Hamilelik döneminde hormonlarınızda yaşanan artış, yeni bir hayata başlamanız ve eski hayatınızdan uzaklaşmak zorunda kalmanız sizi strese sokacağı gibi bu stresin ev hayatınıza yansımasına da neden olabilir. Peki özellikle çoğu kadında görülen ve eşiyle aralarının bozulmasına neden olan sorunlar nelerdir?

  • Hormonlar ve Ruhsal Değişimler

Kısa dönemde yaşadığın fiziksel değişimler ve dünyaya gelecek olan miniğinle ilgili düşünceler ister istemez ruh halinde çalkantıya yol açabilir. Çok normal olan bu duygusal salınımlar seni mutluluğun zirvesinden depresyonun dibine sürükleyebilir.

Ancak ruh halindeki savrulmalardan senden daha fazla etkilenen biri varsa o da eşin! Bugünlerde neden böyle davrandığını öğrenmenin ona yararı olabilir. Ama sana nasıl yardımcı olabileceğini de bilmesi gerek. Bu yüzden ona şu anda neye ihtiyacın olduğunu söyleyebilir, hormonlarının duygularını nasıl rehin aldığından bahsedebilirsin.

Kendini iyi ve kötü hissetmene sebep olan şeylerin neler olduğunu anlatırken ona açık ifadeler kullanmaya çalış. Unutma ki en sevgi dolu eş bile zihnini okuyamaz. Konuşmadığınız ve paylaşmadığınız sürece sorunlarınız büyüyecek ve eşinizle aranız daha çok açılacaktır.

 

  • Ya Terk Edilirsem?

Hamilelik dönemindeki pek çok kadın gibi sen de eşinin başına kötü bir şey gelmesinden ya da seni terk etmesinden endişe edebilirsin. Ancak tüm bu kötü düşünceler sana hormonlarının bir oyunu. Bu yersiz korkuların eşini biraz sık boğaz etmene sebep olabilir. Onun başına bir şey geleceği ya da seni artık sevmemesi korkusu gibi düşüncelerin yüzünden onu sürekli arayıp sesini duyma ihtiyacı duyabilirsin.

Endişelenme, eşin her zaman olduğu kadar iyi ve durup dururken seni terk etmeyecek. Bu hallerinin ona olan sevginden kaynaklandığını bilmesi yeterli. Böyle durumlarda hissettiklerinizi, korkularınızı eşinize anlatarak onun da sizi anlamasına yardımcı olmanız gerekmektedir.

 

  • Çirkin miyim?

Kendini bu dönemde beğenmeyen ve çirkin bulan onlarca anne adayından biri olabilirsin. Bu, eşinden köşe bucak kaçmana neden olmasın, çünkü hala çok güzelsin!

Böyle zamanlarda biraz bakım ve ufak değişiklikler yapmak iyi gelebilir. Cildinin, tırnaklarının, saçlarının ve kıyafetlerinin ışıldaması için kendine vakit ayırabilirsin. Aldığınız kiloları ise kafanıza takmayın. Unutmayın çok yediğiniz ya da kendinize bakmadığınız için kilo almadınız. Siz bir çocuk taşıyorsunuz!

 

  • Duygularım Nereye Gitti?

Hamile olduğunu öğrendiğin andan beri anne gibi hissetmeye başlaman çok normal. Öte yandan bedenin de sana bunun sinyallerini verir. Ancak eşinde bu belirtilerin hiçbiri olmadığı için bebeğinizi kucağına almadan önce bir baba gibi hissetmesi çok zor. Onu da anlamaya çalış.

Senin kadar heyecanlı olmadığı için eşine kızabilirsin. Ama bu, onun harika bir baba olamayacağı anlamına gelmiyor. Miniğinizi kucağınıza aldığınızda her şey normale dönecek, korkma. Bu vakte kadar da bebeğine gösterdiğin ilgiden eşine de pay ayırmayı unutma.

 

  • Bağ Kuramıyorum

Hamilelik esnasında yaşadığın bedensel değişimlere alışman biraz zaman alabilir. Başlangıçta yaşadığın gaz sancısı ve mide bulantısı gibi belirtiler sana utanç verici gelebilir. Kendine yabancılaşıp eşinden uzaklaşabilirsin.

Bu durumda yapman gereken; kendini eşinin sevgisine, yeni hayatının güzelliklerine ve ışıltısına bırakmak. Vücudunda bazı değişiklikler meydana geliyor evet ancak bu değişiklikleri kabullenmeli ve onlarla beraber mutlu olmayı öğrenmelisin.

 

  • Cinsellik Nereye Gitti?

Halsizlik, mide bulantısı, kusma ve acıyan göğüsler derken hayatında cinselliğe tat katan şeylerden eser kalmaması çok normal. Özellikle de hamileliğin ilk trimester’inde libidonda büyük bir düşüş olabilir.

Eğer hormonal değişikliklerin iyi şekilde etki ettiği şanslılardan biri değilsen cinselliğe karşı 9 ay boyunca isteksizlik de duyabilirsin. Yine de bazı çiftler bu engelleri aşarak doğum sancıları başlayana kadar faaliyetlerini sürdürmeye devam edebilirler.

Hamilelikte cinsellik her iki taraf için de çeşitli zorluklarla dolu olsa da endişelenme. İş sevişmeye gelince biraz yaratıcılık, bir miktar mizah, bol sabır ve pratikle her şeyin üstesinden gelebilirsiniz. Hamilelik sırasında fiziksel bağınızın devam etmesi eşinle aranızdaki ilişkiyi güçlendirir, bunu aklından çıkarma.

Daha Fazla Hamilelik Psikolojisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir