğin çıkması sağlanır. Doktor bebeğin göbek bağını keser, plasentayı çıkarır ve atılan kesiğe dikiş atılır. Ameliyat öncesinde annenin göğüsünün aşağı kısmına bir bariyer koyulur ki, anne yapılan işlemleri göremesin. Ancak elbette, bebek doğduğu anda sesini duyabilir ve operasyon bitip dikişleriniz atıldıktan sonra bebeği kucağınıza alabilirsiniz.

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme Süreci

İyileşme süreci anneden anneye farklılık göstereceği için tam olarak tahmin edilmesi mümkün değil. Normal doğum sonrasında anne genelde 1 ya da 2 gün içinde taburcu olur. Kanama, kramp, ve ağrı gibi doğum sonrası etkiler görülebilir. İlk kez anne olmuş olanlar doğum sonrası etkilerinin geçmesi için kendilerine en az birkaç hafta zaman tanımalılar.

Sezaryen doğumdan sonraki etkiler, normal doğumdan biraz daha ciddi olacaktır. Operasyon sonrasındaki gün mide bulantısı ve halsizlik görülebilir. Öksürmek, hapşırmak ve gülmek bile ağrıya sebep olabilir. Akciğerde sıvı birikmesi ya da kan pıhtılaşması gibi sorunların görülmemesi adına anne, doğumdan birkaç gün sonra doktor kontrolünde olacak şekilde ayağa kaldırılır ve yürümeye başlatılır.

Annenin dikişleri doğumdan 4-5 gün sonra alınır ve anne herhangi bir sorun olmaması durumunda taburcu edilir. Sezaryen operasyon ile doğum yapmış annelerin doğumdan birkaç hafta sonrasına kadar kendilerine ekstra özen göstermeleri ve doktorları tarafından verilen ağrı kesici ilaçları almaları gerekir. Ağrılar daha uzun sürebilse de, anneler genellikle 4-6 hafta arasında normal hayatlarına dönebilirler.

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Sonrası Olası Komplikasyonlar

Normal doğum sırasında annenin episiotomiye (vajinal açıklığı arttırmak için atılan kesik) ihtiyacı olabilir. Episiotomi sonrasında atılan dikişler çok fazla ağrıya sebebiyet verir. Pelvisin sarkması sebebiyle idrar tutamama/kaçırma gibi sorunlar gözlenebilir.

Sezaryen doğum sonrasında annelerin doğum kesiklerinde enfeksiyon ve kanama, anesteziye karşı reaksiyon, kan pıhtılaşması, akciğerde damar tıkanıklığı gibi sorunlar oluşabilir. Daha önce de sezaryen doğum yapmış olan annelerde rahim parçalanması sonucu aşırı kan kaybı olasılığı hayati tehlike yaratabilir. Ayrıca, plasenta yapışması – plasenta akreata – sezaryen doğum sonrasında karşılaşılabilen bir sorundur. Ancak belirtilen bu komplikasyonlar oldukça nadirdir ve sezaryen operasyon doktorlar tarafından tehlikesiz bir operasyon olarak görülür.

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı...

Bebeğinin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsin?

Bebeğin olacağını öğrendiğin andan itibaren onun kalp atışlarını ilk...

Trimester Dönemlerine Göre Beslenme Önerileri

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber hamilelikte artması...

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...